Poliisi varoittaa aivan uudenlaisista skimmauslaitteista: voivat lukea pankkikortin jopa taskusta? - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Poliisi varoittaa aivan uudenlaisista skimmauslaitteista: voivat lukea pankkikortin jopa taskusta?

Lohjan poliisi sai tällä viikolla ilmoituksia erikoisista luottokorttihuijauksista. Ne saivat poliisin epäilemään, onko huijareilla käytössään aivan uusia teknisiä keinoja.

10.4.2016 10:44

– Tapauksia on ollut nyt muutamia. Erikoista niissä on nyt se, että luottokortteja on käytetty ulkomailla, vaikka luottokortin omistaja ei ole itse ollut kyseisessä maassa, rikosylikonstaapeli Paavo Myöhänen Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo Ilta-Sanomille.

Tämä herättää Myöhäsen mukaan epäilyjä siitä, että rikolliset olisivat pystyneet lukemaan korttien tiedot jo paljon aiemmin tai heillä olisi uusia teknisiä keinoja käytössään.

– Olemme miettineet jopa sitä, olisiko luottokorttihuijareilla jo käytössään kortin lähelle vietävä kortinlukija, jolla voi lukea lähellä olevien ihmisten kortteja. Varmuutta tällaisesta ei ole, mutta käsitteekseni teoriassa tämä ainakin olisi jo mahdollista, Myöhänen korostaa.

Hän perustelee ajatustaan myös sillä, että kortinlukutekniikka ylipäätään on muutenkin kehittynyt. Se herättää epäilemään, että myös rikolliset pyrkivät kehittämään huijaustekniikkaansa.

– Onhan maksupäätteiden pikalukutekniikkakin kehittynyt viime aikoina kovasti, Myöhänen muistuttaa.

Asiasta uutisoi aiemmin Helsingin Uutiset.

”Tapahtumat tilillä pitää aina tarkastaa”

Poliisin mukaan nyt ilmi tulleissa tapauksissa kysymyksessä ovat pienet rahasummat.

– Kyseessä ovat pienet summat, ja usein huijaukset on tehty Kaukoidän maissa. Rikolliset ovat siis mahdollisesti laskelmoineet, että huijauksia ei huomata, kun summat ovat pieniä ja tietoja käytetään tarkoituksella paljon myöhemmin, Myöhänen pohtii.

Myöhäsen mukaan huijarit etsivät uusia huijauskeinoja myös verkkokaupassa.

– Tapahtumat tilillä pitää aina tarkastaa, rikosylikonstaapeli muistuttaa.

 Olemme miettineet jopa sitä, olisiko luotto­kortti­huijareilla jo käytössään kortin lähelle vietävä kortinlukija, jolla voi lukea lähellä olevien ihmisten kortteja.

Myöhänen korostaa, että jos epäilee tulleensa huijatuksi, asiasta pitää ilmoittaa heti poliisille.

Pankkiautomaatteihin asennetuista kortinkopiointilaitteista eli skimmauksesta tuli yleinen murheenkryyni Suomessa viimeistään viime vuoden lopussa. Tapauksia paljastui tuolloin Helsingissä, Vihdissä, Kotkassa, Kaarinassa, Turussa, Vantaalla ja Heinolassa.

Länsi-Uudenmaan poliisi sai kiinni kaksi bulgarialaismiestä tammikuun alussa 2016. Heidän epäiltiin olleen mukana Euroopan laajuisessa pankkikorttien kopioinnissa.

Törkeimpiin tapauksiin kuului joulukuun alussa Heinolassa paljastunut tapaus. Poliisin mukaan satojen heinolalaisten pankkikorttitietojen uskottiin päätyneen Kaakkois-Aasiaan. Kortteja oli kopioitu torin laidan pankkiautomaatilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?