Kuvat: Karmiva virhe tapahtui tällaisella turvaneulalla – 19 saattoi altistua hiville Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Kuvat: Karmiva virhe tapahtui tällaisella turvaneulalla – 19 saattoi altistua hiville Helsingissä

Tällainen on turvaneula.

Julkaistu: 1.4.2016 15:57, Päivitetty 1.4.2016 15:58

Yhdeksäätoista ihmistä pistettiin käytetyillä neuloilla HUSLABissa, turvaneulojen lukittuvasta suojakuoresta huolimatta.

Yhdeksäntoista potilasta saattoi keskiviikkona altistua HIV:lle, HBV:lle (B-hepatiitti) ja HCV:lle (C-hepatiitti) Huslabin toimipisteessä Helsingin Kampissa, kun näytteenottaja oli käyttänyt uudelleen edellisenä päivänä käytettyjä neuloja.

Käytetyt neulat olivat olleet näytteenottajan työhuoneen väliroskiksessa, joka tyhjennetään myöhemmin lopulliseen hävitysastiaan. Tapauksessa on vielä epäselvää, kuinka kokeneeksi kuvailtu hoitaja ei ole huomannut käyttäneensä jo käytettyjä neuloja ja miksi hän on ottanut neuloja väliroskiksesta.

Ilta-Sanomat kysyi kuvien perusteella HUSLABin kanssa samanlaista neulamallia käyttävältä laboratoriolta, kuinka turvaneulan käyttö käytännössä toimii.

Laboratorion työntekijät kokeilivat perjantaina IS:n pyynnöstä, onko käytetyn turvaneulan suojuksen vahingossa poistaminen mahdollista.

– Kyllä se aika lailla mahdottomalta tuntuu, että tätä mallia voisi vahingossa avata uudelleen. Se on käytännössä mahdotonta, jos näitä on aikaisemmin käyttänyt. Kokeilimme avata sinistä turvasuojusta, se on vaikea ottaa vahingossa uudelleen käyttöön, kerrotaan nimettömäksi jäävästä laboratoriosta.

Näin turvaneula toimii

HUSLABin näytteenottotiloissa puhtaita käyttämättömiä neuloja säilytetään yleensä laatikossa tai hyllyssä tai muuten näytteenottajan ulottuvilla. Käyttämättömät neulat on pakattu steriiliin, muovista ja paperista valmistettuun pakkaukseen.

Kuvassa näkyy Husin käytössä oleva turvaneula avaamattomassa, steriilissä pakkauksessa.

Näytteenottoa varten neula otetaan pakkauksesta, joka hävitetään. Neula hävitetään eri tavalla tartuntavaarariskin takia. Pakkaus sen sijaan on puhdas ja sen voi laittaa tavalliseen roskikseen.

Kuvan turvaneula on otettu pois taustalla näkyvästä pakkauksesta.

HUSLABissa käytetyt neulat ovat uudentyyppisiä, niin sanottuja turvaneuloja. Pakkausta avattaessa hoitajan sormia puhtaalta neulalta suojaa vaalea suojus.

Kuvassa on pakkauksesta pois otettu turvaneula. Neulan päällä on edelleen käyttämättömän neulan suoja ja vieressä käytettyyn neulaan laitettava sininen suoja.

Vaalea suojus otetaan pois ja verinäyte voidaan ottaa.

Neulan vasemmalla puolella on käyttämättömästä neulasta poistettu läpikuultava suoja ja oikealla puolella käytettyyn neulaan laitettava sininen suoja.

Turvaneuloissa on mekanismi, jolla ne voi käytön jälkeen sulkea niin, että työntekijälle ei koidu pistovaaraa. Turvaneulan sininen suojus napsautetaan kiinni ja se lukittuu.

Suojuksen irrottaminen likaisen neulan päältä vaatii voimaa, sillä systeemi on napakka. Ilta-Sanomien lähteen mukaan suojuksen poistaminen täytyy tehdä voimaa käyttäen ja ”väkisin vääntämällä”. Tällöin hoitajan omatkin sormet ovat vaarassa saada piikistä.

Neulan suojana on käytetyn neulan sininen suoja. Tällaisena neula on laitettu väliroskikseen, josta hoitaja on ottanut neulat uudelleen käyttöön seuraavana päivänä.

Käytön jälkeen turvaneulat on laitettu HUSLABissa väliroskikseen, josta ne on ollut mahdollista ottaa pois.