The Washington Post ylistää suomalaiskouluja: ”Huomisen koulu on täällä tänään, Suomessa” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

The Washington Post ylistää suomalaiskouluja: ”Huomisen koulu on täällä tänään, Suomessa”

Suomen koulutusjärjestelmä otetaan suurennuslasin alle The Washington Postin sivuilla.

Opettaja opettaa oppilaita kahdeksasluokkalaisten yhdistetyllä uskonnon ja elämänkatsomustiedon tunnilla Kulosaaren yhteiskoulussa Helsingissä 23. lokakuuta 2013.­

10.5.2016 6:44

Suomalaiskoulut keräävät jälleen kerran ylisanoja maailmalla.

Arvostetun yhdysvaltalaislehden The Washington Postin verkkosivuilla julkaistiin viime viikonloppuna kirjoitus, jonka mukaan ”huomisen koulu on täällä tänään, Suomessa”.

Teksti pohjautuu suomalaisessa yliopistossa viime lukukaudella luennoineen henkilön kokemuksiin. Hän on lisäksi kouluikäisen lapsen isä.

”Huomasin Suomen koulutusjärjestelmän olevan ehdottoman inspiroiva, toivon johtotähti maailmassa, joka on vaikeuksissa ja usein epäonnistuu sen ymmärtämisessä, mikä on paras tapa kouluttaa lapsiamme”, hän toteaa.

Kirjoituksessa mainitaan se, että Suomi on noussut viimeksi kuluneen neljän vuosikymmenen aikana nuorten osaamista mittaavien tutkimusten kärkeen ja maa on selvästi muita Pohjoismaita edellä. Myös muun muassa koulutusjärjestelmän tehokkuus, vihreys, lehdistönvapaus ja vähäinen korruptio nostetaan esiin.

Vaikeasta taloudellisesta tilanteesta huolimatta Suomen koulutusjärjestelmän kuvaillaan inspiroivan opettajia ympäri maailmaa. Jos näiltä kysyttäisiin, mikä maa on lähimpänä ihanteellista varhaiskoulutusta, moni vastaisi automaattisesti ”Suomi”.

Yhdysvalloissa kaaos

Kirjoituksessa muistutetaan, että Yhdysvalloissa epäonnistuneet koulutusuudistukset ovat aiheuttaneet kaaosta julkisen puolen kouluissa ja veronmaksajien miljardeja dollareita menee hukkaan kokeilemattomien uudistusten takia.

– Tuhoamme kansakuntamme tulevaisuuden, tunnetun kansalaisoikeusaktivistin kerrotaan hiljattain todenneen.

Suomen salaisuutena pidetään lapsikeskeistä ja tutkimustuloksiin perustuvaa koulujärjestelmää, jota pyörittävät korkeasti koulutetut opettajat.

”Suomen koulutusuudistuksen pitkäaikaisen menestyksen silmiinpistävimmät opit voivat auttaa inspiroimaan mitä tahansa koulujärjestelmää maailmassa, ja ne voidaan ottaa käyttöön. Ne sisältävät konsepteja, joita Yhdysvaltojen koulutusuudistajat ihailevat kovasti – vaatimustaso, kuri, kilpailu, valinta, arviointi ja standardointi”, kirjoituksessa sanotaan.

”Suomen koulut ovat ainutlaatuisen kulttuurin tuote. Mutta niin ovat myös Kanadan, Singaporen, Shanghain, Tanskan, Etelä-Korean, Australian ja Japanin julkiset koulut, samoin kuin maailman poliittisen eliitin ja talouseliitin suosimat yksityiskoulut. Mistä tahansa valtiosta tai koulusta tulevien kriittisten oivallusten automaattinen sivuuttaminen on virhe. Me voimme kaikki oppia toisiltamme.”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?