Unibongauksen voittaja joutui pakenemaan jeepillä tyrannosaurusta - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Unibongauksen voittaja joutui pakenemaan jeepillä tyrannosaurusta

Unibongarit sortuivat vippaskonsteihin kuten malarialääkkeeseen.

12.4.2016 22:14

Tamperelainen lintuharrastaja Meri Öhman havaitsi nukkuessaan lauantain vastaisena yönä 11 lintulajia.

Ne olivat sirittäjä, mustapääkerttu, kottarainen, peippo, talitiainen, punakylkirastas, räkättirastas, nokkavarpunen, mustaleppälintu, lapintiira ja räyskä.

Tulos riitti neljännen kerran järjestetyn niin sanotun Unipinnarallin voittoon. Osanottajia oli 147. Heistä vain 35 onnistui tekemään tuloksen. Loput 112 eivät havainneet yhtään lintulajia.

Yhteensä kilpailussa havaittiin 76 eri lintulajia, joista yleisin oli neljässä unessa tavattu talitiainen.

Kilpailun neljä parasta tekivät paremman tuloksen kuin mitä oli aikaisempi kisaennätys,

– Tulostason nousu johtuu lajin ammattimaistumisesta. Se tarkoittaa myös sitä, että erot parhaiden ja huonoimpien välillä ovat kasvaneet, sanoo kisan järjestäjä, YouTubesta tuttu ornirock-muusikko Elis Raritet.

Raritetin mukaan unibongarit ovat oppineet erilaisia vippaskonsteja, kuten ylensyönti illalla, nukkuminen ikkuna auki ja herätyskellon laittaminen soimaan puolentoista tunnin välein.

– Heräämällä säännöllisesti oikeassa univaiheessa voi muistaa unet paremmin, mutta toisaalta voi käydä niin, että herää liian aikaisin juuri kun on parhaalla mahdollisella lintupaikalla, Raritet varoittaa.

Tänä vuonna yksi kilpailija söi malarialääkettä.

VOITTAJA Meri Öhman oli unessaan Jurmon lintuasemalla ja suurin osa lajeista löytyi rengastajan lintuverkosta.

Alkuyö oli kuitenkin huono, sillä verkkopyynti jouduttiin keskeyttämään kyykäärmeiden vuoksi ja lopulta Öhman joutui pakenemaan jeepillä tyrannosaurusta.

Aamuyöllä Öhman pystyi keskittymään paremmin lintuihin.

Unibongaus poikkeaa tavallisesta bongauksesta epätäsmällisyytensä vuoksi. Yksi laji voi samassa unessa olla useita lajeja. Erään kilpailijan hippiäinen muuttui mustarastaan nokkiessa sitä hernekertuksi.

Vastaavasti eräällä kilpailijalla sammalen peittämä iso rapu muuttui minervanpöllöksi.

TÄNÄKIN vuonna nähtiin mahdollisesti kilpailujännityksen vuoksi useita hyvin levottomia unia. Yhdellä naiskilpailijalla oli pakastimessa eloton Raimo Helminen, joka heräsi kuitenkin elvytyksen jälkeen henkiin, mutta ilman peräpäätä.

Toinen kilpailija jonotti koko yön Tampereen Hämeenpuistossa lääkärin telttaan ja kolmas oli Spede Pasasen ja Simo Salmisen kanssa kahvilla Keuruun varuskunnan sotilaskodissa.

Lintuja kukaan heistä ei havainnut.

Peräti yhdeksän lajia löytänyt Petro Pynnönen oli pitkään kiinni voitossa, mutta putosi kokonaan mitaleilta juututtuaan puolen yön jälkeen tutussa lintumiesporukassa saunaan laulamaan Juice Leskisen Jyrki Boyta.

Kilpailun aikaisemmat voittajat:

2013 Sampo Laukkanen, 5 lajia

2014 Kim Kuntze, 6 lajia

2015 Markus Lampinen, 9 lajia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?