Keräätkö pulloja? Muistithan ilmoittaa tulot verottajalle – ”Päälle seuraamukset ja veronkorotus”

Kaikki tulo on verotettavaa tuloa, ellei laki sano muuta. Omista pulloista saaduista tuloista ei veroa tarvitse maksaa

Pullotuloista on maksettava veroa.

14.7.2016 11:00

Kesäisin etenkin puistoissa liikkuu pullojen- ja tölkkien kerääjiä. Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan muista, että myös pantillisista pulloista ja tölkeistä saaduista tuloista tulisi maksaa ansiotuloveroa. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

– Se johtuu siitä, että laissa ei ole säädetty sen olevan verovapaata tuloa. Kaikki tulo on veronalaista, ellei laissa ole toisin säädetty, toteaa verohallinnon ylitarkastaja Petri Manninen Ilta-Sanomille.

Omista pulloista ei tarvitse veroa maksaa. Kerätyistä pantillisista pulloista ja tölkeistä saaduista tuloista tulee kuitenkin tehdä veroilmoitus. Tulot verotetaan verokortista löytyvällä veroprosentilla.

Mikäli tulot jäävät ilmoittamatta, seurauksena voi olla jälkiverotus.

– Veroprosentti on sama, kuin jos tulot olisi asianmukaisesti ilmoitettu. Siihen päälle tulevat kuitenkin viivästysseuraamukset ja mahdollisesti veronkorotus, joka määrätään aina tapauskohtaisesti, Manninen kertoo.

Mannisella ei ole tiedossa tapauksia, joissa olisi jälkiverotettu pullojen ja tölkkien keräilystä saatuja tuloja.

– Nämä asiat eivät ole verohallinnon huomion keskipisteenä eikä meillä ole hirveästi resursseja tähän laittaa. Oletan, että kokopäiväisiä kerääjiä on kuitenkin aika vähän. Pulloja joutuu keräämään aikamoisia määriä, että tulot olisivat isot, Manninen toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?