Ay-pomo tyrmistyi Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan kartellipuheista: ”Populismia!”

PAMin Ann Selin ja SY:n Mikael Pentikäinen iskivät yhteen SuomiAreenassa.

11.7.2016 20:05

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin ei oikein tiennyt itkeäkö vai nauraa, kun Suomen Yrittäjien (SY) toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kuvasi SY:n Porin SuomiAreenalla maanantaina järjestämässä keskustelutilaisuudessa yleissitovia työehtosopimuksia karteilleiksi.

Katso videolta ote Li Anderssonin, Mikael Pentikäisen ja Ann Selinin keskustelusta SuomiAreenassa.

Pentikäinen aloitti räväkän puheenvuoronsa toteamalla, että Suomen suurin yksittäinen ongelma on työttömyys.

– Meidän laaja työttömyys on lähes puoli miljoonaa. se on valtava inhimillinen tragedia ja valtavaa resurssien haaskausta, että näin paljon ihmisiä on pois työelämästä, Pentikäinen sanoi.

Pentikäisen mukaan keskeinen asia, jolla työttömyyttä voitaisiin kammeta olisi se, että tuotaisiin enemmän kilpailua työmarkkinoille.

– Eli purettaisiin työmarkkinakartelleja, joita meillä on. Kartellihan on sellainen asia, jossa kartellin jäsenet sopivat jäsenilleen etuja. Kartellit ovat pääsääntöisesti kielletty suomalaisessa ja länsimaisissa yhteiskunnissa, koska ne ovat vahingollisia. Ne aiheuttavat ongelmia niille, jotka eivät niihin kuulu. Meillä Suomessa ne aiheuttavat ongelmia meidän työttömille ja ne aiheuttavat ongelmia meidän pk-yrityksillle, jotka eivät ole neuvottelemassa ehdoista (työehtosopimuksista), Pentikäinen pamautti.

Heti perään Pentikäinen antoi muutaman esimerkin siitä, miten näitä ”kartelleja” pitäisi purkaa hallitusti.

– Lopetetaan keskitettyjen ratkaisujen tekeminen, lisätään merkittävästi työpaikkasopimista eli asioiden ja työehtojen sopimista työpaikoilla, jossa on paras asiantuntemus ja puretaan jollakin tavalla tätä meidän yleissitovuutta. En sano, että se pitäisi purkaa kokonaan, mutta meidän yleissitovuusjärjestelmä on tänä päivänä kansainväliseesti täysin ainutlaatuinen, Pentikäinen vuodatti.

Pentikäinen sanoi, että SY:n pk-yritysbarometrin perusteella, että pelkästään työpaikkasopimista lisämäällä voisi syntyä 60 000–65 000 uutta työpaikkaa.

Selin oli silmin nähden pöyristynyt Pentikäisen puheista.

– Tämä on raflaavaa puhua kartelleista siinä yhteydessä, kun puhutaan työehtosopimusjärjestelmästä tai kansainvälisestä työehtosopimusjärjestelmästä. Tämähän on niin kuin aivan jotenkin populismin huippua, että tässä tällainen vertaus vedetään, Selin puhisi.

– Meillä on ILO:n (Kansainvälinen työjärjestö) sääntöjä myöten tunnustettu se, että työntekijöiden ääni pitää saada kuuluviin työmarkkinoille ja se systeemi on se, että ihmiset järjestäytyvät ja sitten ne ammattiliitot solmivat työehtosopimuksia, Selin jatkoi.

Suomessa liittoon kuulumattoman työnantajan on noudatettava työsuhteissaan alan työehtosopimusta, jos sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva työehtosopimusten vahvistamislautakunta on todennut sen riittävän kattavaksi. Silloin yleissitovaa työehtosopimusta on noudatettava kaikissa kyseisellä toimialalla toimivissa yrityksissä, niidenkin jotka eivät ole työehtosopimuksen tehneen työnantajaliiton jäseniä. Järjestelmä perustuu työsopimuslakiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?