Arkkipiispan puheet turvapaikanhakijoista hämmensivät – Kansliapäällikkö: ”Ehkä tullut mielikuva toiminnasta lain rajamailla” - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Arkkipiispan puheet turvapaikanhakijoista hämmensivät – Kansliapäällikkö: ”Ehkä tullut mielikuva toiminnasta lain rajamailla”

Kirkko tarjoaa kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille lähinnä henkistä tukea.

Arkkipiispa Mäkinen lupaa kirkon ovien olevan auki kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille. Kirkon kansliapäällikkö taas kertoo, että luvassa on ennen kaikkea henkistä tukea.

29.3.2016 12:00

SUOMEN evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen totesi lauantaina MTV Uutisextran haastattelussa, että kirkko on valmistautunut kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden suojelemiseen.

– Silloin kun ihminen on sellaisessa tilanteessa jossa se hakee turvaa, kirkon ovet eivät ole kiinni, Mäkinen sanoi.

– Tähän on varauduttu ja tästä on keskusteltu. Se tarkoittaa sitä, että ihmiset otetaan vakavasti, mutta me emme piilottele ihmisiä, mutta emme myöskään aja ihmisiä pois, arkkipiispa lisäsi.

Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalo vakuuttaa Ilta-Sanomille, ettei kirkko yritä rakentaa jonkinlaista rinnakkaista turvapaikkajärjestelmää.

– Arkkipiispan lausunto liittyy laajempaan viitekehykseen. Kirkko lähtee siitä, että Suomi on oikeusvaltio ja kirkolla on kaikki syy luottaa siihen, että maahanmuuttovirasto tekee turvapaikkapäätökset huolellisesti, hän taustoittaa.

Evankelis-luterilaisen kirkon kansliapäällikkö Jukka Keskitalon mukaan turvapaikanhakijoille tarjotaan ennen muuta henkistä tukea.

– Tässä on tullut ehkä vähän mielikuvaa lain rajamailla olevasta toiminnasta, jostakin piilottamisesta tai viranomaisten vastustamisesta. Sellaisesta ei missään nimessä ole kysymys, Keskitalo sanoo.

Arkkipiispan lauantainen lausunto aiheutti runsaasti kommentointia etenkin sosiaalisessa mediassa.

Maanantaina eroakirkosta.fi tiedotti, että pääsiäisen aikaan kirkosta eroamisissa näkyi selvä piikki. Palvelun mukaan syynä on mainittu varsinkin arkkipiispan puheet.

KANSLIAPÄÄLLIKÖN mukaan turvapaikanhakijoiden suojelulla tarkoitetaan ennen kaikkea heille annettavaa henkistä tukea. Hän kertoo, että toiminta tapahtuu yhteistyössä viranomaisten, kuten poliisin ja maahanmuuttoviraston kanssa.

– Tämä ei ole niin mystistä kuin se ehkä kuulostaa. Vastaavaa tehdään diakoniassa muutenkin. Annetaan keskusteluapua ja sielunhoitoa, Keskitalo sanoo.

VAIKKA kirkon ovet ovatkin auki, ei se tarkoita sitä, että seurakunnat ryhtyisivät automaattisesti esimerkiksi majoittamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita henkilöitä.

Arkkipiispa Kari Mäkinen lupasi, että kirkon ovet ovat auki apua hakeville. Arkistokuva.

Seurakunnat eri puolella Suomea ovat kyllä hätämajoittaneet turvapaikanhakijoita pitkin viime syksyä ja siinä mielessä majoittaminen on Keskitalon mukaan mahdollista myös tulevaisuudessa.

– Se voi olla periaatteessa mahdollista, mutta siihen ei pitäisi olla tarvetta, koska maahanmuuttoviraston tehtävänä on osoittaa majoitus myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle ennen päätöksen toimeenpanoa. Ne ovat kuitenkin seurakuntien päätöksiä, eivätkä tapahdu viranomaisilta salassa.

Keskitalo kertoo, että kirkollisen diakonian perinteisiin kuuluu, että apua saa taustasta riippumatta, tietysti lakien ja asetusten puitteissa.

EDIT: Juttua muokattu kello 13.28. Otsikkoa korjattu. Sitaatti viittaa julkiseen keskusteluun, ei arkkipiispan puheisiin. Lisätty myös maininta siitä, että arkkipiispan lausunto aiheutti eroakirkosta.fi:n mukaan kirkosta eroamisia.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?