Amerikkalaisopettaja Tim Walker ei ollut uskoa suomalaisesta koulujärjestelmästä saamiaan tietoja - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltalais­opettaja ei ollut uskoa suomalaiskouluista kantautuneita tietoja: ”Ei voi olla mahdollista”

Jos Suomessa asuvalle yhdysvaltalaisopettajalle, Tim Walkerille, olisi pari vuotta sitten kerrottu, että hänen luokkansa tulee vielä jonain päivänä esiintymään tunnetun elokuvaohjaajan Michael Mooren dokumentissa, hän ei olisi uskonut. Niin kuitenkin kävi.

Yksi Michael Mooren Where to Invade Next -dokumentissa äänensä kuuluviin saavista opettajista on amerikkalainen Tim Walker.­

15.4.2016 6:29

Tällä viikolla ensi-iltaan tulevassa Where to Invade Next -dokumentissa elokuvaohjaaja Michael Moore etsii vastausta siihen, kuinka Suomen koulujärjestelmä nousi verrattain lyhyessä ajassa maailman terävimpään kärkeen ja muiden hyvää koulutusta tavoittelevien valtioiden esikuvaksi.

Michael Mooren dokumentti on räväkkä.­

Jo ennen ensi-iltaa runsaasti huomiota herättäneessä dokumentissa on haastateltu muun muassa entistä opetusministeri Krista Kiurua, Harvardin yliopiston vierailijaprofessori Pasi Sahlbergia sekä useita Suomessa työskennelleitä amerikkalaisopettajia. Yksi heistä on Tim Walker, joka kollegoineen pääsi osaksi elokuvaa työskennellessään Ressun alakoulussa Helsingissä.

Michael Moore marssi opetusministerin puheille.­

– En olisi ikimaailmassa uskonut luokkani pääsevän jonain päivänä Michael Mooren dokumenttiin. Hän on vaikutusvaltainen, mutta mielipiteitä jakava henkilö Yhdysvalloissa. Tieto mahdollisuudesta istua alas hänen kanssaan oli minulle suuri yllätys.

Ressun koulun lisäksi Walker on päässyt tutustumaan suomalaiskouluihin vierailuilla eri puolille Suomea.

– Yhdysvalloissa ollaan erittäin kiinnostuneita suomalaisesta koulujärjestelmästä. Suomessa asuvana ja kouluissa työskennelleenä olen kokenut yhdeksi velvollisuudekseni kertoa paikallisesta koulujärjestelmästä myös amerikkalaisille.

Walkerin perustama Taught by Finland -blogi ja Facebook-sivu onkin saanut yli 20 000 seuraajan joukon ja Walkerin humoristiset kirjoitukset suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin eroista ovat levinneet muun muassa The Atlantic -lehden välityksellä ympäri maailmaa.

Amerikkalaisopettaja ei ollut uskoa korviaan, kun hänelle kerrottiin suomalaisesta koulujärjestelmästä

Walker kertoo saaneensa esimakua suomalaisen ja amerikkalaisen koulujärjestelmän eroista asuessaan vielä Yhdysvalloissa. Tuolloin hänen vaimonsa kertoi luokanopettajaystävästään, jonka työpäivä koulussa saattoi päättyä useina päivinä yhdeltä iltapäivällä. Samoihin aikoihin Walker itse paiskoi töitä alakoulun opettajana keskimäärin 50 tuntia viikossa.

– Minun oli todella vaikea uskoa häntä. Ajattelin, ettei hyvä opettaja voi tehdä noin lyhyttä työpäivää.

Myös tiedot suomalaisista välitunneista ja niiden pituudesta ihmetyttivät kuuliaista amerikkalaisopettajaa.

Yksi Michael Mooren Where to Invade Next -dokumentissa äänensä kuuluviin saavista opettajista on amerikkalainen Tim Walker.­

 Sanoin, että ei, se ei voi olla olla mahdollista. Hyvät opettajat eivät tee niin.

– Vaimoni kertoi, että suomalaisissa kouluissa on 15 minuutin välitunti miltei joka tunti ja opettajat menevät silloin opettajainhuoneeseen juomaan kahvia ja lukemaan lehtiä.

– Sanoin, että ei, se ei voi olla mahdollista. Hyvät opettajat eivät tee niin, Walker nauraa.

Käsitys korjaantui vasta Suomessa, kun Walker pääsi itse osaksi suomalaista koulujärjestelmää Ressun alakoulussa. Muutos oli suuri, Suomessa opetusvelvollisuus koululuokassa on vähimmillään 18 tuntia viikossa – Yhdysvalloissa keskimäärin 30.

– Saavuin täysin erilaiseen opetusympäristöön ja aloin huomata, että asiat voi tehdä aivan eri tavalla kuin mihin olin tottunut, mutta erinomaisia tuloksia voi silti saavuttaa. Opettajan ei tarvitsekaan työskennellä 50 tuntia viikossa saadakseen oppilaat oppimaan.

Taukojen määrissä suuri ero Yhdysvaltojen ja Suomen välillä

Walkerin mukaan pitkistä ja kiireisistä työpäivistä on tullut Yhdysvalloissa jo omanlaisensa vitsi. 50 viikkotyötuntia paiskovat opettajat harmittelevat sitä, etteivät ennätä kesken työpäivän edes vessaan.

– Suomessa en ole kenenkään kuullut valittavan sitä, että aikaa vessassa käyntiin ei olisi. Teillähän on vartin tauko lähes joka tunti.

Yhdysvalloissa välitunteja ei ole yhtä ruhtinaallisesti.

– Alakoulussa koulupäivän pituus on noin seitsemän tuntia, mistä taukojen osuus on vain parikymmentä minuuttia. Tauot pidetään kahden–kolmen tunnin välein.

Walker kuitenkin muistuttaa, että amerikkalaisen koulutusjärjestelmän lyttääminen huonoksi suomalaiseen verrattuna olisi liiallista yksinkertaistamista.

 Suomalaisissa kouluissa vierailevat amerikkalaiset kiinnittävät huomiota siihen, että täällä oppilaat eivät näytä olevan luhistumassa paineen alle.

– Yleisesti ottaen amerikkalainen koulu on kuitenkin paljon stressaavampi. Koulupäivät ovat pidempiä, aikaa taukoihin ei ole ja kokeita sekä läksyjä on enemmän. Vaikutukset näkyvät siinä, että oppilaat ovat stressaantuneita ja opettajat pahimmillaan loppuunpalaneita. Lähes poikkeuksetta suomalaisissa kouluissa vierailevat amerikkalaiset kiinnittävät huomiota siihen, että täällä oppilaat eivät näytä olevan luhistumassa paineen alle.

Lisäksi Walker hehkuttaa suomalaisten koulujen tasalaatuisuutta, mikä on amerikkalaisittain outo asia. Alueelliset erot koulujen välillä ovat suuria. Tuloksellisesti parhaat koulut löytyvät, kuten arvata saattaa, rikkaimpien asuinalueilta, missä koulutukseen on allokoitavissa hyvin taloudellisia resursseja.

– Suomessa kouluista ei löydy merkittäviä eroja siitä riippuen, menetkö kouluun Helsingissä, Turussa vai jossain päin Lappia. Koulutuksen laatu on kaikkialla lähes sama. Yhdysvalloissa köyhissä naapurustoissa kouluille ei riitä tarpeeksi rahaa, kun taas Suomessa köyhimmille alueille annetaan erilaisia tukia.

Mikä sitten Yhdysvaltojen koulujärjestelmässä on paremmin kuin Suomessa?

Walkerin mielestä Suomi voisi ottaa oppia rapakon takaa ainakin sosiaalisten taitojen opettamisesta lapsille. Hänen mukaan amerikkalaiskouluissa on tapana käynnistää koulupäivät koko luokan yhteisellä aamupiirillä, jossa opettaja kertoo tulevan päivän keskeiset tapahtumat ja oppilaat voivat kuulla toistensa kuulumisia tai vaikkapa laulaa yhdessä.

Aamupiirin hyödyksi Walker näkee luokan yhteisöllisyyden kehittämisen ja ylläpidon. Parhaimmassa tapauksessa kiusaaminen suomalaisissa kouluissa voisi vähentyä kun oppilailla olisi aikaa vahvistaa me-henkeä yhteisissä aamupiireissä.

 Suomessa kouluista ei löydy merkittäviä eroja siitä riippuen, menetkö kouluun Helsingissä, Turussa vai jossain päin Lappia. Koulutuksen laatu on kaikkialla lähes sama.

Walker kertoo kokeilleensa päivittäisiä aamupiirejä Ressun alakoulussa. Jonkin ajan kuluttua hän muutti ne viikoittaisiksi. Lopulta hän joutui luopumaan niistä kokonaan yhden havaitsemansa ison ongelman vuoksi.

– Aamupiiri voi kestää 20–30 minuuttia. Suomalaisissa kouluissa sellaiseen on hankala löytää riittävästi aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?