Suomalaisen kotihoidon synkkä arki – Risto, 85: ”Kirjahyllyn kulmassa on verta ja vaimoni hiuksia”

Julkaistu:

Kotihoito
Entinen vanerintekijä ja renkaiden pinnoittaja Harri Torniainen hoivaa nyt ikäihmisiä kotihoidossa. IS seurasi Torniaisen iltavuoroa Vantaan Hakunilassa. Asiakkaita oli 19.
– Kotihoidosta Harri, päivää! Mitäpä kuuluu? Ei olla nähty pitkään aikaan, lähihoitaja Harri Torniainen huikkaa astuessaan Leena Lötjösen, 80, kotiin Vantaan Hakunilassa.

Televisiossa pyörii suomalainen elokuva. Leenan seurana on naapuri Eino Rautiainen, 82, joka on käyttänyt päivällä Leenaa hautausmaalla. Kukat on laskettu Leenan pojan ja Einon vaimon haudalle. Eino käy auttelemassa ja pitää seuraa.

– Leena, kellistä taaksepäin, Harri sanoo ja tiputtaa silmätipat.

– Nyt kimmeltää, Harri naurattaa Leenaa.

Rautiainen suunnistaa kohti eteistä.

– Eino, älä lähde kotiin! Leena huutaa.


Harri muistuttaa vielä syömisestä. Vieraanvarainen rouva tarjoaa läksiäisiksi pikkuleipiä ja karamelleja.

Kello on 14.45. Torniaisen iltavuoro alkoi 45 minuuttia sitten. Lötjönen on ensimmäinen asiakas. Edessä on vielä 18 asiakasta, kolme sellaisia, joille vain soitetaan ja muistutetaan lääkkeistä ja syömisestä.

Vaneritehtaalta vanhusten pariin

Mikkelistä kotoisin oleva Torniainen on tuore tulokas naisvaltaisella alalla. Hän on vasta vuoden vanha lähihoitaja.

– Tein aikaisemmin 12 vuotta vaneria UPM:n Pelloksen tehtaalla ja sen jälkeen pinnoitin raskaan kaluston renkaita.

Nyt 45-vuotias mies suihkuttelee, auttaa ruokailussa, lääkkeiden otossa, pukemisessa, syömisessä ja vaippojen vaihdossa – ja tykkää työstään.

– Jotkut vanhemmat rouvat ensin vähän arkailivat, että noinko sitä voi miehen kanssa suihkuun lähteä. Eihän se ihme ole, niin harvinaisia me miehet alalla olemme. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin. Savolaisella supliikilla pärjää, mies virnistää.

 

Jotkut vanhemmat rouvat ensin vähän arkailivat, että noinko sitä voi miehen kanssa suihkuun lähteä. Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin. Savolaisella supliikilla pärjää.

Hän mietti pitkään alan vaihtoa.

– Jotkut kaverit päivittelivät, että miten sitä miehenä voi mummoja hoitaa. Tykkään tehdä ihmisten kanssa työtä. Lapsuudesta on hyvät muistot omasta mummosta, joka piti hyvää huolta, siksi kai sitä tälle alalle lähti. Syytä on siskossakin, joka on myös lähihoitaja. Hän se Vantaalle houkutteli ja nyt työskentelemme molemmat Hakunilan alueella kotihoidossa.

– Metrikkäästä asti olen tehnyt töitä. Kotona kävisi matot lyhyeksi eikä minusta toimistoon ole. Tämä on liikkuva työ.

Entistä huonokuntoisempia asiakkaita

Hakunilan-Länsimäen alueen kotihoidossa on noin 250 asiakasta. Joidenkin luona käydään 4–5 kertaa vuorokaudessa, toisten pari kertaa viikossa. Kotihoidon esimiehen Mia Kundtin mukaan kotihoidossa on yhä enemmän yhä huonokuntoisempia ihmisiä.

– Äärirajoilla mennään. Kaatumisriski on monen kohdalla suuri. Vaikka heillä on turvaranneke, niin aina sitä ei osata painaa. Muistisairaita on paljon. Joskus heitä on tullut rappukäytävässä vastaan. Onneksi sen hurjempaa karkailua ei ole ollut. Omaiset ovat heistä kovasti huolissaan, varsinkin, jos kotona olevat muistisairaat lämmittävät vielä itse ruokansa. Onhan siinä turvallisuusriski, Kundt myöntää.

 

Äärirajoilla mennään. Kaatumisriski on monen kohdalla suuri. Vaikka heillä on turvaranneke, niin aina sitä ei osata painaa. Muistisairaita on paljon.

85-vuotias yksin asuva Irja Partanen ilahtuu silmin nähden vieraista. Harri laittaa lääkkeet valmiiksi ja alkaa tehdä voileipiä. Hän kyselee vointia.

– Olen nukkunut vaan. Silmät ovat vieläkin unessa, Irja Partanen sanoo ja ihastelee sisään säteilevää auringon lämpöä.

– Siellä on kiva ilma.

Harri ottaa jääkaapista vielä jogurtin.

– Olen vähän huono syömään. Totta kai minä syön, kun sinä olet laittanut, Irja Partanen lupaa.


Hän kertoo olevansa suuresta perheestä ja kokevansa yksin olon vaikeaksi, kun ei ole ihmisiä enää samalla tavalla ympärillä.

– Minusta on yksin kauhean vaikeaa, nyt kuolee yksin, hän sanoo. Lause kyntää syvälle sisuksiin.

– Käykää joku päivä uudestaan! Irja Partanen pyytää vielä ennen kuin Harri sulkee oven.

”Jos koskee, ei paljon kehtaa hymyillä”

Seuraava asiakas Irja Mustola, 85, on tehnyt uransa siivoojana suklaaverstaalla, Fazerilla. Kotihoidosta käydään kolme kertaa päivässä.

– Ihan tätä yhtä ja samaa. Ei sen kummempaa, Irja Mustola kertoo voinnistaan.

Kipuja ei nyt ole, mikä on hyvä asia.

– Jos koskee, ei paljon kehtaa hymyillä, Mustola sanoo ja väläyttää kauniin hymyn. Hopeiset hiukset laskeutuvat olkapäille.

– Kajaanista minä maailmalle lähdin. Minulla on kaksi poikaa ja yksi lapsenlapsi, Mustola kertoo.


Olohuoneen pöydällä on seurakunnan lahjoittama narsissi. Keittiössäkin on tuore kukkakimppu ja ristikkolehti, ajan kulua.

– Turha tässä on kultakirjaimin puhua. Asiakkaita on paljon ja aikaa vähän. Päivät ovat pitkiä yksin asuville vanhuksille. Mielellään jäisi pitempään kysymään kuulumisia, Torniainen sanoo.

Jokaisella asiakkaalla olisi elämän pituinen tarina kerrottavaksi. Osan elämän on sairaus pyyhkinyt muistista pois. Heille Torniainen on aina uusi ihminen, vaikka hän olisi vuoden heidän luonaan käynyt.

– Huonokuntoisia vanhuksia on paljon. Yritämme tukea heitä, että he pärjäisivät. Voinnin romahtaminen voi tulla nopeastikin. Silloin yritetään saada vanhus kriisipaikalle. Kaikkeen tässä työssä joutuu varautumaan, siihenkin, että löytää jonkun kuolleena, Torniainen kertoo.

Verta kirjahyllyn kulmassa

Kello on puoli neljä, kun Harri soittaa Risto Viljakaisen, 85, omakotitalon ovikelloa. Suoraryhtinen mies avaa oven toisessa kädessään kävelykeppi. Takana on raskas viikko, eivätkä huolet ole ohi.

Vaimo Tuulikki kaatui ja löi päänsä.

– Kirjahyllyn kulmassa on vieläkin verta ja vaimoni hiuksia. Tuulikki lähti rollaattorilla köpöttelemään makuuhuoneesta olohuoneeseen ja laski yhtäkkiä irti rollaattorista, kun alkoi ottaa pöytäliinaa. Silloin hän kaatui. Minä soitin hätäkeskukseen ja toimin ohjeiden mukaan, kostutin pyyhkeen ja painoin sillä haavaa, mies kertoo.

Ambulanssi tuli ja vei Tuulikin. Parin tunnin päästä tuli puhelu, joka järkyttää yhä.

– Peijaksen sairaalasta soitettiin, että laitammeko Tuulikin taksiin vai tuletteko hakemaan hänet kotiin. Minä ehdin luulla, että sain hänet turvaan. Pyysin: älkää sellaista tehkö. Minä olen niin huonossa kunnossa, etten pysty häntä kotiin ottamaan. Jos vaimo kaatuu, ei minusta ole ottamaan kiinni. He vain sanoivat, ettei ole lääketieteellistä syytä pitää sairaalassa.

Hätääntynyt Viljakainen soitti omahoitajalleen, joka otti yhteyttä sairaalaan.

– Toista virkamiestä ne uskoivat. Tuulikki on vielä sairaalassa ja papereissa lukee nyt, ettei ole kotiuttamiskunnossa. Minä järkytyin kohtelusta niin, että tuntui jo, että olin pikkuista vaille sekaisin menossa.


Hän yrittää saada vaimolleen ja itselleen paikan Simonkotiin.

– Tuulikin takia olen valmis lähtemään vanhainkotiin. Ei minulle ole probleema tästä mökistä lähteä. Olen kaksi kertaa lähtenyt sotaakin pakoon. Minulla ei varmasti ole enää paljon elinpäiviä. En halua jättää Tuulikkia yksin, yhdessä mennään loppuun asti, Viljakainen katsoo silmiin.

Viljakaisella on eturauhassyöpä.

– Eturauhassyöpään on nyt raju lääkitys ja sen ansiosta PSA-arvot ovat pikkuisen pudonneet. Minulla on myös selkäydinkanavassa rasvakasvain, jota ei ole saatu leikkauksella pois. Se kasvain kun puristaa hermoa, niin arvaatte, kuinka kipeää tekee.

 

Olen kaksi kertaa lähtenyt sotaakin pakoon. Minulla ei varmasti ole enää paljon elinpäiviä. En halua jättää Tuulikkia yksin, yhdessä mennään loppuun asti.

Harri antaa lääkkeet ja sanoo tulevansa antamaan iltalääkkeet seitsemältä, mutta Viljakainen onkin menossa iltapalalle pojalleen. Harri laittaa lääkkeet kippoon.

– Tehdään tällainen radikaali ratkaisu. Jos emme ehdi käydä ennen kuin poika tulee hakemaan, ota lääkkeet mukaan.

Virkeä satavuotias tekee itse ruokansa

Yksi asiakkaista ei ole kotona, kun Torniainen käy oven takana.

– Käydään illalla uudestaan, Torniainen kurvaa autollaan seuraavaan osoitteeseen, elokuussa sata vuotta täyttävän, yksin asuvan naisen luo. Nainen tekee yhä kaikki kotihommat itse, on Harrin tullessa tiskaamassa. Ruuankin pirteän oloinen nainen laittaa itse, kun ateriapalvelun ruoka oli hänen mielestään ”roskaruokaa”.

– Vointi on hyvä, selkä vain kipeä, sanoo kahdeksankymppiseltä näyttävä nainen.

– Otetaan särkylääkettä, ettei tarvi kärsiä, Harri lohduttaa.


Kello on 16.45. Iltavuoron kuudes asiakas kävelee pihalla vastaan. Pertti Hintzell, 71, on viemässä lehtiä keräyslaatikkoon.

– Kävin fysioterapeutilla. Olo on sellainen, että on tarpeeksi saanut, Hintzell naurahtaa Harrin antaessa lääkkeet.

– Kuinka ruoka on maistunut?

– Huonosti, oksensin toissa päivänä. Se on mennyt ohi toistaiseksi, Hintzell vastaa.

Alle puolen tunnin päästä Torniainen on jo Seppo Paanasen luona. Enää hän ei tarvitse navigaattoria, Hakunila on tullut tutuksi Mikkelin miehelle.

– Kyllä tässä voi kymmenen kilometriäkin tulla suhattua vuoron aikana.

Kahdella savolaismiehellä juttu luistaa. Pielavedellä syntynyt Seppo Paananen, 70, ehti olla töissä huolintaliikkeessä 40 vuotta ennen kuin terveys alkoi prakata ja piti jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Seitsemän vuotta sitten hän halvaantui.

– Minulla on diabetes, hengityksessä vaikeuksia, verenpainetta, nivelrikko sormessa. Helpompi melkein luetella, mitä ei ole, Paananen lohkaisee.


Kotihoidon piirissä hän on ollut kuusi vuotta. Päivisin hänellä käy henkilökohtainen avustaja pari tuntia. Paananen pääsee itse pyörätuoliin, mutta tarvitsee apua muun muassa pukeutumisessa. Avustaja käy kaupassa, siivoaa ja laittaa ruokaa, pesee pyykit ja ulkoiluttaa.

– En pärjäisi yksin ilman kotihoitoa ja avustajaa. Viihdyn kuitenkin muun ajan yksin. Kotihoito laittaa lääkkeet kippoon ja piikittää insuliinin. Sen verran muisti pätkäisee, että on parempi, että kotihoito huolehtii lääkkeet. Ei tarvitse miettiä, että jokohan otin lääkkeet, Paananen kertoo.

Harri pistää insuliinin, laittaa halvaantuneeseen käteen tuen yöksi, voitelee jalat ja kädet ja laittaa jarrusukat sekä tiputtaa silmätipat.

Päivällä Paananen on käynyt sydänfilmissä, kun sydämensyke oli vain 40. Lukema saa Torniaisen huolestumaan. Hän kaivaa verenpainemittarin ja mittaa kahteen kertaan. Toisella kerralla pulssi on 47.

– Mikä sinun vointisi on?

– Hyvä, Paananen vannoo.

Torniainen päättää, että asiaa seurataan seuraavina päivinä. Hän pitää lyhyen tauon toimistolla, syö banaanin ja juo kahvia.

”Aina huolestuttaa, kun ei saa kiinni”

Varttia vaille seitsemän oven avaa viehättävä rouva, 77-vuotias Raija Havia. On insuliinipiikin aika.

– Sain 60-vuotispäivälahjaksi diabeteksen. Pistämiseen olen tottunut, Havia sanoo ja nostaa paitaa.

– Pistetäänkö samaan reikään, Harri sanailee, kun pistää vielä toisesta kynästäkin lisää insuliinia.

– Nämä on hauskoja ihmisiä, Raija Havia kehuu ja toivottaa turvallista matkaa.ILTA ON hämärtynyt. Torniainen kurvaa Risto Viljakaisen pihalle kaksi minuuttia yli seitsemän. Talo näyttää pimeältä.

– Poika on ehtinyt hakea. Risto on varmasti muistanut ottaa lääkkeen mukaan.

Torniainen yrittää soittaa taas asiakkaalle, joka ei ollut kotona. Ei vastausta.

– Aina huolestuttaa, kun ei saa kiinni.

On illan viimeisen kotikäynnin aika. Margit Tallgren, 62, asuu miehensä Sepon ja 1-vuotiaan Taisto-mäyräkoiran kanssa kauniissa talossa, joka on rakennettu tontin omista ja Margitin kotitilan puista. Harri saa nostoavuksi keikkalaisen.

– Sain 24-vuotiaana MS-diagnoosin. Se oli järkytys koko perheelle. Jonkin aikaa pystyin työskentelemään hoitajana Meilahden päivystyksessä, mutta sitten olin huonommassa kunnossa kuin hoidettavat ja työt oli lopetettava, Margit Tallgren kertoo.

– Nyt tarvitsen apua lähes kaikessa, ajoittain syömisessäkin. Neljästi vuorokaudessa tarvitsen katetrointiapua. Tauti etenee koko ajan, onneksi hitaasti. En ole enää moneen vuoteen pystynyt lukemaan enkä kirjoittamaan. Tämä on elämää.


Pariskunnalla on kaksi poikaa ja yksi lapsenlapsi. Kun ensimmäinen poika syntyi 36 vuotta sitten, tuli soitto Kelalta.

– Kysyivät olenko tullut terveeksi, kun on lapsi syntynyt. Minä sanoin, että käy sitä eläkeläisellekin joskus vahinko. Toisen pojan synnyttyä eivät enää soitelleet, Margit Tallgren nauraa.

– Kesällä tulee 40 vuotta siitä, kun menimme naimisiin. Hyvin meillä on mennyt. Sairauden kanssa on kasvettu, Seppo Tallgren sanoo ja katsoo lämpimästi vaimoaan.

Kello on 20.20. Harri soittaa ”kateissa” olevalle asiakkaalle. Nyt soittoon vastataan.

– Oli ollut rahapelejä pelaamassa kaupassa. Ei ollut kuullut, kun puhelin soi. Sovimme, että tulen aamulla, Torniainen nauraa. Kivi vierähti miehen sydämeltä.

Puoli yhdeksältä Torniainen ajaa takaisin toimistolle. Kaikki illan toimet ja lääkitykset on vielä kirjattava ylös.

– Aika hyvä ilta, Torniainen summaa.

Vantaa ikääntyy nopeasti

Vantaan kotihoidossa oli helmikuun lopussa asiakkaita noin 1 750. Noin 35 prosenttia asiakkaista on yli 85-vuotiaita. Suurin asiakasryhmä (40 %) on 75–84-vuotiaat.

– Vantaa ikääntyy todella nopeasti. Yli 75-vuotiaiden määrä tulee nousemaan ja yli 85-vuotiaiden jyrkästi. Emme ole aiemmin olleet tällaisessa tilanteessa. Siinä onkin haastetta, miten tästä selviämme. Me emme voi koskaan sanoa, että kotihoidon paikat ovat täynnä, kotihoidon päällikkö Päivi Keskinen sanoo.

– Palveluntarve on lisääntynyt. Käyntejä yksittäisen asiakkaan luona on enemmän. Usein asiakkaaksi tullaan ateria- tai turvapuhelinpalvelun kautta. Nämä toimijat huomaavat, ettei ihminen enää pärjää kotona ilman lisäapua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt