Myrsky toi lunta Lappiin – Teemu veti monot ja sukset jalkaan - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Myrsky toi lunta Lappiin – Teemu veti monot ja sukset jalkaan

Keskiviikosta torstaihin riehunyt myrsky kaatoi puita ja toi lunta Lappiin.

Teemu Haavisto laittoi monot jalkaan ja hiihti Ylläksen lämpölatua keskellä kesäkuuta.

10.6.2016 6:42

Keskiviikkona ja torstaina Suomessa riehunut Salomon-myrsky aiheutti monenlaista vahinkoa ympäri maata. Lappiin se toi lunta. Eniten sitä satoi Saariselälle, jossa mitattu lumen syvyys oli 8 senttiä. Rovaniemen lentoasemalle on niin ikään satanut 5 senttiä lunta.

Äkäslompolossa asuva Markus Kiili kavereineen otti lumesta kaiken irti ja laittoi monot jalkaan. Kaveri Teemu Haavisto hiihti, Kiili otti kuvia.

– Alempana lumi suli maahan, mutta tänne se näyttää jäävän. Illalla lumisade tosin vaihtui räntäsateeksi, Kiili kertoo.

– Jos latukoneella ajaisi niin tuohon saisi oikein mainion ladun. Melkein lähdettiin jo kelkkaa hakemaan, mutta ei sitten kuitenkaan, Kiili lisää.

VAIKKA pohjoisessa runsaaseen lumeen on totuttu, ei Kiili muista, milloin viimeksi sitä olisi ollut kesäkuussa maassa.

– En kyllä muista, mutta kaksi vuotta sitten juhannuksena tuli lunta. Kaveri kertoi hiihtäneensä kesällä tasan kerran aiemmin.

Kesäkuinen Salomo-myrsky toi Saariselälle usean sentin lumikerroksen Inarissa 9. kesäkuuta 2016.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Henri Nyman arvioi, että lumentulo jää vähäiseksi, eikä lumi jää maahan kovin pitkäksi aikaa.

– Lunta on satanut Rovaniemen–Saariselän -akselilta Muonion ja Ylläksen suuntaan. Voi olla, ettei lumi jaksa enää maahan kertyä, kun aurinko alkaa lämmittää pilvien läpi, Nyman sanoo.

Suurimmassa osassa Suomea myrsky ei tuonut mukanaan kovinkaan positiivisia asioita. Sen takia ajokeli on Pohjois-Suomen teillä huono. Tiet voivat olla vaarallisen liukkaita kesärenkailla.

Kokkolassa myrskysi niin rajusti, että Finair joutui perumaan lentonsa sinne.

Länsi-Lapissa myrsky on kaatanut puita ja katkaissut sähköjä. Pahiten sähkökatkokset iskivät Lounais-Suomeen, jossa päivän aikana sähköttömiä talouksia oli 54 kunnan alueella noin 14 700 taloutta. Näistä lapualaisia oli yli 5 200.

Helsingissä ja Tallinnassa myrsky sai laivayhtiö Linda Linen perumaan reittimatkansa. Varustamon mukaan kova tuuli tekee liikennöinnistä katamaraaneilla mahdotonta. Myös torstaiaamun ensimmäinen lähtö peruttiin.

Myrsky teki Lapin ajokelistä äärimmäisen huonon.

Hailuodon saari Perämerellä taas jäi varhain aamulla mottiin, kun saaren lauttalaituri vaurioitui Meriluoto-lautan lähtiessä. Saarelle ei voi liikennöidä, ennen kuin laituri on saatu korjattua.

Kovimmat tuulenpuuskat alkoivat tyyntyä jo torstai-iltapäivänä. Tällöin Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla ei enää havaittu myrskytuulen lukemia, mutta puuskissa tuulen nopeus oli noin 15–16 metriä sekunnissa.

Laitoksen mukaan suurin osa myrskystä oli ohi noin kello viiteen mennessä, mutta viimeistään torstain ja perjantain välisenä yönä Salomon-myrsky lopetti riehumisensa lopullisesti.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?