Mistä Vihdin poliisisurmaaja sai RK-62 -rynnäkkökiväärin? ”Puolustusvoimilta niitä on vuosien varrella kadonnut joitakin”

Julkaistu:

Vihdin poliisisurma
Poliisi kertoi maanantaina iltapäivällä, että epäilty tulitti poliiseja RK-62-rynnäkkökiväärillä. Kyseinen asetyyppi on ollut Suomen Puolustusvoimien käytössä vuodesta 1962.
Keskusrikospoliisi kertoi maanantaina iltapäivällä, että Vihdin epäilty ampui neljää poliisia kohti RK-62-rynnäkkökiväärillä, kun he pyrkivät sisään asunnon ulko-ovesta. Yksi poliiseista loukkaantui vakavasti, mutta hänet saatiin sairaalahoitoon. Toinen poliiseista sai välittömästi surmansa rynnäkkökiväärin luodista.

RK-62-rynnäkkökivääri on ollut Puolustusvoimien käytössä vuodesta 1962. Kyseessä on taistelijan perusase Suomen armeijassa. Puolustusvoimien mukaan tällaisia aseita ei kuitenkaan pitäisi olla siviileillä. Asiasta kertoi ensin Iltalehti.

– Puolustusvoimilta niitä on vuosien varrella kadonnut joitakin, kertoo tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara pääesikunnan viestintäosastolta.

Karhuvaara ei osaa sanoa tarkkaan, kuinka monta asetta kaikkiaan on kadonnut tai kadoksissa.

– Kovin yleistä katoaminen ei ole, Karhuvaara huomauttaa.

Sarjatuliaseella voidaan ampua joko kerta- tai sarjatulta. Sarjatulella rynnäkkökiväärillä voi ampua teoriassa 700 laukausta minuutissa, mutta lippaan vaihdot mukaan lukien todellinen nopeus on 120–180 laukausta minuutissa.

Alle 300 metrin ampumaetäisyydellä rynnäkkökivääri on tehokas ase: luoti läpäisee hyvin myös sirpalesuojaliivin ja komposiittikypärän. Rynnäkkökivääri painaa ilman lipasta 3,5 kiloa. Täysi lipas, jossa on 30 patruunaa, painaa 0,8 kg.

Poliisi selvittää yhä, miten laiton sarjatuliase päätyi Vihdin ampujan käyttöön.

Mieheltä oli aiemmin peruutettu kaikki aseluvat lähestymiskiellon rikkomisen perusteella.

Poliisi tiedotti maanantaina myös, että epäillyn asunnosta löydettiin kahdeksan lipastettua rynnäkkökiväärin lipasta sekä huomattava määrä patruunoita.