Poliisiylijohtaja puolustaa Mustan Barbaarin kritisoimaa ulkomaalaisvalvontaa: ”Valvonnan ulkopuolella olevat ovat alttiita hyväksikäytölle” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisiylijohtaja puolustaa Mustan Barbaarin kritisoimaa ulkomaalaisvalvontaa: ”Valvonnan ulkopuolella olevat ovat alttiita hyväksikäytölle”

Rap-artisti Musta Barbaari kertoi viikonloppuna Facebookissa, että siviilipoliisit kohtelivat hänen äitiään ja siskoaan epäasiallisesti. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi ulkomaalaisvalvonnasta Porissa SuomiAreenassa.

Julkaistu: 12.7.2016 15:57

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi rap-artisti Musta Barbaarin poliisille esittämään anteeksipyyntövaatimusta Porissa SuomiAreenan paneelikeskustelussa.

Rap-artisti Musta Barbaari eli James Nikander kertoi viikonloppuna Facebook-tilillään siviilipukuisen poliisin laittaneen hänen äitinsä ja siskonsa käsirautoihin Helsingin keskustassa ja vaati poliisilta anteeksipyyntöä epäasiallisesta kohtelusta.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan poliisin toiminnan arvioiminen tilanteessa on vielä ennenaikaista.

– Nyt selvitetään ensin, onko asiassa tarvetta tehdä esitutkinta. Siinä sitten syyttäjä toimii tiedottajana, jos näin on.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen puhui SuomiAreenassa Porissa.

Helsingin poliisilaitoksen ulkomaalaisvalvonnan toiminnasta tehtiin viikonloppuna tutkintapyyntö ja se julkaisi maanantai-iltapäivänä tiedotteen, jossa avattiin kohta kohdalta ulkomaalaisvalvonnan toimintatapoja.

Kolehmaisen mukaan Helsingissä tehtiin kyseisenä ajankohtana normaalia ulkomaalaisvalvontaa.

– Ulkomaalaisvalvonnan tekemiseen on aina olemassa jokin erityinen syy, Kolehmainen sanoo.

Poliisiylijohtaja ei halunnut selvitystyön keskeneräisyyden vuoksi kommentoida Mustan Barbaarin esiin nostamaa yksittäistapausta. Hän selitti tilaisuudessa ulkomaalaisvalvonnan pääperiaatteita yleisellä tasolla.

– Siinä haetaan laittomasti maassa oleskelevia henkilöitä.

Kolehmainen muistuttaa, ettei ulkomaalaisvalvonta liity pelkästään turvapaikanhakijoihin.

– Valtaosa Suomessa asuvista ulkomaalaisista on täällä muista syistä kuin turvapaikanhakijoina. On opiskelu-, työpaikka tai perhesyitä.

Kolehmainen painottaa, että viranomaisvalvontaa tehdään turvapaikanhakijoiden kohdalla heidän omaksi turvakseen.

– Turvapaikanhakijoiden osalta on tärkeätä, että ei ole henkilöitä, jotka ovat viranomaisvalvonnan ulkopuolella, koska sellaiset henkilöt ovat erittäin alttiita hyväksikäytölle, järjestäytyneelle rikollisuudelle jne.

Suomen liittyminen Schengenin sopimukseen poisti EU:n sisärajatarkastukset, jonka seurauksena nykyisen kaltainen ulkomaalaisvalvonta aloitettiin.

– Silloin määriteltiin, että on oltava tehokas ulkomaan sisävalvonta, koska rajoilla ei tarkastuksia tehdä. Sieltä nämä perusteet tulevat ja ulkomaalaislain mukaan sitä suoritetaan.