Ikkuna rikki ja sauna lämpimäksi – vieraan mökille majoittuminen rikkoi sittenkin kotirauhaa

Julkaistu:

24- ja 26-vuotiaat majoittuivat saarella olevaan mökkiin ilman lupaa.
Toisen omistamalle kesämökille omin luvin saunomaan menneet ja mökillä yöpyneet savolaismiehet eivät Etelä-Savon käräjäoikeuden mielestä rikkoneet mökinomistajan kotirauhaa. Ratkaisu on nyt mennyt nurin Itä-Suomen hovioikeudessa, joka on nyt tuominnut parivaljakon kotirauhan rikkomisesta.

– Miesten on täytynyt olla tietoisia siitä, että kesäasunnolle tunkeutuminen tapahtui ilman laillista syytä sekä käsittää, että paikka kuului kotirauhan piiriin, hovioikeus perustelee.

26- ja 24-vuotiaat miehet olivat soutaneet pieneen saareen Savonlinnassa. Saarella on kaksi mökkiä saman miehen omistuksessa. Saaren koko on vain 300x100 metriä.

Omistaja käyttää pohjoista mökkiä vakituisena kesäasuntonaan. Eteläinen mökki on ollut aikaisemmin Pidä saaristo ry:n käytössä, mutta omistaja on ottanut tämänkin mökin omaan käyttöönsä.

Kaksikko lämmitti eteläisen mökin saunan ja meni sen jälkeen yöpuulle mökin yläkertaan, josta omistaja yllätti heidät.

Miehet saivat Etelä-Savon käräjäoikeudessa syytteen kotirauhan rikkomisesta, lievästä vahingonteosta ja varkaudesta. Vahingontekosyyte liitttyi kesäasunnon ikkunan rikkomiseen ja kahden puutarhatuolin polttamiseen kiukaan tulipesässä.

Varkaussyyte tuli alkoholin, tupakan ja makeisten varastamisesta kaupasta.

Miehet kiistivät syytteen kotirauhan rikkomisesta ja vahingonteosta. 26-vuotias mies kertoi luulleensa, että sauna ja mökki ovat vapaassa käytössä, koska hän oli käynyt sukulaistensa kanssa saunomassa mökillä 10 vuotta aikaisemmin. 24-vuotias mies oli luottanut kaverinsa tietoihin.

Käräjäoikeuden mielestä eteläinen mökki ei ole asuinkäytössä, joten sen ei nauti kotirauhan suojaa. Mökki ei ole käräjäoikeuden mukaan myöskään pohjoisen mökin piha-alueella.

– Pihapiiriä ei voida tulkita laajentavasti site, että se käsittäisi koko saaren, käräjäoikeus totesi.

Etelä-Savon käräjäoikeus hylkäsi syytteen kotirauhan rikkomisesta ja tuomitsi miehet lievästä vahingonteosta sekä varkaudesta 300 euron sakkoihin. Tuomitut velvoitettiin korvaamaan mökinomistajalle vahingoista ja siivouskuluista 225 euroa.

Itä-Suomen hovioikeuden mukaan eteläinen mökki ja sauna eivät ole olleet hylättyjä.

– Paikan omistaja saa kotirauhan suojaa jo esimerkiksi viettäessään paikassa vapaa-aikaansa, hovioikeus muistutti.

Hovioikeus tuomitsi miehet kotirauhan rikkomisesta. Yhteiseksi rangaistukseksi tuli 420 euron sakot.

Parivaljakko määrättiin maksamaan mökinomistajalle oikeuskuluja 777 euroa ja loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 300 euroa.