Pekka Perä aikoo valittaa tuomiosta – ”Perusteluissa paljon ristiriitaisuuksia”

Vaikka Talvivaaran ympäristöjutun tuomiot olivat syyttäjän vaatimusta lievempiä, Perän edustaja ilmoitti päämiehensä aikovan valittaa tuomiosta.

13.5.2016 13:55 | Päivitetty 13.5.2016 16:34

Talvivaaran ympäristöjutun tuomiot lievenivät kautta linjan, sillä alun perin syytteet luettiin törkeistä ympäristön turmelemisesta ja syyttäjä vaati kaikille syytetyille ehdollisia vankeustuomioita. Vaikka tuomio oli selvästi syyttäjien hakemaan tuomiota lievempiä, niin ainakin Pekka Perän puolustus lähtee tuomiosta valittamaan.

– Me tulemme valittamaan tuomiosta. Hyvää tuomiossa on Pekka Perän kannalta se, että käräjäoikeus katsoi, ettei kyse ole törkeästä ympäristön turmelemisesta. Hyvää on myös se, että merkittäviltä osin syytteet murenivat, asianajaja Markus Kokko arvioi.

– Joka tapauksessa tuomion perusteluissa on Pekka Perän osalta niin paljon ristiriitaisuuksia, että meillä on hyvät edellytykset valittaa tuomiosta, Kokko jatkaa.

Talvivaara-yhtiön toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toiminut Pekka Perä tuomittiin ympäristön turmelemisesta 90 päiväsakkoon, joka tekee hänen tuloillaan 20 340 euroa. Alun perin Perää ja kolmea Talvivaaran kaivoksen johtohenkilöä syytettiin törkeästä ympäristön turmelemisesta, mutta Kainuun käräjäoikeus katsoi, etteivät törkeän teon tunnusmerkit täyttyneet.

Myös johtoon kuuluneet Harri Natunen ja Lassi Lammassaari on tuomittu 60 päiväsakkoon ympäristön turmelemisesta. Natusen tuloilla sakko on 7 750 euroa ja Lammassaaren osalta 6540. Syytteessä neljännen miehen syytteet hylättiin kokonaisuudessaan.

Kainuun käräjäoikeus tuomitsi Talvivaara Sotkamo Oy:n 300 000 euron yhteisösakkoon ympäristön turmelemisesta. Käräjäoikeus päätyi tuomitsemaan yhtiön menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 3,5 miljoonaa euroa.

Artikkelia oikaistu 13.5. kello 16.32:

Ilta-Sanomien alkuperäisessä uutisessa kerrottiin, että käräjäoikeus tuomitsi yhteisösakon Talvivaaran konkurssipesälle. 300 000 euron yhteisösakko määrättiin kuitenkin Talvivaara Sotkamo Oy:lle.

Alkuperäisestä uutisesta on poistettu virheellinen tieto yhteisvastuullisesta yhteisösakkovaatimuksesta. Se on esitetty ainoastaan Talvivaara Sotkamo Oy:lle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?