4 suomalaista murhamysteeriä, jotka ratkesivat – näin poliisi selvittää vanhoja surmia - Kotimaa - Ilta-Sanomat

4 suomalaista murhamysteeriä, jotka ratkesivat – näin poliisi selvittää vanhoja surmia

Raisa Räisänen katosi lähes 17 vuotta sitten, mutta etsinnät jatkuvat yhä. Poliisi on Suomessa ratkaissut vanhempiakin henkirikoksia.

Raija Muukkosen surma (vasemmalla) ja Raija Juutilan katoaminen ratkaistiin vasta vuosia henkirikoksen tapahtumisen jälkeen.

18.7.2016 12:31

– Tutkinnallisista syistä näistä ei tiedoteta, vastaa rikoskomisario Paavo Tuominen kysymykseen siitä, onko Tampereen Multisillan lähimetsistä jo etsitty mahdollisia hautoja.

Tuominen on tutkinnanjohtaja vuonna 1999 kadonneen Raisa Räisäsen katoamistapauksessa. Poliisi pitää todennäköisenä, että Raisa on surmattu ja hänen ruumiinsa kätketty.

Aiemmin tänä kesänä kerrottiin, että poliisi on saanut lukuisia vinkkejä metsissä sijaitsevista kaivannoista ja mahdollisista hautapaikoista. Tuolloin Tuominen kertoi, että paikat käydään läpi ruumiskoirien kanssa.

Metsissä ei olla vielä käyty, mutta poliisi aikoo yhä tarkastaa vihjeet. Tuominen kertoo poliisin tutkivan 16-vuotiaana kadonneen Raisan tapausta muun työn ohella, kuten muitakin selvittämättömiä rikoksia. Lähes 17 vuotta sitten kadonneen henkilön etsiminen voi kuulostaa mahdottomalta tehtävältä, mutta Suomessa on ratkaistu useita vanhempiakin henkirikoksia.

RIKOSYLIKOMISARIO Tero Haapala keskusrikospoliisista toteaa, että selvittämättömiä henkirikoksia tutkitaan niin kauan, kun poliisilla on vihjeitä tarkastettavana.

– Perusperiaate on se, että henki ja terveys ovat ihmisen korvaamattomia oikeuden suojaamia etuja. Siksi niiden eteen tehdään tutkintaa ja töitä niin pitkään kuin se on järjellisissä puitteissa mahdollista, Haapala sanoo.

Selvittämättä jääneissä tapauksissa raja on kuitenkin tullut vastaan. Ajan myötä ei ole enää ollut jäljellä järkevää työtä, kuten kuulusteltavia henkilöitä. Tällöin juttu laitetaan lepäämään, eli tapauksen tutkinta keskeytetään.

– Etenkin jos tapaus on ollut mediassa esillä, tai jos uhrina on ollut nuori nainen, on lähes takuuvarmaa, että pimeiksi jääneisiin juttuihin palataan aika ajoin, Haapala toteaa.

Vuosien jälkeen selvinneistä tapauksista tuoreimmassa muistissa on Raija Juutilan katoaminen. Vuonna 2012 ratkenneessa tapauksessa syyllisen löytyminen onnistui 18 vuotta rikoksen jälkeen.

YKSITTÄINENKIN poliisille saapunut vihje voi aloittaa vanhan rikoksen uuden arvioinnin. Erilliset vihjeet tarkistetaan lähes aina, mutta joskus ne antavat myös aihetta käynnistää laajemmat lisätutkimukset.

Aina vihjeistä ei ole apua. Pelkkä maininta siitä, että uhrin tai tekijän näköinen henkilö on nähty jossain, ei tarjoa poliisille juurikaan selvitettävää. Sen sijaan tarkka ajankohta tai esimerkiksi auton malli voivat antaa tutkittavaa vielä vuosien kuluttua.

– Toivomme totta kai, että pienetkin tiedonmurut ilmoitettaisiin. Poliisilla voi olla jo osa palapelistä koossa, jolloin epäilyskin voi auttaa, Haapala sanoo.

Usein vihjeissä kerrotaan enemmän tai vähemmän perusteltu epäily siitä, että joku tietty henkilö olisi syyllistynyt rikokseen. Nimetyn henkilön elämänvaiheiden vertaaminen tapahtuma-aikaan ja paikkaan voi joissain tapauksissa johtaa tulokseen. Puhelinsoitolla ilmoitettu epäily johti muun muassa hammasmurhaajaksi kutsutun rikollisen tuomioon.

UUSI TEKNIIKKA on myös ollut avuksi vanhojen tapausten tutkimisessa, Haapala kertoo. Verijälkiä ja muuta on poimittu rikospaikoilta talteen jo ennen sitä, kun dna-analyysi tuli mukaan rikostutkintaan.

Aika ajoin rikoslaboratoriossa tulee vastaan yllättäviä osumia, kun uusia näytteitä verrataan tallessa oleviin. Joskus henkilö, jolta otetaan ensimmäistä kertaa sormenjäljet tai dna, voi paljastua aiemmin tehdyn rikoksen kateissa olleeksi tekijäksi. Vuosiakin vanha rikos voi ratketa tekijän syyllistyttyä uuteen rikokseen. Sormenjäljillä tunnistettiin muun muassa Haminassa kymmenen vuotta pimeänä olleen verityön syyllinen.

VANHAN rikoksen tutkinta voidaan käynnistää myös alusta alkaen uudestaan. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan näin tehdään esimerkiksi silloin, kun muuten loppuun peratusta jutusta vihjataan jotain, mikä osoittaa täysin uuden tutkintalinjan suuntaan.

Vanhoissa jutuissa niiden alkuperäiset tutkijat ovat saattaneet eläköityä tai siirtyä muihin tehtäviin, jolloin tapaus siirtyy jollekin toiselle.

– Uudet silmät voivat nähdä tapauksessa jotain, mistä syttyy uusia ajatuksia, Haapala sanoo.

Tutkinnan siirtyminen uudelle henkilölle johti tuomioon vuonna 2009 ratkenneessa Muuralan surmassa. Uusien urien sijaan tutkinnassa palattiin vanhaan epäilyyn.

Nämä neljä murhamysteeriä selvisivät vasta vuosia myöhemmin.

Raija Juutila katosi Kangasalla vuonna 1993. Yli kahdeksan vuotta myöhemmin Juutilan ruumis löydettiin hänen miehensä Tauno Luukkalan tontilta.

Tauno Luukkala tuomittiin taposta vankeuteen.

1. Raija Juutilan katoaminen

44-vuotias Raija Juutila katosi Kangasalla vuoden 1993 heinäkuussa. Juutilan avomies Tauno Luukkala kertoi naisen lähteneen ulkomaille, eikä tapauksen tutkinnassa edetty vuosiin. Juutilan lapset toivoivat asiaan palaamista, ja poliisi ottikin asiassa askeleen eteenpäin vuonna 2011.

Tutkinnassa paljastui, että Luukkala oli hakenut seuraa lehti-ilmoituksilla jo ennen silloisen avovaimonsa katoamista. Juutilan ruumis löydettiin yli 18 vuotta katoamisen jälkeen Luukkalan yrityksen tontilta. Mies osoitti itse poliiseille paikan, josta haudan etsiminen kannattaisi aloittaa.

Hovioikeus antoi Luukkalalle taposta 10 vuoden vankeusrangaistukseen. Ensikertalaisena hän istuu tuomiosta puolet. Hänen on määrä vapautua tämän vuoden syksyllä.

2. Hammasmurhaaja

Helsingin Kontulassa asunut perheenäiti kuoli epäselvissä olosuhteissa 1980. Tapauksesta kuultiin naisen aviomiestä Ismo Junnia, mutta kuolema luokiteltiin lopulta tapaturmaksi. Ruumiilta puuttunut etuhammas jäi ihmisten mieliin erikoisena yksityiskohtana.

Vuodet vierivät, ja myös Junnin hyvä ystävä menehtyi tapaturmaisesti, kun hänen Kivinokan kesämaja-alueella sijainnut mökkinsä paloi onnettomuudeksi todetussa tulipalossa. Ruumilta puuttui jälleen toinen etuhammas. Lisää tulipaloja ja kuolemia tapahtui samalla alueella vuosina 1986–1988.

Vuoden 1990 lopulla poliisi sai soiton. Kontulassa kuolleen naisen poika ilmoitti, että hänen isänsä Ismo Junni oli tappanut äidin. Pitkien kuulustelujen jälkeen Junni tunnusti tappaneensa vaimonsa ja repineensä hampaan muistoksi.

Junni tunnusti myös kaikki Kivinokan mökkipoltot, joissa oli kuollut yhteensä neljä miestä. Poliisin kertomuksen mukaan Junnin omilla vanhemmilla oli aikanaan ollut mökki Kivinokalla. Mökin myyminen oli jäänyt vaivaamaan miestä, minkä epäillään osaltaan johtaneen rikoksiin. Junni kuoli vankeudessa 51-vuotiaana vuonna 1995.

3. Haminan lasikirves

PUOLUSTUSVOIMAIN lippujuhlan päivän jälkeisenä aamuna 5. kesäkuuta 1971 Haminassa löydettiin liikuntavammaisen miehen ruumis. Ruumis löytyi hylätystä junavaunusta, jossa laitapuolen kulkijat usein nukkuivat. Vaunun ikkunat oli rikottu ulkoapäin suurilla kivillä.

Ruumiin kasvot olivat tuhoutuneet, ja läheltä löydettiin kirveen terää muistuttava lasinkappale. Lasi oli peräisin vaunun rikotusta ikkunasta, ja sitä oli käytetty lyömäaseena. Lasista löytyneiden sormenjälkien avulla tekijän tunnistamisen uskottiin olevan helppoa.

Sormenjälkien omistajaa etsittiin pitkään ja laajasti. Tutkimusten aikana jäljet kerättiin muun muassa kaikilta Haminan varuskunnan varusmiehiltä. Jälkien omistajaa ei löytynyt, ja verinen lasikirves suljettiin tuntomerkkitoimiston kassakaappiin.

Vuosikymmenen kuluttua eräs suomalainen merimies jäi poliisin haaviin Massa Carraran maakunnassa Italiassa. Huumerikoksesta epäillyn miehen sormenjäljet lähetettiin Suomeen. Haminan rikoksen tutkintaa johtanut komisario sai kuulla jäljistä jouluaatonaattona vuonna 1981. Kymmenen vuotta aiemmin arkistoidun lasinpalan jäljet vastasivat merimiehen jälkiä täydellisesti.

Myös verityön taustat selvisivät. Merimies muisti saaneensa rikoksen yönä Haminassa muutaman ryypyn vastaan tulleelta juopolta. Merimies yritti maksaa palveluksesta, mutta tarjoaja oli heittänyt rahat ojaan. Tästä kiivastuneena merimies oli hyökännyt junavaunuun. Mies tuomittiin vuonna 1982 yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen taposta.

Lokakuun 16. päivä vuonna 2019 tulee kuluneeksi 20 vuotta Raisa Räisäsen katoamisesta. Paavo Tuominen toteaa, ettei työ lopu senkään jälkeen. Koska poliisilla ei ole selvyyttä tapahtuneesta, ei Tuomisen mukaan voida poissulkea murhaakaan.

Vuonna 1987 löydettiin Raija Muukkosen ruumis. Poliisi kuulusteli Hannu Rissasta, joka tunnusti tekonsa myöhemmin.

Raija Muukkosen murhasta tuomittu Hannu Rissanen hyökkäsi kuulusteluissa kuulustelijan kimppuun.

4. Muuralan surma

Raija Muukkosen, kahden lapsen yksinhuoltajaäidin, ruumis löydettiin joulukuun 10. päivänä vuonna 1987. Muukkonen oli ollut ylitöissä Espoon Muuralassa sijaitsevan kivijalostamon toimistossa. Tappajasta ei saatu selvyyttä.

Tutkintaa jatkettiin vuosina 1991 ja 1992. Poliisi kuulusteli espoolaista Hannu Rissasta, jonka epäiltiin olleen osallisena vastaavissa väkivallanteoissa. Tutkimukset kuitenkin tyrehtyivät.

Tahmeasti edennyt tutkimus siirrettiin uusien tutkijoiden käsiin. Maaliskuussa 2007 huomio päätettiin kiinnittää takaisin Rissaseen, joka istui tuolloin vankilassa toisista rikoksista. Miestä kuulusteltiin kolmen viikon ajan viikoittain. Lopulta hän tunnusti tekonsa eräälle poliisille.

Kertoman mukaan tunnustusta oli seurannut hiljaisuus, jonka aikana Rissanen tuijotti kuulustelijaa. Lopulta hän nousi ylös tuoliltaan ja hyökkäsi kuulustelijan kimppuun lyijykynä aseenaan.

Kuulustelija sai avattua huoneen oven ja huusi apua. Rissanen jatkoi pahoinpitelyä käyttäen nyt aseena huoneessa sijainnutta työpöytää. Lopulta väliin tulleet poliisit taltuttivat riehuvan miehen. Rissanen tuomittiin yli 20 vuotta aikaisemmin tekemästään murhasta elinkautiseen vuonna 2009.Lähteet: Ilta-Sanomien arkisto, Pohjolan poliisi kertoo -kirjojen artikkelit vuosilta 1983 ja 1993 (toimittanut Eila Kännö), sekä Poliisi kertoo -kirjojen artikkelit vuosilta 2009 (Muuralan surmasta kirjoittanut Niko Rantsi) ja 2014 (Raija Juutilan katoamisesta kirjoittanut Markku Laakso).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?