Valvontakamera tallensi: Prostituoidut tappelivat keskellä Helsinkiä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Valvontakamera tallensi: Prostituoidut tappelivat keskellä Helsinkiä

Julkaistu: 18.7.2016 15:15

Uhria lyötiin, potkittiin, purtiin ja lopuksi ”merkattiin” viiltämällä hänen kasvojaan partakoneenterällä. Poliisin mukaan kyse oli prostituoitujen reviirikiistasta.

Prostituoitujen reviirikiista tallentui kahteen valvontakameraan 5. kesäkuuta aamuyöllä Yrjönkadulla Helsingissä. Nigeriasta kotoisin olevaa naista pahoinpideltiin syytteen mukaan hiuksista repimällä, lyömällä ja potkimalla, puremalla peukaloon ja etusormeen sekä ”merkkaamalla” hänet lopuksi partakoneenterällä.

41-vuotiaan naisen kasvoihin viillettiin oikealle puolella 12 sentin pituinen ja vasemmalle puolelle viiden sentin pituinen haava. Haavoista jäänee merkittävät arvet.

– Tunsin syvän viillon, jonka jälkeen kasvoista alkoi vuotaa runsaasti verta, uhri kertoi poliisille.

Tapahtuma tallentui Forumin ja erään Yrjönkadulla olevan liikkeen valvontakameroihin Yrjönkatu 25:n kohdalla. Tallenteet ovat sen verran huonolaatuisia, ettei niiden perusteella ole tunnistettavissa, kuka tekee mitä. Poliisin mukaan kyse oli prostituoitujen reviirikiistasta.

Voit katsoa valvontakameran tallenteen yllä olevalta videolta.

Neljälle nigerialaisnaiselle vaaditaan ehdotonta vankeutta yhdessä ja yksissä tuumin tehdystä törkeästä pahoinpitelystä. Lisäksi yksi naisista sai syytteen myös parituksesta. Syytteen mukaan hän vuokrasi uhrille ja toiselle syytettynä olleelle naiselle Hämeentiellä sijaitsevan asuntonsa seksuaalipalvelujen myymistä varten. Saman 36-vuotiaan naisen epäillään myös viiltäneen uhrin kasvot.

Yksi syytetyistä vuokrasi syytteen mukaan tätä yksiötä kahdelle naiselle seksuaalipalvelujen myymistä varten.

Tapahtuma-aikaan Nigeriasta kotoisin oleva uhri oli toiminut katuprostituoituna ja päivystänyt Mannerheimintien McDonald’sin edustalla. Hän oli keskustellut humalaisen miehen kanssa. Mies oli keskustellut myös toisen nigerialaisen naisen kanssa ja palannut sitten uhrin luo väittäen tämän toisen naisen varastaneen häneltä rahaa.

Uhri oli lähtenyt ajamaan takaa toista naista. Yrjönkadulla hän oli tavoittanut naisen ja 36-vuotiaan nigerialaisen naisen. Riita yltyi käsirysyksi, johon saapui myös muita naisia.

Uhri vedettiin syytteen mukaan hiuksista maahan, missä häntä potkittiin ja lyötiin ja lopuksi ”merkattiin”. Uhri yritti puolustautua ja raapi kynsillään. Useat ihmiset ryntäsivät erottelemaan naisia toisistaan.

Uhri: Keskusta jaettu kolmeen reviiriin

Uhri kertoi esitutkinnassa, että keskustan alue on jaettu kolmeen osaan, A, B ja Moon-alue. A-alue sijaitsi naisen mukaan Mannerheimintiellä Stockmannia vastapäätä, B-alue Yrjönkadun ja Eerikinkadun kulmauksessa ja Moon-alue rautatieaseman puolella. Kaduilla oli uhrin mukaan kaksi sääntöä eli ei saa varastaa asiakkailta eikä töissä saa olla liian paljon prostituoituja samanaikaisesti.

Parituksesta ja kasvojen viiltelystä syytetty nainen kertoi esitutkinnassa työskentelevänsä satunnaisesti viikonloppuna prostituoituna Eerikinkadun ja Yrjönkadun kulmauksessa. Hän kiisti vuokranneensa asuntoaan prostituoiduille ”työasunnoksi”. Hän kiisti myös esitutkinnassa aiheuttaneensa mitään vammoja uhrille. Hän kertoi asuneensa Suomessa 12 vuotta ja työskentelevänsä pääasiassa siivoojana.

– Ihme, ettei minulta ole löytynyt välinettä, millä olisin voinut aiheuttaa tällaisia vammoja, nainen sanoi esitutkinnassa.

Tekovälinettä ei ole koskaan löytynyt.

Syytetyt kiistivät seksipalvelujen tarjoamisen

Uhri kertoi työskennelleensä katuprostituoituna vajaat kaksi vuotta. Sitä ennen hän työskenteli netin kautta asunnoissa.

Kaksi törkeästä pahoinpitelystä syytettyä naista kiisti esitutkinnassa, että he olisivat tapahtumahetkellä olleet tarjoamassa seksipalveluja. Toinen sanoi harjoittaneensa prostituutioita internetin kautta edellisellä Suomen reissullaan, mutta ei nyt. Naisen mukaan uhrin syytökset asiakkaan rahojen varastamisesta oli valetta.

– En ollut myymässä seksiä kadulla, pysähdyin ihan sattumalta Marskin eteen. Olin kuullut, että kadulla siis Mannerheimintiellä työskenteli afrikkalaisnaisia prostituoituina, halusin nähdä omin silmin tätä ilmiötä, siksi kävelin tällä kadulla, nainen kertoi kuulusteluissa.

Myös 40-vuotias nainen sanoi, ettei ole ikinä tullut Suomeen prostituutiota harjoittamaan. Esitutkinnan mukaan poliisi on tavannut molemmat naiset aiemmin harjoittamassa katuprostituutiota Suomessa.

Helsingin käräjäoikeus antaa asiassa tuomion ensi viikon torstaina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?