Kuva: Ihana pikku siili paiskasi Päiville käpälää – ”Kyllä se on sulattanut sydämen”

Siilit osaavat jo odottaa metsän laidalla ruokkijaansa, tohmajärveläinen Päivi Tolvanen kertoo. Tolvanen alkoi ruokkia siilejä naapurin miehen edesmentyä.

Päivi Tolvanen alkoi ruokkia siilejä, kun naapurin mies menehtyi. Pienin ja kesyin siileistä on sulattanut hänen sydämensä.

19.7.2016 19:13

Kesäkuun lopussa Päivi Tolvanen kuuli, että naapurissa asunut mies oli menehtynyt. Mennessään ruokkimaan naapurin kissoja, pihalla oli joukko nälkäisiä siilejä – mies oli jo pitkään ruokkinut niitä.

– Kun ensimmäisenä iltana menin takapihalle, laskin, että siinä oli kahdeksan siiliä. Kaikki olivat siinä hänen takapihallaan odottamassa. Ajattelin, että voi pienet reppanat, kun ei ruokaa tule, Tolvanen kertoo Ilta-Sanomille.

Naapuri oli kertonut pienimmän olevan kaikista kesyin. Siili lähtikin pian taapertamaan Tolvasta kohti.

– Kyykistyin maahan ja laitoin käden alas ja se teki noin. Hain kameran kotoa ja, kun laitoin käden maahan, se teki noin uudestaan.

”En ollut voinut kuvitella, että siellä olisi noin paljon siilejä”

Tolvaset muuttivat taloonsa noin vuosi sitten. Sinä aikana siilejä on silloin tällöin näkynyt ja Tolvanen onkin pitänyt vettä pihalla piikikkäitä vierailijoita varten.

Viime keväänä Tolvanen ruokki vähän aikaa siiliä, joka oli liikkeellä jo silloin, kun lunta oli vielä maassa. Siili kuitenkin katosi jonnekin.

– Kysyin naapurilta, oliko hänellä näkynyt siilejä ja hän vastasi, että vaikka kuinka paljon. Sanoin, että hänellä on varmaan paremmat sapuskat, kun ei minulla ole näkynyt, Tolvanen kertoo huvittuneena.

– Meidän pihojemme välillä on vain joku 30 metriä ja en ollut voinut kuvitella, että siellä olisi noin paljon siilejä.

Nykyisin siilit vierailevat Tolvasen pihalla syömässä ja juomassa. Joskus koiran kanssa iltalenkille lähtiessään joku siili on ollut jo matkalla takapihalle ruokailemaan.

”Mies oli paniikissa, kun oli siili tullut sisälle”

Vaikka siilit ovatkin mukavia vierailijoita, on Tolvanen joutunut hieman ottamaan etäisyyttä.

– Kerran olin koiran kanssa lenkillä ja mies oli paniikissa, kun oli siili tullut sisälle. Se oli vieläpä köpsötellyt tuonne keittiöön, missä on niille ruokaa, kun en ollut vielä ehtinyt ruokkia niitä.

Toisen kerran hän oli erehtynyt jättämään likoamassa olleen kissanruoan takapihalle ja siilit olivat heti hoksanneet astian.

Siilit syövät kissoille tarkoitettua kuivamuonaa. Nyt kesällä ruokinta on vähentynyt, sillä eläimet saavat luonnosta riittävästi ruokaa, Tolvanen kertoo.

Kesyin siili odottaa kuitenkin usein metsän laidassa ruokaansa.

– Hassua, kun joskus on lähtenyt koiran kanssa lenkille, juuri tämä pienin nököttää siellä ja rapsuttaa itseään ja odottaa jo ruokaa. Kyllä se on sulattanut sydämen kerta kaikkiaan.

Älä anna siilille maitoa

– Siilille voi antaa esimerkiksi kissan ja koiran kuivamuonaa liotettuna tai purkkiruokaa.

– Purkkiruokia, joiden pääraaka-aineen on kala, ei kuitenkaan kannata antaa, sillä se aiheuttaa siileillä sinkin puutetta.

– Tarjoa ruoka ja juoma kupeista, jotka pestään kuumalla vedellä päivittäin.

– Älä anna siilille maitoa, sillä siili ei pysty pilkkomaan maidon sisältämää laktoosia.

– Älä myöskään anna raakaa kalaa, mausteisia tai suolattuja ruokia, leipää tai teollisia ruokia.

– Myös lisäaineita sisältäviä ruokia kannattaa välttää.

Lähde: Siili kiikarissa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?