Turvapaikanhakijavirrasta löytyi uusi huoli – tuliko Suomeen Venäjän ”salaisia silmiä”?

On pelko, että Venäjä on ujuttanut turvapaikanhakijoiden sekaan salaisia agentteja, Observer-lehden kolumnisti varoittaa.

Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla Sallassa ja Raja-Joosepissa ei ole jätetty yhtään turvapaikkahakemusta 29. helmikuuta jälkeen.

10.4.2016 6:16

Suomen Lappiin Venäjältä ilman viisumeita päästetty turvapaikanhakijoiden virta herätti alkuvuonna ihmetystä.

Suomen mediassa kerrottiin tammikuussa havainnoista, joiden mukaan Venäjän turvallisuuspalvelu FSB olisi ollut järjestämässä turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) arvioi viime viikolla New York Times -lehdelle, että turvapaikanhakijoiden tulo Lappiin vaikuttaa Venäjän valtion poliittiselta teolta ja varoitukselta Suomelle.

Yhdysvaltalaiseen Observer-lehteen kirjoittaneen vakoiluasiantuntijan John R. Schindlerin mukaan sama, Venäjältä tuleviin turvapaikanhakijoihin liittyvä huoli otetaan vakavasti EU:n ja Naton jäsenmaissa.

– Tähän liittyy täysin FSB. Siirtolaiset menevät sinne, mihin FSB käskee ja monet ihmissalakuljettajista ovat FSB:n agentteja, sanoi Nato-maan turvallisuusviranomainen Schindlerille.

29. helmikuuta jälkeen Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla Sallassa ja Raja-Joosepissa ei ole jätetty yhtään turvapaikkahakemusta. Tammi- ja helmikuun aikana hakemuksia ehdittiin jättää yhteensä 1063.

Venäjän ”salaisia silmiä”

Observerin keskiviikkona julkaistun kirjoituksen mukaan länsimaiden tiedustelupalveluissa on huoli, että FSB ja Venäjän tiedustelupalvelut ovat hyödyntäneet pakolaiskriisiä ujuttamalla Eurooppaan menevien joukkoon illegaaleja, eli väärän henkilöllisyyden suojissa toimivia vakoojia.

Observer kertoi asian nousseen esiin myös puolalaisen Wprost-lehden julkaisemassa artikkelissa tällä viikolla. Wprostin mukaan Puolan tiedusteluviranomaiset ovat kertoneet Venäjän asettaneen turvapaikanhakijoiden joukkoon illegaaleja, jotka toimivat Eurooppaan päästyään Venäjän ”salaisina silminä”.

Puolalaistietojen mukaan Venäjä on lähettänyt illegaaleja Syyriaan, jotka etenevät Eurooppaan esittäen olevansa lähtöisin Lähi-idästä. Lehden mukaan vakoojat menevät useisiin Euroopan maihin, muun muassa Saksaan, Ranskaan ja Britanniaan.

Schindlerin tietojen mukaan Eurooppaan tulevat illegaalit ovat saaneet vakoojan koulutuksen ja taitavasti väärennetyt asiakirjat, minkä vuoksi heitä on hyvin vaikeaa paljastaa.

– Emme pysty koskaan havaitsemaan SVR:n (Venäjän ulkomaan tiedustelupalvelu) agentteja pakolaismassoista. He läpäisisivät meidän maahantulotarkastuksemme ja olemme siinä vahvempia kuin suurin osa Euroopasta, sanoi lähde Yhdysvaltain puolustusministeriöstä Schindlerin mukaan.

Suojelupoliisin viestintäpäällikön Jyri Rantalan mukaan illegaalien käyttäminen on osa Venäjän tiedustelutoimintaa.

– Julkisuudessakin on ollut tapauksia eri puolilla maailmaa paljastuneista illegaaleista, Rantala muistuttaa.

Suojelupoliisin mukaan on kuitenkin epätodennäköistä, että illegaaleja olisi Eurooppaan, saati Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden joukossa.

Juttua korjattu 10.4.2016 kello 8.21: Toisin kuin ensin kerrottiin Observer ei ole brittilehti, vaan yhdysvaltalainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?