Noin 600 sotilasta nousee maihin kesäkuussa Hangossa – komentaja: Yksi seikka tekee harjoituksesta erikoisen

Julkaistu:

Maihinnousu
Kansainvälinen sotilasosasto harjoittelee alkukesällä maihinnousua Hangossa.
Noin kuusisataa sotilasta nousee veneillä ja amfibioajoneuvoilla puolustusvoimien harjoitusalueelle Syndalenissa 6.–8. kesäkuuta.

– Syndalenissa valmistaudutaan varsinaiseen operatiiviseen harjoitukseen, joka pidetään Ruotsin Utössä, kertoo Uudenmaan prikaatia komentava kommodori Kjell Törner STT:lle.

Törner kertoo, että harjoituksen kulku on varsin tavanomainen. Erikoisen siitä tekee kansainvälisten joukkojen mukanaolo. Kyseessä on yksi osa Naton johtamaa Baltops-harjoitusta.

– Baltops-harjoituksia on pidetty Itämerellä vuodesta 1971, ja Suomikin on ollut mukana yli kaksikymmentä vuotta. Nyt on ensimmäinen kerta, kun Baltops-joukot tulevat Suomen kamaralle.


SUOMALAINEN ja ruotsalainen komppania sekä pienemmät saksalaiset ja italialaiset osastot lähtevät maihinnousualuksilla hollantilaisesta emäaluksesta ja rantautuvat Syndaleniin. Yhdysvaltalainen komppania taas lähtee omasta emäaluksestaan amfibioaluksillaan.

– Amerikkalaisilla on varmaankin myös muutama ilmatyynyalus esimerkiksi kuorma-autojen kuljetukseen.

Törner kertoo, että kyseessä on kriisinhallintaharjoitus.

– Emäalus voisi hakea suomalaisen joukon veneineen ja kuljettaa sen operaatioalueelle. Tällaisen joukon normaali tehtävä on ottaa sillanpääasema haltuun, jotta huoltoreitti saadaan auki.