Kotimaa

Hyvä ruoka, pahempi mieli

Julkaistu:

KOMMENTTI
Suomalainen ruokakulttuuri on kriisissä. Maahamme on ilmestynyt huolestuttavalla tahdilla ravintoloita, joissa tuoreet raaka-aineet ovat korvanneet puolivalmisteet ja virttyneen raastevaunun.

Kansalaiset kokkaavat kotonaankin maistuvaa arkiruokaa sen sijaan että he mikrottaisivat kestomönjää, ravintoterapeutti Hanna Partasen suosittelemaa miehen ja kehon mirhamia.

Partanen julisti Hesarin provokaatiopalstalla, että suomalaiset syövät aivan liian hyvää ruokaa. Tältä voitaisiin hänen mukaansa välttyä muun muassa syömällä lisää eineksiä. Totta! Juuri valmisruuan kulutuksen pienuus on ongelma kulttuurissa, jossa ylivoimaisesti suosituin ravintola on huoltoasemaketjun syöttöhihna.

Tosin ruuan hyvyyden määrittäminen on hankalaa, koska makumieltymykset ovat yksilöllisiä. Partaselle itselleen kulinarismin huippua edustaa ”ämpärillinen pastasalaattia”, mikä kertookin osuvasti hänen ammattikuntansa nyanssitajusta suhteessa ruokaan nautintoaineena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Ravintoterapeuttien pohjimmainen tehtävä on riisua ruuasta ilo ja korvata se taulukoilla, joiden rinnalla Rosatomin ydinvoimalapiirrustukset vaikuttavat ekaluokkalaisten joukko-opilta. Syöminen on suoritus, jossa jokaista suupalaa varjostaa huoli ja pelko. Viikatemies syö pöydässäsi!

Joissain maissa tasapainoinen, rakkaudella kokattu ateria on keskeinen osa hyvää elämää.

Meillä hyvän ruuan idea tiivistyy Partasen ideaan mikroon paiskattavasta tärkkelysmöykystä: kyse on teknisestä tankkaamisesta eikä hauskanpidosta. Palkkio on ankea, mutta pitkä elämä, jonka kruununa saat nauttia vanhuspalvelun McPartas-aterioista.

Onko suomalaisen liikalihavuuden taustalla todellakin liian hyvältä maistuva ruoka vai pakkoajatus siitä, että terveellinen ruoka on väistämättä pahaa? Partasen haastattelussa terveyden symboliksi nostetaan ”porkkana”, mikä symboloi osuvasti ajattelun laajuutta mitä tulee terveellisyyteen.
Surullinen tosiasia on, että suurin osa suomalaisista mieltää terveellisen ruuan tankkausideologien koostamaksi lautasmalliksi, jossa vetinen pakastesei saa kaverikseen rasvatonta raejuustoa ja purkkiananaksella valeltua kiinankaalia. Sen jälkeen on vaikea uskoa, että kala ja vihannekset voisivat herättää muitakin aistimuksia kuin keskivaikeaa masennusta.

Berlusconi ei lukeudu suosikkipoliitikkoihini, mutta suomalaisen ruuan kuvaajana hän osui napakymppiin. Meidän ruokakulttuurimme kovaa ydintä on väinämöislakkiin sonnustautunut Jaakko Kolmonen, joka kertoo että parasta herkkua maailmassa on Magga-tädin aivokakko (sekoita 3 dl aivomassaa ja kaurahiutaleita, 1 ½ dl ruis- ja vehnäjauhoja. Nauti.)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt