Helsingissä järjestettiin yöllä iso ulkomaalaisratsia – 6 etsintäkuulutettua paljastui

Viranomaiset tekivät perjantai-illan ja alkuyön aikana ulkomaalaisvalvontaiskuja pääkaupunkiseudulla. Tarkastuksissa löytyi etsintäkuulutettuja sekä aiheita sakkojen antamiseen.

Viranomaiset tarkastivat viime yönä satunnaisesti noin 300 henkilöä paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten kauppakeskuksissa ja satamissa.

2.4.2016 19:45

Poliisi, keskusrikospoliisi (KRP) ja rajavartiolaitos tekivät perjantai-illalla ja alkuyöstä yhteistyössä ulkomaalaisvalvontaiskuja Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Poliisilta operaatioon osallistui henkilöstöä Helsingin sekä Länsi- ja Itä-Uudenmaan poliisista. Viranomaisten yhteispartioita oli liikkeellä noin kymmenkunta.

Valvontaiskusta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Tarkastuksissa jäi kiinni kuusi etsintäkuulutettua henkilöä ja viisi ihmistä sai sakot, esimerkiksi teräaseen hallussapidosta julkisella paikalla sekä käyttörikoksista. Etsintäkuulutettujen epäillyistä rikosnimikkeistä poliisi ei puhunut.

– Tämä on ihan rutiininomaista valvontatoimintaa, jota poliisi tekee ulkomaalaislain perusteella. Valvontaiskuja tehdään säännöllisesti, vähän niin kuin liikennevalvontaakin, mutta tämä ei yhtä usein näy kansalaisten arjessa, kertoo komisario Johanna Sinivuori Helsingin poliisista.

VIRANOMAISET tarkastivat satunnaisesti noin 300 henkilöä paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä, kuten kauppakeskuksissa ja satamissa.

– Tarkastimme henkilöllisyyksiä. Selvitimme onko henkilöillä maassa olon edellytykset täyttävät dokumentit, jotka tulee tarvittaessa esittää poliisille. Ulkomaalaisella on periaatteessa oltava matkustusasiakirja mukana, jos sitä ei ollut, niin sitten sitä lähdettiin hakemaan, kertoo Sinivuori.

Tarkastukseen otettiin etnisesti kantaväestöstä poikkeavan näköisiä henkilöitä sekä suomalaistenkin näköisiä ihmisiä.

– Kyllä siinä tuli suomalaisiakin otettua kiinni. Esimerkiksi virolaiset ja muut naapurikansatkin joutuvat ihan yhtä lailla ulkomaalaislain perusteella tarkastusten kohteeksi. Tietenkin yritämme olla aiheuttamatta haittaa ja mielipahaa, mutta yleensä ihmiset ymmärtävät, kun kerrotaan, että toimimme ulkomaalaislain perusteella, sanoo Sinivuori.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?