Voitto ja Ville uistelivat Inarijärvestä hirmuisen taimenen – asiantuntija: Paino hipoo Suomen ennätystä

Pohjoissavolaiset isä ja poika saivat yli kymmenen kilon taimenen Inarinjärvestä. Kysymyksessä voi olla toiseksi suurin tällä vuosituhannella pyydetty järvitaimen Suomessa.

Ville Pursiainen väsytti Voitto-isänsä kanssa kalaa kolme varttia ennen kuin he saivat nostettua kojamon veneeseen.

3.7.2016 7:07

Inarinjärvellä kalastaneet Ville Pursiainen ja hänen Voitto-isänsä saivat viime tiistaina kalareissun kenties näyttävimmän saaliin, kun koukkuun tarttui noin 10-kiloinen taimen. Kahden todistajan läsnä ollessa vonkaleen pituudeksi mitattiin 98 senttimetriä ja painoksi 10,180 kiloa. Pursiainen huomauttaa, ettei kalaa ole kuitenkaan punnittu virallisella vaa’alla.

Kalatalouden Keskusliiton ylläpitämän rekisterin mukaan suurin 2000-luvulla Suomessa pyydetty järvitaimen on sekin kalastettu Inarinjärvellä. Ennätyskalalla oli painoa 10,42 kg.

– Taimen on todella suuri, kun se saavuttaa 10 kilon painon. Kala kannattaa punnita kaupan vaa’alla ja ilmoittaa rekisteriin. Voisi olla vaikkapa toiseksi suurin, arvioi erikoistutkija Lauri Urho Luonnonvarakeskuksesta kuvan nähtyään ja kalan mitat kuultuaan.

– Jos oltaisiin silloin aamuyöllä tiedetty, minkä kokoisesta kalasta on Suomen mittapuulla kyse, olisimme varmaa vieneet sen jonnekin vähän virallisempaan paikkaan, Ville Pursiainen kertoo.

”Se veto oli niin kauhea”

Ilman taistelua ei kala luovuttanut.

– Se vaati sitä, että piti moottori pistää vapaalle vähän väliä. Se veto oli niin kauhea. Piti koittaa kääntyä myötätuuleen, mutta ei se ihan ollut mahdollista. Semmoista pyörittelyä, varovasti antoi kalan väsyä, Pursiainen kertoo.

Kalan väsyttämisessä kesti noin 45 minuuttia. Vaappu, johon kala tarttui, oli Pursiaisen itse tekemä. Kyseessä oli ensimmäinen lohikala, jonka Pursiainen omalla vaapulla sai.

– Se oli kerralla sitten ihan kunnollinen.

Monen tunnin kalastus palkittiin

Pursiaiset olivat lähteneet tiistai-iltana kello 20–21 maissa kalaan. Yksi pieni taimen oli tarttunut koukkuun aiemmin, mutta muuten illan saalis oli varsin vaisu.

Kunnes kahden maissa aamuyöllä alkoi tapahtua. Ville Pursiaisen mukaan varsin pian paljastui, että koukkuun oli tarttunut tavallista suurempi kala.

– Se heti ponkaisi ilmaan, teki melkoisen hypyn. Siitä nähtiin, että nyt on aika iso kala kyseessä.

Pursiainen toimi väsyttäjänä ja Voitto-isä kipparina.

– Lopussa vaihdettiin, että isäukko otti vavan ja minä menin haavin kanssa veneen perälle keikkumaan.

Kokeneita kalamiehiä

Isä ja poika ovat aiemmin kalastaneet Inarinjärven eteläpuolella, mutta tämä oli ensimmäinen kerta pohjoispuolella. Molemmilla on vuosien kokemus.

– Isä on koko ikänsä kalastanut ja minäkin ihan pikku pennusta asti olin mukana. Inarilla ollaan isän kanssa käyty aiemmin, Pursiainen kertoo.

Myöhemmin aamuyöllä koukkuun tarttui vielä rautu.

Kaksikko saapui Inarinjärvelle sunnuntaina. Pursiainen oli kalastamassa viisi päivää, mutta isä jatkaa vielä kalareissuaan.

Taimen

– Taimen on tyypillisesti 40–80 cm pitkä.

– Taimen voi painaa 1–10 kiloa, kookkaimmillaan jopa 15 kiloa.

– Suomessa suurin meritaimen on painanut 12,4 kiloa, järvitaimen 10,42 kiloa.

Lähde: Luontoportti ja Kalatalouden Keskusliitto

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?