Alaikäistä tyttöä parittanut lehtori alisti uhriaan julmasti – osti 15-vuotislahjaksi kaulapannan

Yliopiston lehtori laittoi alaikäisen uhrinsa harjoittamaan prostituutiota. Mies paritti teinityttöä Kuopiossa, Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Savonlinnassa, Imatralla, Lahdessa, Siilinjärvellä ja Joensuussa.

54-vuotias Kari Olavi Mauranen tuomittiin vankeuteen törkeästä ihmiskaupasta.

3.6.2016 18:12

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Itä-Suomen yliopistossa työskennelleen 54-vuotiaan Kari Olavi Maurasen yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä ihmiskaupasta, törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, pahoinpitelystä, alkoholirikoksesta sekä lapsipornon levittämisestä ja hallussapidosta.

Käräjäoikeuden mukaan Mauranen muun muassa laittoi alaikäisen uhrinsa harjoittamaan prostituutiota. Tyttö toimi prostituoituna yli kahden vuoden ajan.

Uhri oli 14-vuotias, kun hän tutustui Mauraseen sosiaalisen median kautta keväällä vuonna 2011. Uhrin kertomuksen mukaan Mauranen aloitti hyväksikäytön heti ensimmäisellä tapaamisella. Heti seuraavana viikonloppuna he olivat menneet Maurasen asunnolle, nauttineet alkoholia ja olleet sukupuoliyhteydessä useita kertoja.

Myöhemmin Mauranen oli muun muassa sitonut uhria seksin yhteydessä ja pyytänyt tätä tutustumaan ”omistajuussopimuksiin”, joiden tarkoituksena on alistuminen toisen ihmisen alaisuuteen. Mauranen oli antanut uhrille 15-vuotislahjaksi kaulapannan merkiksi siitä, että uhri oli hänen omaisuuttaan.

Uhri kertoi ajatelleensa aluksi olevansa aikuinen, joka huolehti itsestään ja jolla oli poikaystävä.

Seksuaalista hyväksikäyttöä tapahtui säännöllisesti joka viikonloppu. Kun syksyllä 2011 uhri muutti Maurasen luokse asumaan, alkoi tämä puhua myös rahan hankkimisesta.

Mauranen ehdotti, että uhri voisi tavata muita miehiä ja ottaa samalla maksun seksistä. Hän auttoi käytännön järjestelyissä ja hankki asiakkaita. Uhri kertoi olleensa aluksi innokas, koska hänelle oli luotu mielikuva nautinnon maailmasta. Uhri oli tuolloin 15-vuotias. Hänen ansaitsemansa rahat menivät pääosin Mauraselle. Uhri piti tätä kaikkea normaalina, kuten myös hänen ja Maurasen parisuhdetta.

Mauranen myös vuokrasi uhrille yksiön työasunnoksi prostituution harjoittamista varten. Mauranen myös kuljetti uhria asiakastapaamisille.

Vuosina 2012 ja 2013 Mauranen oli hallinnut uhrin elämää ja liikkumista. Käräjäoikeuden mukaan hän oli myös lyönyt uhria ja harjoittanut henkistä väkivaltaa. Kun hän oli alkanut esittää tappouhkauksia, uhri alkoi ajatella, että kaikki ei ole kunnossa.

Uhri halusi lähteä muihin kaupunkeihin työkeikoille, osaksi saadakseen olla yksin. Hän oli myynyt seksiä Kuopion lisäksi ainakin Tampereella, Helsingissä, Oulussa, Savonlinnassa, Imatralla, Lahdessa, Siilinjärvellä ja Joensuussa.

Uhri kertoi myös halunneensa lopettaa ahdistavaksi kokemansa prostituution, mutta hän oli kokenut velvollisuudekseen hankkia rahaa. Hän oli myös pelännyt Maurasen häneen kohdistamaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa.

Käräjäoikeuden arvion mukaan tytöllä oli noin 400 asiakasta syksyn 2011 ja kevään 2014 välisenä aikana. Tyttö itse arvioi asiakkaita olleen jopa 640. Prostituutiosta kertyi tuloja arviolta 52 000 euroa, josta noin 90 prosenttia meni Mauraselle.

Uhri näkee edelleen painajaisia ja huutaa ja kiljuu unissaan. Hänellä ei ole mitään tulevaisuuden suunnitelmia. Hänellä on myös jatkuva lääkitys.

Käräjäoikeus äänesti ratkaisustaan. Yksi lautamies olisi soveltanut tässä tapauksessa törkeästä ihmiskaupasta määrättyä ankarinta rangaistusta, joka on kymmenen vuotta. Hänen eriävän mielipiteensä mukaan kokonaisrangaistus tapauksessa tulisi olla kymmenen vuotta ja kuusi kuukautta vankeutta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?