Kommentti: Kokoomuksen puheenjohtaja valitaan tänään – Stubbin kiri saattaa riittää

Julkaistu:

Petteri Orpon voitto olisi mannaa puolue-eliitille ja puolueen yhtenäisyydelle, Alexander Stubbin voitto tietäisi jatkoa puolue-eliitin hammasten kiristelylle, kirjoittaa politiikan toimittaja Mika Lehto.
Petteri Orpo on siis mitä todennäköisemmin kokoomuksen uusi puheenjohtaja.

Kun monet tätä juttua viikonloppuna lukevat, kokoomus on jo tehnyt valintansa.

Asetelmat puoluekokouspaikalla Lappeenrannassa olivat kutkuttavat ennen lauantain puheenjohtajaäänestystä.

IS:n kysely näytti, että Orpon voitto ei ollutkaan läpihuutojuttu, vaan kisa oli kuin olikin aidosti auki.

Alexander Stubb on armoton itsensä kampanjoija. On pienet mahdollisuudet, että Stubb pystyisi kääntämään kokouspaikalla väen puolelleen.

Puoluekokousedustajat pitivät IS:n ovensuukyselyä hyvänä tilannekuvana.

Jos ja kun toinen kierros tulee, Orpo ja Stubb käyvät yllättävän tasaväkisen mittelön.

Ne, noin 15 prosenttia puoluekokousedustajista, jotka eivät olleet ehdokastaan valinneet, ovat kuninkaantekijöitä.

Stubbin kiri saattaa riittää

IS:n kysely näytti eilen kisan aattona, että toisella kierroksella kummallakaan ei ollut vielä puolta äänistä takanaan. Orpo, Stubb ja Elina Lepomäki tiesivät, että puoluekokouspaikalla pitää olla tikissä. Ehdokkaat juoksivat kymmenen minuutin välein piirien juttusilla hurmaamassa väkeä puolelleen.

Voitto ratkeaa siihen, miten Orpo ja Stubb onnistuvat puoluekokouksessa. Orpon etumatka voi olla liian pitkä, mutta Stubbin kirittävissä.

Orpon voitto olisi mannaa kokoomuksen yhtenäisyydelle. Kokoomus on käynyt melko hyvähenkisen puheenjohtajakampanjan ja Orpon voitto poistaisi parin vuoden aikana syntyneet pahat veret.

Koko Stubbin kauden ajan kokoomuksessa on ollut sille harvinainen, puheenjohtajaa nakertava, äänekäs oppositio. Oppositio lähti liikkeelle oikean laidan kulkijoista ja kaksi vuotta sitten pettyneistä Jan Vapaavuoren tukijoista.


Hurmoshenkisissä tunnelmissa Lahdessa kaksi vuotta sitten valittu Stubb jäi pian valintansa jälkeen julkisuuden hampaisiin, hommat eivät menneet putkeen, Sen sijaan, että kokoomuslaiset olisivat seisoneet puheenjohtajansa takana, he alkoivat yhä sankemmin, ja täysin avoimesti, heiluttaa puheenjohtajansa tuolia.

Näin avointa puheenjohtajan hyljeksimistä ei ole tainnut sattua kokoomuksessa koskaan, ja tuskin missään muussakaan puolueessa.

Liki kaikki kokoomuksen kansanedustajat käänsivät viimeistään kampanjan aikana selkänsä Stubbille ja kannattivat Orpoa puheenjohtajaksi. Viimeisimpänä ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakka siirtyi perjantaina Orpon leiriin.


Ylläolevalla videolla Petteri Orpo, Alexander Stubb ja Elina Lepomäki kommentoivat IS-kyselyä.

Pulinat pois?

Orpon voiton jälkeen Stubb ja hänen joukkonsa mitä ilmeisimmin tyytyisivät kohtaloonsa. Pulinat pois, Stubb on toistellut mahdollisesta häviöstään.

Jos Stubb sattuisi kairaamaan voiton Lappeenrannasta, ilmeet kokoussalissa saattaisivat olla tyrmistyneitä. Niin moni kokoomuksen sisäpiirin jäsen on halunnut eroon Stubbista.

Stubbin jatkokausi poikisi niin sanotusti mielenkiintoisia aikoja kokoomukselle. Kokoomuksen saisi kentän valitseman johtajan, joka on menettänyt puolueen sisäpiirin kannatuksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt