Harvinaiset värikuvat julki: Tällainen oli Urho Kekkosen juhannus - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Harvinaiset värikuvat julki: Tällainen oli Urho Kekkosen juhannus

Suomen historian pitkäaikaisimman presidentin juhannusresepti oli yksinkertainen.

Juhannus kului Kultarannassa, minkä jälkeen presidentti lähti omille teilleen.

23.6.2016 8:35 | Päivitetty 23.6.2016 8:35

Juhannus oli Suomea neljännesvuosisadan johtaneelle tasavallan presidentti Urho Kekkoselle hiljaiselon aikaa. Juhannusviikonlopun jälkeen yleensä tiukkaa viikko-ohjelmaa seurannut Kekkonen otti omaa aikaa: lepäsi, saunoi ja kalasti.

Urho Kekkosen arkiston ja ArkiDesignin Ilta-Sanomille luovuttamat harvinaislaatuiset valokuvat paljastavat presidentin rennon, vapaa-ajan puolen. Kuvissa Kekkonen nauttii Suomen kesästä kalastellen, syöden ja laakereillaan leväten. Presidentin pukeutumisesta päätellen keskikesän juhlaa on vietetty Suomessa aiemminkin koleissa olosuhteissa: Urkki lähti usein kalaan pipo päässä ja takki päällä.

Juhannussäät eivät olleet aina lämpimiä 1960-luvullakaan.

Valtakunnan ykköskalamiehen juhannuspöydässä oli tietenkin kalaa, joka huuhdottiin alas nelosoluella, UKK-arkiston arkistonjohtaja Pekka Lähteenkorva kuvailee. Presidentti oli erityisen ylpeä, kun tarjolla oli hänen itse pyytämäänsä haukea. Kirjassa Urho Kekkosen pöydässä kuvaillaan, että presidentin erityistä herkkua oli lohen- ja lahnanpäät. Toinen Urkin klassikkoruoista oli Pp-pihvi, eli ”paskaisen peukalon pihvi”. Siihen ei tarvittu muuta kuin nuotio ja paistinpannu, jolla pihviä käänneltiin omin käsin.

Heittouistelijan mieluista saalista haukea oli usein tarjolla Kultarannan ruokapöydässä.

Kanaa presidentti ei ruokapöydässään sietänyt sen jälkeen, kun sai syödäkseen eräällä Neuvostoliiton vierailulla pelkästään Kio­van kanaa, muistelee presidentin hovimestari Pekka Vilpas.

Reissun jälkeen todella harvoin kiroillut Kekkonen ei voinut pettymyksessään pidätellä itseään vaan huusi: ”Perkele, minä en ota tuota kanaa!” Tämän jälkeen kanaa ei enää tarjoiltu.

 Sauna oli hänelle pyhä asia. Tamminiemen saunassa oli ehdoton sääntö, ettei siellä koskaan saa puhua politiikkaa.

PRESIDENTIN pojanpoika Timo Kekkonen muistelee, että kesä alkoi juhannuksesta, kun Tamminiemestä muutettiin presidentin kesäasunnolle Naantalin Kultarantaan.

– Juhannuksesta on lähinnä jäänyt mieleen juhannuskokko, jota poltettiin luodolla siinä Kultarannan ja Naantalin välissä. Sitä kävimme katsomassa ja veneitä oli paljon, Kekkonen muistelee.

Juhannuksen jälkeen Urho Kekkonen pakeni kaveriporukalla Richard Sotamaan huvilalle Laukaan Käpysaareen. Siellä presidentin aika kului, kuinkas muuten kuin kalastellen.

Kesällä 1957 presidentin juhannusrauhan rikkoi vaiettu välikohtaus, kun Kultarannan päärakennusta kohti ammuttiin. Kekkosen edesmennyt miniä Marja Linnankivi muistelee tapausta kirjassaan Kekkosten miniänä.

Linnankiven mukaan luoti ammuttiin tarkkuusaseella veneestä tai läheiseltä luodolta ja se iskeytyi päärakennuksen portaikon kiviseinään. Hän tutki luodin jättämää jälkeä Sylvi Kekkosen kanssa, mutta ei puhunut anoppinsa kanssa asiasta sen jälkeen. ”Toisenlainen äiti ja isoäiti olisi luultavasti mennyt tapahtumasta suunniltaan”, Linnankivi kirjoittaa.

Sanomalehtien lukua Kekkonen ei jättänyt lomallakaan.

Myös presidentti halusi pitää tapauksen salassa. Linnankivi järkyttyi ampumatapauksesta perin pohjin ja alkoi pelätä sen toistuvan. Kerran turvamiehet joutuivatkin pysäyttämään aidan yli kiivenneen tunkeilijan, jolla oli ase taskussaan.

JUHANNUKSEN jälkeen Kekkonen pakeni jätkäporukalla Laukaan Käpysaareen ystävänsä, henkilääkäri Richard Sotamaan huvilalle. Kukaan ei siellä häntä häirinnyt, sillä sen aikaisella tiedonvälityksellä saarella oleilevaan presidenttiin oli lähes mahdoton saada yhteyttä.

– Sauna oli hänelle pyhä. Tamminiemen saunassa oli ehdoton sääntö, ettei siellä saa puhua politiikkaa. Urkin motto oli: ”saunassa minä rentoudun fyysisesti ja virkistyn henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovinnon mieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta”, Lähteenkorva kertoo.

Presidentti seurueineen kalassa.

Siikakoskella Kekkonen poseerasi tuntemattomaksi jääneiden henkilöiden kanssa.

Laukaalla, lähellä Rikhard Sotamaan huvilaa, presidentti pääsi kalastamaan.

Myös Kekkosen juhannukset kuluivat vesien ääressä.

Presidentti oli erityisen ylpeä, kun pöydässä oli hänen itse pyytämäänsä saalista.

Särvintä ja olutta presidentti nautti kalastuksen lomassa.

Juhannuksen kauppalista Kekkosen tapaan

  • Lammasta ja palvilammasta kylmänä

  • Lämmin- ja kylmäsavustettua lohta

  • Salaattia

  • Poron satulaa

  • Riistaruokaa

  • Uusia perunoita

  • Jälkiruoaksi esimerkiksi kotimaisista marjoista valmistettua marjaliköörikiisseliä

  • Jälkiruokajuomana portviiniä. Ruokajuomana valkoviiniä, muutoin olutta ja viskiä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?