Kommentti: Kun Putin puhuu, vastuu siirtyy kuulijalle – idästä puhalsi kylmä tuuli

Julkaistu:

Idänpolitiikka
Kun IS pyysi Vladimir Putinilta ehdotusta suomalaisten turvallisuudentunteen lisäämiseksi, vastaukseksi tulikin varsin suorasukainen uhkaus, Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Arja Paananen kirjoittaa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hänen venäläisen kollegansa Vladimir Putinin tapaaminen Naantalissa alkoi mitä parhaimmassa lämpimässä kesäsäässä. Tuntui kuin presidentitkin olisivat hymyilleet kilpaa auringon kanssa, kun he astuivat sisään Kultarannan tiloihin neuvottelemaan.

Tilanne ei ollut kuitenkaan enää sama, kun lähestyttiin presidenttien yhteisen tiedotustilaisuuden alkua.

Kylmä tuuli saapui lehdistötilaisuuden pitopaikalle telttakatokseen jo kauan ennen presidenttejä, eikä miesten yhteinen esiintyminen sitä ainakaan lämmittänyt.

Tilanteen vaikeuden tunnusti suoraan Niinistö, joka meni heti lehdistötilaisuuden alussa suoraan asiaan sanoen vain kuivakkaasti:

”Hyvää iltapäivää kaikille”.

Vaikutti siltä, että Niinistö oli neuvottelujen jälkeen niin keskittynyt asiasisältöihin, että hän ehkä jopa unohti huomioida viereensä asettuneen Putinin vaikkapa jollain muodollisella korulauseella.


KÄYTYJEN neuvottelujen raskaudesta saattaa kertoa jotain myös se, että aluksi Niinistö tuli puhuneeksi kerran Unkarista, kun hänen piti sanoa Ukraina. Niinistön alkulauseiden sanomaan kiteytyy kuitenkin se suurin ongelma, joka tuli esille toistuvasti lehdistötilaisuuden aikana myös Putinin vastauksista.

– Elämme tavallaan kierteessä, josta ulospääsy on aika vaikeaa, Niinistö muotoili ja tarkoitti kierteellä sekä Ukrainan sotaa että Itämeren turvallisuusympäristöä.

Mitä pidemmälle lehdistötilaisuus eteni, sitä selvemmäksi kävi, että kierteestä on todellakin kysymys.

Vladimir Putin pysyi tiukasti kannassaan, jonka mukaan Venäjä itse ei ole koskaan provosoinut ketään eikä aloittanut mitään konfliktia – ei edes Krimin valtausta – vaan länsi on aina tehnyt provosoivan liikkeen ensimmäisenä ja Venäjä on ollut vain pakotettu vastaamaan tähän kaikkeen.

Meillä lännessä ajatellaan tunnetusti aivan päinvastoin: että juuri Venäjä on se, joka nyt kiristää turvallisuustilannetta ja jonka Krimiltä alkanut arvaamattomuus on nyt uhka myös Itämeren alueella.


MUTTA miten tästä kaikesta voisi sitten edes yrittää päästä ulos?

Presidentti Sauli Niinistöllä oli tuoda lehdistötilaisuuteen yksi konkreettinen ehdotus, jota myös Putin ilmoitti kannattavansa – ja josta siis mitä ilmeisimmin oli käyty jo pitkään neuvotteluja ennen presidenttien tapaamistakin.

– Pieni askel eteenpäin voisi olla vahingon välttämisen tie ja siinä tarkoituksessa olen ottanut esille lentämisen ilman transpondereita. Olen ehdottanut, että pyrittäisiin sopimaan Itämeren alueella, ettei ilman niitä tapahtuisi lentoja, Niinistö sanoi.

Putin tuki Niinistön ehdotusta omassa puheenvuorossaan, mutta tässäkin kohtaa hän halusi tuoda ensin esille Venäjän kannan, jonka mukaan koko ongelman alkusyy on jossain aivan muualla.

– Muistutan, että eivät ainoastaan Venäjän lentokoneet lennä ilman tunnistustransponderia, vaan myös Nato-maiden koneet tekevät niin. Nato lentää Itämeren yli kaksi kertaa enemmän eikä se ole meidän keksimämme luku, vaan ne ovat tilastoja, Putin sanoi.

Tämän jälkeen Putin ilmoitti kuitenkin hyväksyvänsä aloitteen.

– Me suostumme Suomen presidentin ehdotukseen, Putin sanoi ja kertoi antavansa heti Moskovaan palattuaan käskyn, jotta Venäjän ulkoministeriö ryhtyy edistämään asiasta neuvotteluja myös Nato-maiden kanssa.


TÄTÄ kaikkea kuunnellessa tuli väistämättä mieleen, että me olemme siis todellakin joutuneet näin syvään suohon keskinäisen epäluulon ja varustelun kierteessä.

Olemme tilanteessa, jossa jopa tällaista pientä ja liki kosmeettiselta tuntuvaa liennytyssopimusta täytyy pitää jonkinlaisena läpimurtona – ja iloita edes siitä.

Mutta kuten Niinistö sanoi, niin keskinäisen luottamuksen rakentaminen olisi nyt saatava alkuun edes jostain. Toiveena tietenkin on, että kun Venäjä ja Nato suostuvat keskustelemaan toistensa kanssa edes häiriölentojen lopettamisesta, niin sen jälkeen voidaan kenties löytää yhteisymmärrystä myös muistakin asioista.

Ilta-Sanomien kysymys Putinille oli yritys avata sitä paradoksaalista tilannetta, jossa moni kokee nyt Suomen olevan.

Vaikka Suomi on aina suhtautunut Natoon hyvin varauksella, juuri Venäjän oma käytös on nyt saanut aikaan sen, että jopa Suomessa keskustellaan Nato-jäsenyydestä vakavasti. Aika ajoin tuntuu jopa siltä kuin Venäjä itse ajaisi meitä kohti Natoa.


NIINISTÖN aloitteen innoittamana tuntui siis hyvältä ajatukselta kysyä, olisiko Putinilla mielessään jokin oma konkreettinen esitys, jolla hän voisi saada Suomen tuntemaan olonsa turvallisemmaksi.

Turha lienee edes sanoa, että tällaista esitystä ei todellakaan Putinilta tullut.

Sen sijaan Putinin vastaus oli täynnä enemmän tai vähemmän avointa uhkailua siitä, kuinka Suomelle kävisi, mikäli me liittyisimme Natoon.

Ensiksikin Putin kielsi täysin, että Venäjä olisi millään tavalla syypää siihen, että suomalaiset tuntevat olonsa uhatuksi. Hänen mukaansa Venäjä ei ole tehnyt mitään sellaista, mikä voisi aiheuttaa suomalaisissa huolta eikä hän ymmärrä lainkaan mihin huolet voivat liittyä.

Tässä kohtaa olisi pitänyt tietenkin pystyä muistuttamaan Putinia vaikkapa viime talven pohjoisten rajanyrityspaikkojen mystisestä turvapaikanhakija-aallosta, mutta välihuutojen tekeminen ei tällaisissa lehdistötilaisuuksissa ole tapana.


SEURAAVAKSI Putin antoi ymmärtää, että Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vuoksi Venäjä siirtäisi joukkojaan lähemmäksi Suomen rajaa, vaikka ne ovat hänen mukaansa nyt niinkin kaukana kuin 1 500 kilometrin päässä.

Putin ei täsmentänyt, mitä hän tällä ”1 500 kilometrin” hokemallaan tarkoitti, mutta paikalla olleista suomalaisista se kuulosti suoraan sanoen satuilulta. Vai kannattaisiko Putinin käydä seuraavaksi vierailulla esimerkiksi Venäjän Alakurtin uusien arktisten joukkojen luona ja mitata, paljonko siitä on matkaa Suomen rajalle?

Ehkä hyytävin oli kuitenkin Putinin kertoma vitsi, jota ei selvästikään ollut tarkoitettu tunnelman keventämiseksi, vaan siihen sisältyi se kaikkein suorin uhkaus.

– Nato taistelisi todennäköisesti mielellään Venäjää vastaan viimeiseen suomalaiseen sotilaaseen asti. Tarvitsetteko te sellaista? Me emme, mutta se on teidän valintanne, Putin sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt