Rkp:n puheenjohtajuudesta luopunut Carl Haglund: ”Haluan olla lämmin ja läsnäoleva isä”

Julkaistu:

Henkilö
Carl Haglund menetti viime vaalikaudella luottamustaan politiikan tekoon. – Oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun tulin kotiin, asiat eivät olleet menneet töissä niin kuin olisin halunnut, Haglund kertoo.
Aivan ensimmäiseksi Carl Haglund ottaa silmälasit päästä ja laittaa ne pöydälle. Mielikuva Harry Potter -lasisesta älyköstä muuttuu.

Hän näyttää väsyneeltä. Silmien alla on mustat renkaat.

Naamasta näkee, että takana on rankka vuosi, vaikka pedantiksi itseään kutsuva Haglund osaa sen hyvin peittää. Hän on pukeutunut hyvin istuvaan pukuun ja vihreään kravattiin.

Vihreä on toivon väri.


VIELÄ vähän aikaa sitten Rkp:n väistynyt puheenjohtaja ei nähnyt paljoakaan toivoa.

Loppukesästä 2014 valtiopäivätyöskentely alkoi ottaa puolustusministeri Carl Haglundia aika paljon pannuun. Turhautti. Hän tajusi, että monesta sovitusta asiasta ei tule yhtään mitään.

– Purin turhautumistani kotona keittiönpöydän ääressä vaimolle. Puhuin siitä aika usein. Se oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että kun tulin kotiin, asiat eivät olleet menneet töissä niin kuin olisin halunnut.

Puolustushallinnossa meni niin kuin piti, mutta hallituksen asiat olivat vaikeita. Viimeinen vuosi puolustusministerinä oli todella rankka. Oli suuri talouskriisi, eikä hallitus saanut yhdessä aikaiseksi tarpeeksi.

– Tilanne kärjistyi viimeisenä vuonna. Ikävä kyllä mistään sovitusta asiasta ei pidetty kiinni. Hallituspuolueet kampittivat toisiaan kilpaa.

– Se oli kyllä aikamoinen vuosi. Henkilökohtaisesti se söi paljon luottamusta politiikan tekoon. Minulle on tosi suuri periaate, että sovituista asioita pidetään kiinni, ja tehdään yhdessä yhteisten tavoitteiden eteen.


HAGLUND ottaa esimerkiksi rakennepoliittisen ohjelman, joka tehtiin kesällä 2013.

– Siellä oli pitkä liuta hyviä tarpeellisia uudistuksia. Jos lähdet ruksaamaan, kuinka moni niistä lopulta toteutui, niin on aika pelottavaa, miten moni asia jäi tekemättä.

Haglund purki turhautumistaan menemällä punttisalille. Ulospäin hän näytti tyyneltä. Hänellä ei ole tapana tehdä isoja tunnepurkauksia.

– En ole mikään draamaihminen. Avustajakunnan kanssa istuttiin ministeriössä ja kiroiltiin, että asiat ovat menneet taas juntturaan. Sellaisia päiviä oli monta.

– Siinä vaiheessa aloin ymmärtää, että tämä ei ole ihan sellainen työ, missä viihdyn. Uskoni yhteiskunnallisiin asioihin ei ole kadonnut, mutta nämä tapahtumat selittävät, miksi en itse tällä hetkellä näe tavoitteena palata valtioneuvoston jäseneksi. Puolueen puheenjohtajana pitää olla henkilö, jolla on enemmän poltetta.


LOPPUKESÄSTÄ 2014 Carl Haglund alkoi pohtia, miten ja missä vaiheessa hän voisi hakeutua puheenjohtajan tehtävistä pois. Mutta aika pian alkoi eduskuntavaalikamppailu, joka pyöri hurjaa vauhtia. Siinä vaiheessa ei ehtinyt ajatella mitään.

– Viime juhannuksen jälkeen ehdin ajatella haalarit päällä vähän asioita. Mietin puheenjohtajan tehtävän jättämistä. En oikein halunnut itse sitä hyväksyä. Pohdin sitä hyvin syvällisesti syksyn ja vielä alkutalven. Tammikuussa tein ratkaisun.

Carl Haglund päätti luopua Rkp:n puheenjohtajuudesta. Maaliskuussa hän kertoi siitä julkisuudessa.

– Olo helpottui vasta sitten, kun olin tullut julkisuuteen. Raskain aika oli, kun olin päättänyt, mutta en ollut kertonut. Se oli iso salaisuus. Se oli puolueellekin aika iso asia.

Puheenjohtajuudesta luopuminen oli vaikea päätös. Haglund johti Rkp:tä neljä vuotta. Kaudessa oli paljon positiivista.

– Minun kaudellani on ollut hyvä fiilis. Olemme pystyneet tekemään yhdessä joukkueena tiimityötä. Puolueen sisäinen koheesio on ollut hyvä.

Viime eduskuntavaaleissa Rkp sai Etelä-Suomessa 15–20 prosenttia enemmän ääniä kuin edellisissä vaaleissa. Samoin eurovaaleissa 2014 Rkp:n äänimäärä oli paras koskaan. Silti puolue jäi Juha Sipilän muodostaman hallituksen ulkopuolelle 2015. Se katkaisi puolueen yhtäjaksoisen 36 vuoden taipaleen hallituksessa.

– Minun aikanani on tehty paljon sisäistä työtä, joka heijastuu koko puolueeseen. On muun muassa tehty uudistus, jossa jäsenet saavat osallistua tilaisuuksiin, joissa keskustellaan puolueen linjasta. Kentällä on ollut mahdollisuus osallistua aktiivisesti puolueohjelman uudistamiseen. Se on osoittautunut hyväksi tavaksi sitouttaa. Toivon, että siitä pidetään kiinni myös vastaisuudessa.

 

Avustajakunnan kanssa istuttiin ministeriössä ja kiroiltiin, että asiat ovat menneet taas juntturaan. Sellaisia päiviä oli monta.

SYITÄ lähtöön on monta. Rkp:n puheenjohtajan pitää haluta ministeriksi. Eikä Haglund juuri nyt halua. Polte on poissa.

– Aluksi harmitti, että emme ole hallituksessa, mutta nyt ei enää harmita. On osoittautunut, että se politiikka, mitä tämä hallitus edustaa, ei olisi toiminut meidän kentällä eikä olisi ollut kestävällä pohjalla.

– Meille olisi tullut sisäinen kriisi. Koulutus- ja kehityspolitiikan leikkaukset olisivat olleet niin poikkeavia meidän näkemyksistämme, ettei niitä voisi hyväksyä.

Toinen syy lähtöön on perhe. Haglundilla on 6- ja 3-vuotiaat lapset. Puheenjohtajan työ vie illat ja viikonloput.

– Haluan elämän, jossa ehdin olla enemmän lasten kanssa kuin tähän asti. Puheenjohtajana olisin kaasu pohjassa koko ajan.


PÄÄSTÄÄN kolmanteen syyhyn. Tulossa on viidet vaalit kolmessa vuodessa. Puheenjohtajan olisi itse oltava ehdolla ensi vuoden kunnallisvaaleissa. Haglund ei aio olla kuntavaaliehdokkaana.

– Tiedän, että en silloin lapsia hirveästi näkisi. He ovat kivassa iässä. En halua jäädä siitä paitsi. Se ei tuntuisi oikealta valinnalta.

Vuosien aikana Haglund on saanut kuulla usein lapsiltaan, että miksi sä lähdet ja onko sun taas pakko lähteä.

– Eniten on syönyt miestä, että lapset kysyvät, voitaisiinko lähteä viikonloppuna Linnanmäelle tai Korkeasaareen. Joutuu sanomaan, että isi ei voi, isillä on töitä, te saatte lähteä äidin kanssa. Se on harmittanut eniten.

Reilu vuosi sitten Rkp jäi hallituksesta ja puolustusministerin pesti päättyi. Sen jälkeen Carl Haglund on ehtinyt olla enemmän lastensa kanssa. Hän arvostaa yhteistä aikaa todella paljon.

– Haluan olla lämmin ja läsnäoleva isä, ja haluan osoittaa hyvää esimerkkiä. Haluan olla lapsille hyvää seuraa, että heistä on kivaa tehdä isän kanssa asioita.

– En ole koskaan pohtinut tähtihetkeäni isänä. Parhaiten mieleen jäävät arjen hetket. Tänä aamunakin menimme pojan kanssa yhdessä ratikalla. Pohdimme mitä näimme ratikan ikkunasta. Arjen pienet hetket ovat arvokkaita. Pitää arvostaa niitä, ettei etsi koko ajan isoa hetkeä.


HAGLUNDIN vanhin lapsi aloittaa koulun syksyllä.

– Tähän kesään kuuluu, että harjoittelemme pojan kanssa lukemista. Opin itse lukemaan samaan aikaan, kun aloitin koulun.

– Luin tosi paljon lapsena. Minulla oli tapana piiloutua peiton alle taskulampun kanssa lukemaan, koska vanhempieni mielestä piti sammuttaa valot. Luin salaa kahteen.

Tänä kesänä Carl Haglund toivoo ehtivänsä lukea kaunokirjallisuutta. Aina kun hän näkee elämäkerran Mannerheimista tai Winston Churchillista, hän ostaa sen.

– Olen tosi kiinnostunut historiasta. He ovat molemmat eläneet silloin, kun tapahtui tärkeitä käännekohtia.


CARL Haglund aloitti työuransa 12-vuotiaana ilmaisjakelulehtien jakajana. Haglund kertoo olevansa huono vain olemaan. Teini-iässä hän rakensi kaverinsa kanssa skeittilautoja ja myi niitä. 18-vuotiaana hän liittyi Rkp:hen saatuaan yhteiskunnallisen herätyksen Amerikan vaihto-oppilasvuoden jälkeen.

– En löhöä koskaan sohvalla. Ei ole koskaan tapahtunut, että tulen kotiin ja menen sohvalle makaamaan. En voisi kuvitellakaan. Se ei kuulu luonteeseeni. Istun sohvalla, jos luen, mutta en muuten.

Haglund ei katso myöskään televisiota. Jo opiskeluaikana hän käytti aikansa tehokkaasti. Ensimmäisellä yrittämällä Hankenille päässyt Haglund ei koskaan opiskellut kokopäiväisesti.


Ensin hän oli ylioppilaskunnan pääsihteerinä, sen jälkeen ruotsinkielisen Studentbladetin päätoimittaja ja sitten Rkp:n nuorten pääsihteeri.

Vuoden 2008 syksyllä 29-vuotias Haglund nousi Suomen nuorimpana valtiosihteerin asemaan. 2009 Carl Haglund valittiin Euroopan parlamenttiin Rkp:n ainoana edustajana.

– Minun filosofiani on, että onnistuu, kun tekee kovasti töitä ja suhtautuu nöyrästi. Ymmärtää, että mikään ei tule ilmaiseksi.

– Vaikka voit itse saavuttaa asioita, niin yleensä saavutukset tulevat tiimityönä. Sellainen ajattelu, että sä olet itse kaiken ratkaisija, on väärä. Jokaisen menestyksen takana on useita ihmisiä. Se on yhteinen työ ja yhteinen menestys.


HAGLUND vaikuttaa ihmiseltä, jolta onnistuu kaikki. Vastoinkäymisetkin hän ottaa vain mahdollisuuksina.

Huonoksi puolekseen 37-vuotias mies mainitsee kärsimättömyyden.

–  Toivoisin itselleni enemmän kärsivällisyyttä. Kärsimättömyyteni on itsellenikin aika raskasta. Se näkyy ihan kaikessa. Jos teen remonttia, saatan tehdä tosi pitkiä päiviä, koska haluan saada nopeasti valmiiksi. En siedä katsoa keskeneräistä.

– Minun on vaikea ottaa iisisti, jos on tekemättömiä asioita. Siinä työstän itseäni koko ajan, että pystyisin unohtamaan tekemättömät asiat päiväksi tai kahdeksi, jos niissä ei ole hirveä hoppu.


VIIME talvena Carl Haglund remontoi perheensä kerrostaloasunnon Helsingin keskustassa. Hän maalasi seinät, vaihtoi tapetteja ja uusi parketit.

– Oli aika rankka talvi. Menin töiden jälkeen tekemään remonttia. Joululomalla tein sitä kaksi viikkoa 24/7.

Keittiöön tuli marmorilevyt. Marmori on nyt muotia sisustuksessa. Sen Haglund oppi lukiessaan sisustuslehtiä.

 

Ei ole koskaan tapahtunut, että tulen kotiin ja menen sohvalle makaamaan. En voisi kuvitellakaan. Se ei kuulu luonteeseeni.

Nyt väistyvä puheenjohtaja odottaa kesää. Perheellä on kaksi mökkiä: oma mökki ja vaimon suvulta tullut mökki. Niissä riittää tekemistä.

– On aika kiva kokouspainotteiselle työelämälle, että voi ottaa puvun pois ja vetää haalarit päälle. Tänäkin kesänä pitäisi laittaa laituria uusiksi ja jatkaa seinäpaneelien laittamista ja yksi uusi rappu pitäisi rakentaa.

Remontointi on mukavaa vastapainoa poliitikon työlle. Siinä näkee nopeasti työn tulokset.

– Olen hyvin tulosorientoitunut ihminen. Politiikassa tulokset näkee vasta vuosien päästä. On kiva tehdä työtä, missä tulokset näkyvät heti.

Siksi Haglund tykkää myös siivota. Paikat pitää olla järjestyksessä. Hänellä on kotona rikkaimuri, joka tosin on nyt epäkunnossa.

– Olen hyvin pedantti myös vaatetuksen suhteen. Yksityiskohdat ovat tärkeitä. Minulla on aina prässätty puku ja kiillotetut kengät.


VIIME viikonloppuna Rkp valitsi uudeksi puheenjohtajaksi Anna-Maja Henrikssonin. Millaisia neuvoja Haglund antaisi seuraajalleen? Aikoinaan J.K Paasikivi opasti Urho Kekkosta sanoin: Käy aina vessassa kun voit. Mitä Haglund ajattelee neuvosta?

– Se on hyvä neuvo varsinkin ministerille. Kokoukset ovat paljon mukavampia, jos ei tarvitse ajatella sitä, että olisi tarve käydä vessassa. Minun paras neuvoni on, että suunnittele aikataulut niin, että ehdit nukkua, syödä ja liikkua.

Entisellä puheenjohtajalla ei ole työuralleen nykyään niin muodikasta B-suunnitelmaa. Hänellä ei ole A-suunnitelmaakaan. Työt kansanedustajana jatkuvat.

– Varmasti tulevaisuudessa löytyy mielekästä tekemistä, jos suhtautuu nöyrästi. Olen aina ollut utelias ihminen. Ajattelen, että ensi viikolla avaan ikään kuin uuden kappaleen kirjasta.

– En tiedä vielä, mitä sivulla lukee, mutta voin vähän aavistaa –mutta sitten tuleekin yllättäviä käänteitä. Käännän sivun, mutta en ole varma, mitä tapahtuu. Nyt on vähän sama fiilis. Se tuntuu kivalta.

Carl Haglund

Ikä: 37

Ammatti: Kansanedustaja. Rkp:n puheenjohtaja vuodesta 2012, luopuu tehtävästä puoluekokouksessa 11.6. Puolustusministeri 2012–2015. Euroopan parlamentin jäsen 2009–2012. Kauppatieteiden maisteri.

Perhe: Naimisissa, kaksi alle kouluikäistä lasta.

Plus: Ei ole iltaihminen. Yrittää välttää vaikeita iltaneuvotteluja.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt