Kansanedustaja sorvaa lakialoitetta: Lapsilisät pois vanhemmilta, jotka kieltävät lastensa rokotukset

Julkaistu:

Kansanterveys
Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä ottaisi lapsilisät pois vanhemmilta, jotka eivät sitoudu kansalliseen rokotusohjelmaan.
Keskustan lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä valmistelee lakialoitetta, jonka mukaisesti lapsilisän nostamisen edellytyksenä olisi sitoutuminen kansalliseen rokotusohjelmaan sekä säännöllisiin neuvolakäynteihin lapsen kouluikään saakka.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että mikäli kieltää lapseltaan rokotuksen, ei saa lapsilisää.

Kärnä kertoo Ilta-Sanomille saaneensa innoituksen aloitteeseen Helsingin Sanomien uutisesta, jossa kerrottiin Pietarsaaren hälyttävästä rokotevastaisuudesta. Siellä lapsia rokotetaan vähemmän kuin juuri missään muualla Suomessa.

– Se oli viimeinen niitti. Siinä oli niin huolestuttavia tietoja asiasta. Olen pohtinut tätä asiaa ennenkin ja nyt päätin, että on aika toimia, Kärnä sanoo.


LAPSILISIEN poisottamista Kärnä pitää sopivana toimenpiteenä. Hänen mukaan vastaava käytäntö on olemassa esimerkiksi Australiassa.

– Siellä sosiaalietuuksia leikataan perheiltä, jotka eivät sitoudu perusrokotusohjelmaan, kansanedustaja sanoo.

Kärnän mukaan lapsilisän sitominen perusrokotteiden ottamiseen olisi yhteiskunnalta voimakas kannanotto ja parempi vaihtoehto, kuin pelkkä perusrokotusohjelman pakolliseksi tekeminen, sillä tätä olisi hankala valvoa.


LISÄNÄ Kärnän aloitteessa on rikoslain muutos, jonka myötä lapsen rokottamattomuudesta voidaan tuomita rangaistus lapsen huoltajille, mikäli lapsi itse tai joku muu kuolee, vammautuu tai sairastuu vakavasti rokottamattomuuden seurauksena.

– Pidän tärkeänä, että myös rikosoikeudellinen seuraamus olisi olemassa, mikäli lapsi esimerkiksi vammautuu vain sen takia, että vanhempi jättää tämän rokottamatta. Pidän sitä erityisen vastuuttomana, Kärnä sanoo.

Kärnä korostaa, että aloitteessa on kyse ainoastaan perusrokotuksista. Kärnä korostaa myös, että kyse on hänen henkilökohtaisesta aloitteestaan, ei puolueen.

– Uusien ja kokeellisten rokotteiden kohdalla vanhempien valinnanvapaus täytyy säilyttää. Perusrokotteet ovat asia erikseen.


KÄRNÄ aikoo tuoda aloitteensa käsiteltäväksi ensi syksynä ja pyrkii keräämään siihen mahdollisimman monen kansanedustajan allekirjoituksen.

– Olen saanut ihan positiivista palautetta. On hyvä, että asiasta keskustellaan jo nyt kesällä.

Ota kantaa

Pitäisikö lapsilisät poistaa niiltä vanhemmilta, jotka eivät anna rokottaa lastaan?

Kyllä 61% Ei 39%
Ääniä yhteensä 25339

Rokotusohjelma

Suomessa lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus saada rokotus yhtätoista eri tautia, niiden jälkitauteja ja pitkäaikaisia haittoja vastaan.

Rokotusohjelman rokotusten kattavuus on Suomessa erinomainen. Perheet kieltäytyvät lapsuusajan rokotuksista erittäin harvoin.

Ohjelma alkaa neuvolassa 2 kuukauden iässä saatavalla rotavirusrokotteella.

3 kuukauden iässä annetaan vitosrokote kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja Hib-tauteja, kuten aivokalvontulehdusta, kurkunkannentulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan.

12-18 kk ikäisenä saadaan MPR-rokote tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Rokotusohjelma jatkuu 15-vuotiaaksi asti. Suuri osa uusintarokotuksista annetaan koulussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt