Hovioikeus hylkäsi syytteen vankilomalla tehdystä seksuaalirikoksesta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Hovioikeus hylkäsi syytteen vankilomalla tehdystä seksuaalirikoksesta

Julkaistu: 16.6.2016 17:00

Turun hovioikeuden mukaan syytetty ei käyttänyt hyväkseen väitetyn rikoksen uhrin oireyhtymää.

Turun hovioikeus on kumonnut tuomion, jonka Pirkanmaan käräjäoikeus oli langettanut 26-vuotiaalle miehelle vankilomalla tehdystä seksuaalirikoksesta.

IS kertoi maaliskuussa 2015 käräjäoikeuden tuomiosta, jolla Samuli Matias Lammi tuomittiin vuoden ja viiden kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli pakottamisesta sukupuoliyhteyteen. Tapahtuma-aikaan Lammi oli lomalla Satakunnan vankilasta.

Nyt hovioikeus on todennut, että Lammi on syytön epäiltyyn pakottamisrikokseen. Hovioikeuden mukaan hän ei käyttänyt hyväkseen uhrin Aspergerin oireyhtymää kuten syyttäjä oli väittänyt.

Hovioikeuden mukaan uhrin käytös ei vaikuta ulospäin mitenkään poikkeavalta, joten Lammen ei voitu edellyttää havaitsevan oireyhtymää tai ainakaan siitä johtuvaa puolustuskyvyn puutetta ja tahdonmuodostuksen ongelmia.

Asiassa jäi hovioikeuden mukaan epäselväksi ylipäänsä se, oliko sukupuoliyhteyttä tapahtunut tai osallistuiko nainen siihen vapaaehtoisesti. Hovioikeuden mukaan kertomusten erilaisuudet saattavat selittyä ainakin osin sillä, että osapuolet ovat kokeneet tilanteen ja tapahtumat eri tavalla.

Hovioikeuden joulukuussa 2015 antama vapauttava tuomio on lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?