Satu, Luukas

Kotimaa

Kummeli-ohjaaja kävi Pirkkalan ”sosialismikoulua”: ”Olimme koekaniineja”

Julkaistu:

Opetus
Kummeli-ohjaaja Matti Grönberg muistelee Pirkkalan peruskoulukokeilua, jossa oppilaiden päihin yritettiin takoa sosialistista maailmankatsomusta.
Pirkkalan peruskoulussa käytetty opetusmoniste aiheutti kovan kohun 70-luvun puolivälissä, mutta oli kohumonisteesta jotain hyötyäkin. Sankaritenori Pentti Hietasen ura sai sen ansiosta näyttävän alun, kun Hietanen pääsi laulamaan tv-ohjelmassa, jossa monistetta käsiteltiin.

Kohun synnytti historian ja yhteiskuntaopin opetuksessa käytetty moniste. Samalta sylttytehtaalta tuli muissakin oppiaineissa käytettyä materiaalia, mutta se jäi vähemmälle huomiolle.

Muun muassa Kummeli-ohjelmien ja -elokuvien ohjaaja Matti Grönberg kävi 70-luvulla koulua Pirkkalassa. Hän oli yksi kokeilun uhreista.

– Muistan lähinnä spriin tuoksun, kun vaaleanpunaisia monisteita tuotiin aamulla luokkaan. Koko luokka haisi spriiltä, muistelee tv-ohjaaja Matti Grönberg.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Monisteita tehtiin tuohon aikaan spriimonistuskoneella. Nykynuoriso ei liene moisesta kopiointitekniikan ihmeestä kuullutkaan.

– Monisteen sisällöstä en muista juuri mitään. Niin paljon aikaa on kulunut, ja koulunkäynti oli aika sekavaa, mihin oli kyllä osuutta itsellänikin.

Osa opettajista vastusti kokeilua. Joku pyysi vapautusta opettamisesta. Tilalle tuli niitä, joiden maailmankäsitystä oppimateriaali vastasi.

 


Huomasivatko oppilaat, jos joku opettaja vastusti hanketta?– En ainakaan minä huomannut mitään. Siinä opetettiin ja päntättiin.

– Välillä tuntui siltä, että tämä on vähän keskeneräistä hommaa, jota kukaan ei ole miettinyt loppuun asti. Sen huomasi, että oltiin kokeilun alla. Koekaniineja oltiin, Grönberg muistelee.

Pirkkalan monistetta käsiteltiin TV2:n Tasavallassa tapahtuu -ohjelmassa. Matti Grönbergiltä kysyttiin, olisiko Pirkkalan koulussa bändiä, joka voisi esiintyä ohjelmassa. Kun bändiä ei ollut, se perustettiin.

– Meillä oli harjoiteltuna yksi kappale. Suoraa lähetystä odotellessamme harjoittelimme toisen. Se oli niin tuore juttu.

– Soitimme Shadowsia. Toinen kappale oli CCR:ää. Taisi olla Have You Ever Seen the Rain. Siitä esiintymisestä sai alkunsa yksi merkittävä musiikkiura, Grönberg muistelee.

Nimittäin tuleva sankaritenori Pentti Hietanen asui Pirkkalassa, joskin kävi koulua Tampereella. Hietasesta tuli teinipoikien bändin vokalisti.

– Olin laulanut perhejuhlissa. Tv-keikka oli ensimmäinen iso julkinen esiintyminen, Pentti Hietanen muistelee.

– Kyseistä nauhaa on etsitty TV2:ssa kovasti, mutta sitä ei ole löytynyt. Tuolloin nauhat käytettiin uudelleen ja sen päälle on kuvattu jotain muuta.

– Siihen aikaan ihmisillä oli jo kotona nauhureita. Löytyisiköhän kyseinen keikka joltain? Hietanen pohtii.

 


Lähtölaukaus kohulle ammuttiin, kun professori-kansanedustaja Kullervo Rainio (kok) oli saanut Pirkkalan monisteen käsiinsä ja teki siitä kirjallisen kyselyn eduskunnassa keväällä 1975.

Aloitteleva tv-toimittaja Mikko Alatalo haastatteli Rainiota Ajankohtaisessa kakkosessa. Toisena haastateltavana oli Tampereen yliopiston psykologian professori Tapio Nummenmaa (1931–2000), joka oli ilmeisesti harhauttamalla saatu hankkeen keulakuvaksi.

– Kullervo Rainio kävi erittäin kuumana siitä asiasta, että lapsille opetetaan sosialismia, Mikko Alatalo muistelee.

– Se oli toimittajallekin jännittävä tilanne. Olin aika uusi toimittaja silloin, enkä osannut arvata, että Rainio käy niin kovaan hyökkäykseen. Melkein sylki lensi suusta, hän todella argumentoi rajusti. Hän näytti todella kiihtyneeltä, kun sitä katsoi läheltä. Kun sitä jälkeenpäin katsoi tv:stä, niin sehän oli ihan hyvä, Alatalo muistelee.


SENAIKAISET Pirkkalan opettajat eivät ilmeisesti halua erityisemmin muistella koko kokeilua.

– Ne jopa häpeävät sitä, heittäytyvät muistamattomiksi, eivät halua koko hommassa olla kiinni millään tavalla, sanoo Pirkkalan kokeilusta Kohti sosialismia -kirjan tehnyt Jari Leskinen.

Osa opettajista vastusti hanketta, osa kannatti, osa teki virkamiehenä mitä käskettiin.

– Toimittiin sen mukaan, mistä saatiin korvaus, ja meidän velvollisuus oli kokeilla sitä kokeilua. Virkamiehenä piti tehdä mitä oli käsketty. Oltiin ihmeissään, kun tuli se kohu, kertoo eräs alaluokkien opettaja.

 

Kullervo Rainio kävi erittäin kuumana siitä asiasta, että lapsille opetetaan sosialismia.

Kohu syntyi historian ja yhteiskuntaopin monisteesta. Mutta eikös esimerkiksi biologiassa ollut samansuuntaista sisältöä?– En muista kovin tarkasti, mutta evoluutioteoriaa siellä oli hyvin voimakkaasti, ja siinä tyrmättiin muut mahdollisuudet mitä on. Kristillinen näkemys tyrmättiin siinä kokonaisuudessa. Hyvin vahvasti tuotiin yksikantainen näkökulma.

Pirkkalan opettajat ja peruskoulukokeilun toteutusryhmä eli PETO-ryhmä pitivät yhteisiä kokouksia.

– Ryhmä oli ihan kiva, ja se tavallaan vei pikkusen mennessään. Niillä oli taito hoitaa se homma hyvin ja tyylikkäästi ja muuta. Nimiä en muista. Muistan vain sen, että siellä oli yksi komea nuorimies, opettaja kertoo.

– Mutta sitten rupesi tuntumaan liian paksulta se homma, ja rupesi tajuamaan mistä on kysymys. Meille ei esitelty sitä asiaa niin kuin se oikeasti oli.

Miten se teidän mielestänne “oikeasti” oli?– Kyllä se oli hyvin vahvasti varsinkin tämä historiaosuus... Kohti sosialismia sopii hyvin siihen kohtaan, opettaja kertoo.

– En tiedä, miten ne olivat saaneet koulutoimenjohtajan ja koulupuolen vakuuttuneeksi tästä projektista, miten se on ylhäällä mennyt läpi, ihmettelee opettaja.

Sanottiinko palavereissa suoraan, että lapsia on tarkoitus kasvattaa kohti sosialismia?– Ei ollut semmoisesta puhetta. Kyllä se oli mielestäni enemmän piilovaikuttamista. Ei avoimesti puhuttu.

 


Eräs opettaja nosti Kouluhallituksessa kovan haloon Pirkkalan kokeilusta, ja siellä alettiin laittaa hanketta jäihin.

Eräs hankkeen lopetuksen vauhdittajista oli tuleva Supon päällikkö ja eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen, siihen aikaan Kouluhallituksen toimistopäällikkö.

– Sen muistan, että yht’äkkiä se loppui kuin kanan lento. Me tehtiin hirveästi töitä sen kanssa, se oli tosi työläs projekti. Sitten yht’äkkiä kaikki se materiaali... Mistään ei ollut mihinkään ja kaikki oli loppu, opettaja kertoo.

Mikä mahtoi olla projektin lopetuksen syy?– Kyllä se kohu oli syy siihen. Siellä (Pirkkalassa) oli ihan hyviä kokeiluja. Tämä oli niitä, jotka eivät olleet onnistuneita, opettaja kertoo.

Muutama opettaja pyysi vapautusta marxilaisuuden opettamisesta.

– Ei meiltä mitään kysytty. Minut oli vain pantu siihen mukaan. En halunnut sekaantua siihen asiaan, kertoo eräs projektista irtautunut opettaja.

Opettajan mukaan Pirkkalan moniste oli huitaisemalla tehty.

– Se annettiin niin kuin raakavedoksena. Se oli paksu nippu monisteita, täysin käsittämätöntä materiaalia. Sitä oli aivan mahdoton ottaa opetukseen, opettaja muistelee.

– Sehän liittyi peruskoulun alkuvaiheisiin, jolloin meillä ei ollut oikeastaan oppikirjoja eikä mitään; ne jouduttiin puhaltamaan melkein tyhjästä. Näin tämä juttu on, opettaja muistelee.

 

Toimittiin sen mukaan, mistä saatiin korvaus, ja meidän velvollisuus oli kokeilla sitä kokeilua. Virkamiehenä piti tehdä mitä oli käsketty.

Keväällä 1975 pääsi helvetti irti ja media alkoi käsitellä kokeilua.

Miltä kohu tuntui opettajan näkökulmasta?– Ainakin se oli inhottavaa, että koululle soitettiin Yleisradiosta ja kaikenlaisista paikoista ja painostettiin kertomaan, mitä mieltä olemme asiasta. Ilmoitin vain, että en halua kertoa mitään. Minulle oli sanottu, että parasta jos pidät suusi kiinni.

Kohun seurauksena kokeilu loppui.

– Toivottiin, että hävittäisin monisteen, opettaja kertoo.

Kuka sellaista toivoi?– Koululautakunnasta ilmoitettiin, koska siitä (monisteesta) oli sanouduttu irti. Koululautakunta on päättänyt, että asia on loppu ja silloin se on loppu. Se haluttiin unohtaa kerta kaikkiaan, opettaja kertoo.

Opettajalla oli Pirkkalan moniste vinttikomerossa vielä pitkään.

– Siivosin vinttikomeroa ja hävitin paperit. Olin sitä mieltä, että ollut on ollutta.

– Olen hävittänyt vanhat paperit. Minulla ei ole niitä enää. Mielelläni haluan unohtaa kaikki tällaiset, opettaja sanoo.

Faktat

1. 1970-luvulla nousi kohu Pirkkalan peruskoulun kokeilun sosialistisesta sisällöstä. Historioitsija, tohtori Jari Leskinen väittää uutuuskirjassa Kohti sosialismia! – Pirkkalan peruskoulun marxilainen kokeilu 1973–1975 (Siltala), että viidesluokkalaisten marxilais-leniniläis-henkisestä opetusmonisteesta nousseen kohun taustalla oli isompi hanke, joka oli tarkoitus vuoteen 1980 mennessä laajentaa kaikkiin peruskouluihin. Oppilaat olisi kasvatettu vasemmistolaisiksi ja heidän äänillään myöhemmin muutettu yhteiskuntajärjestelmää.

2. Kokeilun käytännön toimia ohjasi Tampereen yliopiston psykologian laitoksen tutkimusryhmä PETO (Peruskoulun toimivan opetussuunnitelman projekti).

3. Leskisen mukaan kokeilu oli laajempi kuin on tiedetty. Marxilais-sävyistä opetusta annettiin kansalaistaidossa ja maantiedossa viidesluokkalaisille. Yhdeksäsluokkalaiset olivat myös kokeilussa. Ensimmäisellä luokalla opetettiin marxilaisuutta ympäristöopin varjolla.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  2. 2

   Sekava tilanne Kuusamossa: Kuoliorinteellä ammuttu karhu ei kuollut, saattaa olla arvaamaton

  3. 3

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  4. 4

   Seksiskandaali sakenee: Game of Thrones -kaunotar paljasti, mitä Harvey Weinstein teki hississä – matka hotellihuoneeseen katkesi

  5. 5

   Lento 12 tuntia myöhässä – näin Heidi sai 1600 euron korvaukset

  6. 6

   Sankarikoira Yaya puolusti perhettään käärmeen puremilta Mäntsälässä – menehtyi itse myrkkyyn

  7. 7

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  8. 8

   Tätä taloa Laihialla remontoitiin 15 vuotta – Kees ja Anne tekivät mummon hylätystä talosta unelmiensa kodin

  9. 9

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  10. 10

   Kuva ei herkille: Näin tosi-tv:n komeat miehet muokkaavat ulkonäköään – järkyttävä otos kertoo enemmän kuin tuhat sanaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  2. 2

   Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

  3. 3

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  4. 4

   Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

  5. 5

   Helsinkiläinen Diana, 43, on geneettisesti sekä mies että nainen – päivittäin viestejä innostuneilta miehiltä

  6. 6

   TM: Näin käy, jos Audin, Seatin, Skodan tai VW:n öljyä syövän moottorin jättää korjaamatta – ja lisää vain halvinta mahdollista öljyä

  7. 7

   17-vuotiaan tyttöystävänsä teippaamalla murhannut tuomittiin elinkautiseen

  8. 8

   Olli Turusella, 33, on yli 30 sijoitusasuntoa ja velkaa yli miljoona euroa

  9. 9

   Olympiavoittaja rikkoi hiljaisuuden 27 vuoden jälkeen – kertoi joutuneensa 15-vuotiaana lajilegendan raiskaamaksi

  10. 10

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. 6

   Jopa miljoonia uhreja – kävitkö vuoden sisällä suositulla pornosivustoilla?

  7. 7

   Tällaisen elämän miljardööri Niklas Herlin eli – muistokirjoitus

  8. 8

   Madonnaa, 59, syytetään räikeästä kuvanmuokkauksesta – tuoreet kuvat kertovat totuuden: ”Tämä on jo noloa”

  9. 9

   Matti Ahde kertoo sairaudestaan ja yhä jatkuvista hoidoista – ”Tilanne on vakava”

  10. 10

   Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   77-vuotias Tina Turner teki yllätyspaluun – tyylikästä naista ei ollut tunnistaa: Upea muodonmuutos

  2. 2

   Sekava tilanne Kuusamossa: Kuoliorinteellä ammuttu karhu ei kuollut, saattaa olla arvaamaton

  3. 3

   Testaa! Helppo 3 liikkeen kuntotesti paljastaa, oletko siinä kunnossa, missä sinun pitäisi ikäiseksesi olla

  4. 4

   Seksiskandaali sakenee: Game of Thrones -kaunotar paljasti, mitä Harvey Weinstein teki hississä – matka hotellihuoneeseen katkesi

  5. 5

   Lento 12 tuntia myöhässä – näin Heidi sai 1600 euron korvaukset

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  2. 2

   Elvis Presleyn harvoin julkisuudessa nähdyt kaksos-lapsenlapset ihastuttivat – poseerasivat äidin rinnalla suloisina

  3. 3

   Mies yritti iskeä plusmalli Marjaanaa yökerhossa – ei saanut vastakaikua: lyttäsi järkyttävällä tavalla

  4. 4

   Jane voitti lotossa jättipotin 17-vuotiaana – tuhlasi rahat rintoihin ja peppuun: Jakaa netissä kuvia ylpeänä

  5. 5

   Helsinkiläinen Diana, 43, on geneettisesti sekä mies että nainen – päivittäin viestejä innostuneilta miehiltä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Dopingtuomion saaneen Therese Johaugin ulkoinen olemus on jotain aivan muuta kuin kaksi kuukautta sitten – katso kuvat

  2. 2

   Huomaatko erikoisen yksityiskohdan? 19-vuotiaan Lisan viaton bikinikuva kummastuttaa Instagramissa

  3. 3

   Onko tässä erikoisin hääkuva ikinä? Kreikkalaiskappeli kielsi ulkomaalaisparien häät rivon kuvan seurauksena

  4. 4

   Tutut liikennemerkit muuttuvat sukupuolineutraaleiksi – katso kuvat!

  5. 5

   Aku Hirviniemi katosi vuosi sitten äkisti julkisuudesta – nyt hän kertoo, mitä silloin tapahtui: ”Tuijotin vain tyhjyyteen”

  6. Näytä lisää