Video: Nämä 37 varustetta alokas saa Suomen armeijalta ensimmäisenä päivänä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Video: Nämä 37 varustetta alokas saa Suomen armeijalta ensimmäisenä päivänä

Maanantaina Puolustusvoimien riveihin astui noin 12 000 alokasta. Myös Parolannummen varuskunnassa riitti säpinää.

4.7.2016 20:22

SUURIN osa alokkaista on Maavoimissa, esimerkiksi Parolannummella sijaitsevassa Panssariprikaatissa. Prikaatin porteista saapui tänään noin 1300 uutta alokasta, mukana myös osa 300:sta vapaaehtoisesta naisesta.

Kun alokkaiden palvelukseenastumismääräykset ja henkilötiedot on tarkistettu, seuraa valtava, mutta sotilaallisesti organisoitu ja tarkkaan suunniteltu urakka: jokainen alokas kuittaa mukaansa armeijan vaatteet ja varusteet.

Yllä olevalta videolta näet, mitä kaikkea palvelukseen astuvalle varusmiehelle jaetaan ja kuinka nopeasti säkki täyttyy tavarasta.

 

Ensin alokkaat jonottavat pääsyä joukko-osastonsa varusvarastolle pääsyä mukanaan suuri kangassäkki, joka tunnetaan varusmiesten keskuudessa ”morttisäkkinä”.

Varaston sisällä säkki kiinnitetään pyörillä liikkuvaan telineeseen, jonka jälkeen alkaa kujanjuoksu.

Alokkaat kulkevat varaston läpi samalla kun henkilökunta ja vanhemmat varusmiehet heittävät säkkiin kaiken sen, mitä alokas tarvitsee.

Puolustusvoimien sinivalkoruudullinen päiväpeite jaetaan ensimmäisenä päivänä. Perinteisesti päiväpeitteestä muotoillaan yön ajaksi ”pinkka” jokaisen varusmiehen henkilökohtaisen jakkaran päälle.­

ENSIMMÄISELLÄ varustuserällä jaetaan 37 eri tavaraa. Niihin sisältyy muun muassa useita alusvaatekertoja, lakanat, peitto ja tyyny.

Lisäksi mukana on varusmiehen kaikki jalkineet talvisaappaita lukuun ottamatta.

Koska varusteiden jako on suunniteltu tarkasti, koko operaatio on ohi noin kuudessa minuutissa. Painoa täydelle säkille kertyy parisenkymmentä kiloa.

Lusikka-haarukkayhdistelmä, eli tuttavallisemmin luha.­

SEURAAVALLA varustuskerralla – kun varusmiespalvelus on jo pyörähtänyt kunnolla käyntiin – alokkaat saavat vielä enemmän tavaraa.

51:n eri tavaran joukkoon kuuluu muun muassa taisteluvarusteita, kuten komposiittikypärä ja taisteluliivi – tuttavallisesti tetsari – kaikkine taskuineen.

Kenttäruokailuun tarkoitettu pakki.­

Tässä erässä varusmiehet saavat myös talvivarusteensa, esimerkiksi pakkastakin ja -housut, villapaidan ja mustavalkoisen lumipuvun. Kaikkia varusteita, esimerkiksi sinistä suojahaalaria, ei välttämättä käytetä kertaakaan palveluksen aikana, mutta ne jaetaan siitä huolimatta.

Pusero, väli M05. Puolustusvoimien teddykankainen lämpöalusasu tunnetaan varusmiesten slangissa nallepukuna tai robinhoodina.­

VIELÄ tämän jälkeen aseelliseen palvelukseen osallistuvat saavat rynnäkkökiväärinsä, siihen kuuluvat lippaat sekä pioneeritarvikkeet kuten lapion.

Lisäksi tietyille koulutushaaroille, vaikka sotilaspoliisikoulutukseen valitut varusmiehet saavat vielä tehtäviensä vaatimia erityisvälineitä ja -tarvikkeita.

Lomapuvun kanssa käytettävän baretin lisäksi alokkaat saavat kaksi kesäpäähinettä, lippalakin ja lierihatun. Toisinaan varusmiehet kutsuvat lierihattua leikkisästi ”seikkailuhatuksi”.­

Puolustusvoimien maastopuvun takki, mallia M05.­

Jalkineet, sisä M03. Inttislangissa sisäkengät tunnetaan muun muassa ”släpäreinä”, ”släbäreinä” ja ”kusiluikkareina”.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?