Ministeri Lindström työttömien ”työnäytteestä”: ”Sovelletaan vain niihin, jotka haluavat”

Työministerin mukaan palkaton työnäytetyöskentely kestäisi ”ehkä kolme, neljä kuukautta”.

13.4.2016 14:56 | Päivitetty 13.4.2016 19:04

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kokee, että keskustelu uuden työllistämiskeinon, työnäytteen, osalta on lähtenyt väärille urille.

– Emme ole pakottamassa ihmisiä johonkin orjatyöhön, Lindström toteaa puhelimitse IS:lle.

Lindström toteaa, että suurin osa avoimista työpaikoista ei tule ikinä työvoimatoimistojen tietoon.

– Ne ovat piilossa. Ajatus on, että ihmiset menevät itse sinne työpaikoille etsimään niitä piilotyöpaikkoja, Lindström toteaa.

– Idea on näytön paikka. Toisaalta esitetään asennepuolta, että kuinka valmis olen tekemään työtä. Työnäyttö voisi kestää ehkä kolme, neljä kuukautta.

”Työnantaja näkisi, onko henkilöstä tähän työhön”

– Siinä ajassa näkisi, onko minusta siihen ja työnantaja näkisi, että onko tästä henkilöstä tähän työhön. Ja jos ei ole niin fine (engl. hyvä). Sitten se on niin kuin over (ohi).

Lindströmin mukaan työnäyte on eri asia kuin nykyisin käytössä oleva työkokeilu.

– Työnäyte aivan uusi ajatus. Kyse on kokeilusta. Tätä ei sovelleta kaikkiin, vaan niihin jotka haluavat tätä.

Työ- ja elinkeinoministeriöstä tarkennettiin myöhemmin, että työkokeilun ja työnäytteen välinen olennainen ero on se, että työkokeilu perustuu te-toimiston ohjaukseen, kun taas työnäytteeseen osallistuminen perustuu yksilön valintaan.

Työnäytetyöskentelyn ajan työntekijä on edelleen työtön, ei saa palkkaa, eikä työajalta kerry lomaa tai eläkettä ja työterveyspalveluita ei ole tarjolla?

– Nimenomaan. Tämä on oma valinta. Jos haluaa mennä tällä työttömyysturvalla harjoittelemaan. Näyttämään, että mitä osaa.

Juttua korjattu kello 13.4. 18:37: Poistettu ministerin virheellinen lausuma, jonka mukaan työkokeilu olisi työsuhteinen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?