Matti, Matias

Kotimaa

Yhdysvaltalais­opettaja ei ollut uskoa suomalaiskouluista kantautuneita tietoja: ”Ei voi olla mahdollista”

Julkaistu:

Koulut
Jos Suomessa asuvalle yhdysvaltalaisopettajalle, Tim Walkerille, olisi pari vuotta sitten kerrottu, että hänen luokkansa tulee vielä jonain päivänä esiintymään tunnetun elokuvaohjaajan Michael Mooren dokumentissa, hän ei olisi uskonut. Niin kuitenkin kävi.
Tällä viikolla ensi-iltaan tulevassa Where to Invade Next -dokumentissa elokuvaohjaaja Michael Moore etsii vastausta siihen, kuinka Suomen koulujärjestelmä nousi verrattain lyhyessä ajassa maailman terävimpään kärkeen ja muiden hyvää koulutusta tavoittelevien valtioiden esikuvaksi.


Jo ennen ensi-iltaa runsaasti huomiota herättäneessä dokumentissa on haastateltu muun muassa entistä opetusministeri Krista Kiurua, Harvardin yliopiston vierailijaprofessori Pasi Sahlbergia sekä useita Suomessa työskennelleitä amerikkalaisopettajia. Yksi heistä on Tim Walker, joka kollegoineen pääsi osaksi elokuvaa työskennellessään Ressun alakoulussa Helsingissä.


– En olisi ikimaailmassa uskonut luokkani pääsevän jonain päivänä Michael Mooren dokumenttiin. Hän on vaikutusvaltainen, mutta mielipiteitä jakava henkilö Yhdysvalloissa. Tieto mahdollisuudesta istua alas hänen kanssaan oli minulle suuri yllätys.

Ressun koulun lisäksi Walker on päässyt tutustumaan suomalaiskouluihin vierailuilla eri puolille Suomea.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Yhdysvalloissa ollaan erittäin kiinnostuneita suomalaisesta koulujärjestelmästä. Suomessa asuvana ja kouluissa työskennelleenä olen kokenut yhdeksi velvollisuudekseni kertoa paikallisesta koulujärjestelmästä myös amerikkalaisille.


Walkerin perustama Taught by Finland -blogi ja Facebook-sivu onkin saanut yli 20 000 seuraajan joukon ja Walkerin humoristiset kirjoitukset suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin eroista ovat levinneet muun muassa The Atlantic -lehden välityksellä ympäri maailmaa.

Amerikkalaisopettaja ei ollut uskoa korviaan, kun hänelle kerrottiin suomalaisesta koulujärjestelmästä

Walker kertoo saaneensa esimakua suomalaisen ja amerikkalaisen koulujärjestelmän eroista asuessaan vielä Yhdysvalloissa. Tuolloin hänen vaimonsa kertoi luokanopettajaystävästään, jonka työpäivä koulussa saattoi päättyä useina päivinä yhdeltä iltapäivällä. Samoihin aikoihin Walker itse paiskoi töitä alakoulun opettajana keskimäärin 50 tuntia viikossa.

– Minun oli todella vaikea uskoa häntä. Ajattelin, ettei hyvä opettaja voi tehdä noin lyhyttä työpäivää.

Myös tiedot suomalaisista välitunneista ja niiden pituudesta ihmetyttivät kuuliaista amerikkalaisopettajaa. 

Sanoin, että ei, se ei voi olla olla mahdollista. Hyvät opettajat eivät tee niin.

– Vaimoni kertoi, että suomalaisissa kouluissa on 15 minuutin välitunti miltei joka tunti ja opettajat menevät silloin opettajainhuoneeseen juomaan kahvia ja lukemaan lehtiä.

– Sanoin, että ei, se ei voi olla mahdollista. Hyvät opettajat eivät tee niin, Walker nauraa.


Käsitys korjaantui vasta Suomessa, kun Walker pääsi itse osaksi suomalaista koulujärjestelmää Ressun alakoulussa. Muutos oli suuri, Suomessa opetusvelvollisuus koululuokassa on vähimmillään 18 tuntia viikossa – Yhdysvalloissa keskimäärin 30.

– Saavuin täysin erilaiseen opetusympäristöön ja aloin huomata, että asiat voi tehdä aivan eri tavalla kuin mihin olin tottunut, mutta erinomaisia tuloksia voi silti saavuttaa. Opettajan ei tarvitsekaan työskennellä 50 tuntia viikossa saadakseen oppilaat oppimaan.

Taukojen määrissä suuri ero Yhdysvaltojen ja Suomen välillä

Walkerin mukaan pitkistä ja kiireisistä työpäivistä on tullut Yhdysvalloissa jo omanlaisensa vitsi. 50 viikkotyötuntia paiskovat opettajat harmittelevat sitä, etteivät ennätä kesken työpäivän edes vessaan.

– Suomessa en ole kenenkään kuullut valittavan sitä, että aikaa vessassa käyntiin ei olisi. Teillähän on vartin tauko lähes joka tunti.

Yhdysvalloissa välitunteja ei ole yhtä ruhtinaallisesti.

– Alakoulussa koulupäivän pituus on noin seitsemän tuntia, mistä taukojen osuus on vain parikymmentä minuuttia. Tauot pidetään kahden–kolmen tunnin välein.

Walker kuitenkin muistuttaa, että amerikkalaisen koulutusjärjestelmän lyttääminen huonoksi suomalaiseen verrattuna olisi liiallista yksinkertaistamista.

 

Suomalaisissa kouluissa vierailevat amerikkalaiset kiinnittävät huomiota siihen, että täällä oppilaat eivät näytä olevan luhistumassa paineen alle.

– Yleisesti ottaen amerikkalainen koulu on kuitenkin paljon stressaavampi. Koulupäivät ovat pidempiä, aikaa taukoihin ei ole ja kokeita sekä läksyjä on enemmän. Vaikutukset näkyvät siinä, että oppilaat ovat stressaantuneita ja opettajat pahimmillaan loppuunpalaneita. Lähes poikkeuksetta suomalaisissa kouluissa vierailevat amerikkalaiset kiinnittävät huomiota siihen, että täällä oppilaat eivät näytä olevan luhistumassa paineen alle.

Lisäksi Walker hehkuttaa suomalaisten koulujen tasalaatuisuutta, mikä on amerikkalaisittain outo asia. Alueelliset erot koulujen välillä ovat suuria. Tuloksellisesti parhaat koulut löytyvät, kuten arvata saattaa, rikkaimpien asuinalueilta, missä koulutukseen on allokoitavissa hyvin taloudellisia resursseja.

– Suomessa kouluista ei löydy merkittäviä eroja siitä riippuen, menetkö kouluun Helsingissä, Turussa vai jossain päin Lappia. Koulutuksen laatu on kaikkialla lähes sama. Yhdysvalloissa köyhissä naapurustoissa kouluille ei riitä tarpeeksi rahaa, kun taas Suomessa köyhimmille alueille annetaan erilaisia tukia.

Mikä sitten Yhdysvaltojen koulujärjestelmässä on paremmin kuin Suomessa?

Walkerin mielestä Suomi voisi ottaa oppia rapakon takaa ainakin sosiaalisten taitojen opettamisesta lapsille. Hänen mukaan amerikkalaiskouluissa on tapana käynnistää koulupäivät koko luokan yhteisellä aamupiirillä, jossa opettaja kertoo tulevan päivän keskeiset tapahtumat ja oppilaat voivat kuulla toistensa kuulumisia tai vaikkapa laulaa yhdessä.

Aamupiirin hyödyksi Walker näkee luokan yhteisöllisyyden kehittämisen ja ylläpidon. Parhaimmassa tapauksessa kiusaaminen suomalaisissa kouluissa voisi vähentyä kun oppilailla olisi aikaa vahvistaa me-henkeä yhteisissä aamupiireissä.

 

Suomessa kouluista ei löydy merkittäviä eroja siitä riippuen, menetkö kouluun Helsingissä, Turussa vai jossain päin Lappia. Koulutuksen laatu on kaikkialla lähes sama.

Walker kertoo kokeilleensa päivittäisiä aamupiirejä Ressun alakoulussa. Jonkin ajan kuluttua hän muutti ne viikoittaisiksi. Lopulta hän joutui luopumaan niistä kokonaan yhden havaitsemansa ison ongelman vuoksi.

– Aamupiiri voi kestää 20–30 minuuttia. Suomalaisissa kouluissa sellaiseen on hankala löytää riittävästi aikaa.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkupojan viaton uusi tapa paljasti perheenäidin syrjähypyn – isä tajusi pettämisen saman tien

  2. 2

   Nuoren kadetin sotilasura mureni yölliseen sekoiluun

  3. 3

   Kohta on kylmä kuin talvisodassa – meteorologi: ”Tiistaina tulee hirveän kylmä ilma”

  4. 4

   Näyttelijä Stephen Fry sairastui aggressiiviseen syöpään – ”Halusin kertoa, koska huhut olivat lähteneet leviämään”

  5. 5

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  6. 6

   Sergei Ustjugov suljettiin olympialaisista ilman selityksiä – valmentajalta uutta tietoa pannan mahdollisesta syystä

  7. 7

   Minne katosivat Elviksen miljoonat? Talousahdinkoon ajautuneella Lisa Marie Presleyllä on enää 11 000 euroa jäljellä isänsä valtavasta omaisuudesta

  8. 8

   Eurojackpotista Suomeen 6 026 euroa – tässä oikea rivi

  9. 9

   Kuinka paljon nuorempia on vielä ”hyväksyttävää deittailla”? Erikoinen laskuri löytyy netistä

  10. 10

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Kaikkien aikojen kiekkoyllätys: Saksa eteni olympiafinaaliin! IS seurasi olympiatapahtumia

  4. 4

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  5. 5

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  6. 6

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  7. 7

   Pikkupojan viaton uusi tapa paljasti perheenäidin syrjähypyn – isä tajusi pettämisen saman tien

  8. 8

   Nainen kärsi vatsan turvotuksesta vuosia, röntgenkuvassa paljastui uskomaton löytö

  9. 9

   Asiantuntija tyrmää vanhan pakkaskonstin auton käynnistyksessä – ”En näe hyötyä nykyisin”

  10. 10

   Äärettömän harvinainen sääilmiö voi iskeä 1,5 kilometrin korkeuteen Suomen ilmakehässä ensi viikolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  5. 5

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  6. 6

   2,5-vuotias kertoi äidille isän uudesta ystävättärestä – perheenisän salasuhde paljastui yllättävällä tavalla

  7. 7

   Nainen siivosi miestenvessan työpaikalla – lopputulos sai miehet kiemurtelemaan naurusta, naiset jäivät ymmälleen: ”Mikä tässä on hauskaa?”

  8. 8

   Kaisa Mäkäräinen ja viestijoukkue pettyivät, Naisleijonat komeasti välieriin – IS seurasi lauantain olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  9. 9

   Maailman paras suklaapatukka on valittu, ja sitä saa myös Suomesta – mutta tunnistaisitko sen ilman kääreitä?

  10. 10

   40 vuotta täyttävä Heli Palsanmäki paljastaa: Laihdutti 55 kiloa ennen julkisuutta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Pikkupojan viaton uusi tapa paljasti perheenäidin syrjähypyn – isä tajusi pettämisen saman tien

  2. 2

   Nuoren kadetin sotilasura mureni yölliseen sekoiluun

  3. 3

   Kohta on kylmä kuin talvisodassa – meteorologi: ”Tiistaina tulee hirveän kylmä ilma”

  4. 4

   Näyttelijä Stephen Fry sairastui aggressiiviseen syöpään – ”Halusin kertoa, koska huhut olivat lähteneet leviämään”

  5. 5

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Somessa kuhisee – Reino ja Maria Nordinin esiintyminen tv:ssä jakoi rajusti mielipiteet: ”Ovatko he lintuja, kaloja vai tosissaan?”

  2. 2

   IS kokosi pakkasautoilun niksit – oletko kokeillut rallimaailmasta tuttua käynnistyskikkaa?

  3. 3

   Kaikkien aikojen kiekkoyllätys: Saksa eteni olympiafinaaliin! IS seurasi olympiatapahtumia

  4. 4

   Kauhun hetket Rukalla: 10-vuotias poika roikkui tuolihissistä 200 metriä ja putosi rinteeseen

  5. 5

   Some sekosi Fazerin uutuussuklaasta, mutta miksi sitä saa vain laivoilta ja lentokentiltä?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Leijonien turnaus päättyi valtavaan pettymykseen – Saksalta jättiyllätys Ruotsia vastaan! IS seurasi olympiatapahtumia

  2. 2

   Yle vahvistaa: Tapio Suominen sai potkut

  3. 3

   Leijonat taipui Ruotsille, tällainen on Suomen ohjelma pudotuspeleissä – IS seurasi olympiatapahtumia hetki hetkeltä

  4. 4

   Jäätanssijan puku petti kriittisellä hetkellä olympialaisissa – murtui kyyneliin: ”Pahin painajaiseni”

  5. 5

   Hotellihuoneen likaisin asia ei ole se, mitä luulet – yksi esine on todellinen bakteeripesä: ”Vältä kontaktia!”

  6. Näytä lisää