Valtio on myynyt Soneraa, Fortumia, Outokumpua, Rautaruukkia, Sampoa, Valmetia, Ensoa ja muita yhtiöitään miljardien eurojen edestä.
IS:n saaman selvityksen mukaan hallitukset ovat myyneet valtionyhtiöitä 17,5 miljardilla eurolla vuosina 1991–2015.

Lisää huutoa on odotettavissa tiistaina, kun pääministeri Juha Sipilä https://www.is.fi/haku/?query=juha+sipila(kesk) esittelee eduskunnassa hallituksen uudet linjaukset omistajaohjauksesta.
Itsekritiikkiä tuskin harrastetaan missään puolueessa, koska puolueet ovat vuorollaan olleet mukana hallituksissa kauppaamassa kansallisomaisuutta.
Pääministereinä ja valtionyhtiöistä vastaavina ministereinä ovat toimineet Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen miehet ja naiset, sixpack-hallituksessa valtionyhtiöt lankesivat vihreille.
Ahon porvarihallitus alkoi myydä valtionyhtiöitä, lähinnä kansainvälisille sijoittajille suunnatuilla osakeanneilla. Yhtiöt ja valtio nettosivat Ahon aikana osakemyynneistä 1,5 miljardia euroa.

Paavo Lipposenhttps://www.is.fi/haku/?query=paavo+lipposen (sd) sateenkaarihallitus pani lisävauhtia myynteihin, ja vaalikauden saldo oli kolme miljardia euroa plussaa.
Lipposen kakkoshallituksen aikana, Sonera johtotähtenään, valtio sai yhtiöidensä myynnistä noin 6,8 miljardin euron nettotulot.
Matti Vanhasenhttps://www.is.fi/haku/?query=matti+vanhasen (kesk) ykköshallitus kääräisi valtionyhtiöistä viiden miljardin euron tulot.
Vanhasen kakkoshallituksen myyntitulos oli vain 1,4 miljardia euroa.

Jyrki Kataisenhttps://www.is.fi/haku/?query=jyrki+kataisen (kok) ja Alexander Stubbin https://www.is.fi/haku/?query=alexander+stubbin(kok) hallitukset keräsivät 3,5 miljardin euron myyntitulot, pääosin TeliaSoneraa ja Sampoa myymällä.
Professori Markku Kuisma https://www.is.fi/haku/?query=markku+kuismaoli yllättynyt, kun IS kertoi valtionyhtiöistä saatujen miljardien määrän.
– Valtionyhtiöt ovat olleet hyviä yhtiöitä, ei noita miljardeja ihan surkeasta tavarasta makseta, Kuisma totesi.
Eri asia on sitten, missä valtion saamat 17,5 miljardia nyt ovat.
– Myyntejä perustellaan sillä, että niillä kehitetään uutta yritystoimintaa tai maksetaan valtion velkoja. Rahat menevät velkojen maksuun tai johonkin tulonsiirtoihin, ei juuri mitään tervettä yritystoimintaa ole syntynyt.

– Yksityinen henkilö, tai valtio, miettii kaksi kertaa, jos se myy tuottavaa omaisuuttaan muuta kuin hätätilanteessa. Missä Raamatussa on julistettu, että valtio ei voisi omistaa yhtiöitä? Ei valtion pidä olla tyhmä ja äänetön yhtiömies, ja myydä lypsäviä lehmiä, Kuisma näki.
Myynti herättää aina keskustelua, koska osakkeiden myöhempi kurssikehitys on aina herrassaan ja monet valtionyhtiöt maksavat vuosittain muhkeat osingot.
– Esimerkiksi Fortum on tainnut maksaa myyntihintansa takaisin moneen kertaan osinkoina. Emme tiedä, minkälainen osinkokone Fortum olisi, jos se olisi valtion kokonaan omistama.
– Ovatko myynnit olleet menestyksiä? Ne ovat olleet siltä välitä. Aika hyvin yhtiöt ovat toimineen yksityistämisen jälkeen, Kuisma sanoi.

Kommentit
Näytä lisää