Sote-ryhmä ehdottaa: Lääkärikäyntien Kela-korvaus kokonaan pois

Julkaistu:

Uuden ehdotuksen mukaan yksityisessä terveyspalvelussa käyntiä ei enää tuettaisi. Työterveydenhuolto säilyisi nykyisellään.
Kela-korvauksia ei enää tulevaisuudessa makseta, jos valinnanvapautta terveydenhuollossa tutkineen työryhmän esitys toteutuu.

– Vastaava potti annettaisiin suoraan maakunnille, selvityshenkilöitä johtanut professori Mats Brommels sanoi julkistustilaisuudessa.

Sote-uudistuksen jälkeen julkisten terveyspalvelujen rahoitus kulkisi uusien maakuntien kautta. Rahat, jotka nyt käytetään Kela-korvauksiin, siis annettaisiin niille. Brommelsin arvio oli, että tähän käytetään vuosittain nyt noin 235 miljoonaa euroa.

– Haluamme kiinnittää huomiota, että Kela-korvausten taso verrattuna yksityisten perimiin hintoihin on laskenut. Se on nyt noin 15 prosenttia, aika rajallinen, Brommels sanoi.

”Tyylipuhdas” ehdotus

Brommels pitää nyt ehdotettua järjestelmää ”tyylipuhtaana”.

– Selkeästi julkisesti rahoitettua palvelua, jossa tuottajat voivat olla myös yksityiseltä tai julkiselta puolelta. Ja sitten erikseen täysin selkeästi yksityisrahoitteinen palvelu.

Yksityisrahoitteinen palvelu tarkoittaisi sitä, että maksamalla voisi palveluja hankkia, mutta yhteiskunta ei rahoillaan asiaan osallistuisi.

Työterveyshuolto säilyisi

Ehdotuksen mukaan nykyinen lakisääteinen työterveyshuolto säilyisi ennallaan. Korvausperusteita kuitenkin kehitettäisiin niin, että sairauksia todettaisiin entistä useammin ajoissa ja työkykyä pidettäisiin paremmin yllä.

– Tämä hallitus ei tule koskemaan työterveydenhuoltoon, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula säesti esitystä.


Ylioppilaiden terveydenhoitosäätö voisi jatkaa palvelujen järjestämistä ”ylimenokauden ajan”, mutta tulevaisuudessa myös koko opiskelijaterveydenhuollon järjestäminen olisi maakuntien vastuulla.

Rehulan mukaan peruspalvelut ovat jo ”pahasti rapautuneet”.

– Ja rapautuvat lisää, jos mitään ei tehdä, Rehula sanoi.

– Tässä luodaan Suomen mallia. Ei vähiten siksi, että muuten eurot eivät riitä. Sen luominen myös sosiaalihuoltoon ei ole vaivatonta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt