HS: Äiti ja 3-vuotias karkotetaan, isä jää Suomeen vauvan kanssa – presidentti Halonen otti kantaa

Maahanmuuttoviraston kielteisten päätösten vuoksi isä on jäämässä Suomeen 3 kuukauden ikäisen vauvan kanssa, kun perheen äiti ja 3-vuotias lapsi aiotaan palauttaa Irakiin.

Presidentti Tarja Halosen voidaan tulkita ottaneen kantaa riihimäkeläisperheen tapaukseen Twitterissä.

5.6.2016 10:04

Irakista Riihimäelle asettuneelle Huner Ali Muhammedille on myönnetty turvapaikka ja pysyvä oleskelulupa. Suomessa seitsemän vuotta asuneen Ali Muhammedin vaimo Gashaw Khaleel Hamad ja heidän 3-vuotias lapsensa Sämä Huner Ali Muhammed sen sijaan ovat saaneet käännytyspäätöksen, Helsingin Sanomat kertoo.

Perheen kiperästä tilanteesta uutisoi Helsingin Sanomat. Äidin ja 3-vuotiaan on lehden mukaan lähdettävä Suomesta viimeistään perjantaina. Perheen kolmen kuukauden ikäinen Klara-vauva on sen sijaan toistaiseksi jäämässä isänsä kanssa Suomeen.

– Vaimoni imettää vauvaa, miten ihmeessä hän pystyisi jättämään vauvan tänne? perheen isä kummastelee HS:lle.

Khaleel Hamad kertoo lehdelle hakeneensa ensin perheen yhdistämistä ja myöhemmin turvapaikkaa. Maahanmuuttovirasto antoi kielteiset päätökset.

Maahanmuuttovirasto on HS:n mukaan perustellut äidin ja 3-vuotiaan kielteistä päätöstä myös muun muassa sillä, etteivät nämä ole vaarassa Irakissa, vaikka perheen isän onkin katsottu olevan.

Perhe valitti päätöksistä hallinto-oikeuteen, mutta valitus ei mennyt läpi. Parhaillaan perhe odottaa korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä valitusluvasta ja käännytyspäätöksen täytäntöönpanokiellosta.

PRESIDENTTI Tarja Halosen voidaan tulkita ottaneen kantaa riihimäkeläisperheen tapaukseen Twitterissä.

– Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa – myös pakolaisen perhe, Halonen kirjoitti sunnuntaiaamuna Twitterissä.

Suomi ohoi! Perhe pitää yhteiskuntaa koossa - myös pakolaisen perhe.— Tarja Halonen (@TarjaHalonen) 5. kesäkuuta 2016

Jos twiitti ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Myös HS:n tavoittama lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila muistuttaa, että lasten oikeuksien sopimuksen artikla edellyttää, ettei lasta eroteta vanhemmistaan kuin poikkeustapauksissa.

– Tämä ei enää toteudu Suomessa. Suomessa tehdään päätöksiä, joissa perheet rikkoutuvat, perheitä ei voi yhdistää ja alaikäinen lapsi ei saa vanhempiaan luokseen. Tämä on nyt osa meidän suomalaista arkeamme.

Maahanmuuttoyksikön johtaja Tiina Suominen sen sijaan kommentoi lehdelle, että vaikka päätös olisi kielteinen, ei se tarkoita, etteikö lapsen etua olisi huomioitu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?