Kuvat: Totaalinen tuho – Ylivieskan puukirkosta jäi jäljelle vain hiiltynyt lautakasa

Ylivieskan 1700-luvulta peräisin oleva puukirkko tuhoutui täysin lauantai-iltana syttyneessä tulipalossa.


27.3.2016 12:54 | Päivitetty 27.3.2016 13:28

Kalajoen rannalla sijaitseva Ylivieskan vanha puukirkko syttyi tuleen lauantai-iltana. Kirkko rakennettiin vuonna 1786. Suojeltu rakennus paloi illan ja yön aikana maan tasalle.

Sunnuntaina aamupäivällä otetut kuvat palopaikalta osoittavat tuhojen laajuuden.

Poliisi tutkii Ylivieskan kirkon tulipaloa törkeänä tuhotyönä. Poliisi otti kiinni 1980-luvulla syntyneen suomalaismiehen, joka on alustavissa kuulusteluissa myöntänyt sytyttäneensä tulipalon.

Kirkon tuhopoltto on tyrmistyttänyt paikkakuntalaisia. Taivasalla järjestettyyn pääsiäisyön messuun osallistui sunnuntain vastaisena yönä 500 ihmistä. Vieressä kirkon rauniot paloivat yhä.

Ylivieskan seurakunnan talousjohtaja Pentti Haikola kertoi sunnuntaiaamupäivällä STT:lle, että puukirkon sammutusjärjestelmää ei kyetty pelastustöiden yhteydessä käynnistämään.

Pelastuslaitos ei pystynyt syöttämään vettä kuivaputkisprinklerijärjestelmään, koska tulipalo oli syttynyt räjähdysmäisesti.

Seurakunnan vakuutukset olivat onneksi kunnossa. Haikolan mukaan seurakunta oli käynyt vakuutukset läpi marraskuussa. Tuhoutunut kirkko oli vakuutettu noin kuudesta miljoonasta eurosta.

– Se on vaikea sanoa, että mikä on kirkon todellinen arvo. Ei sitä voi rahassa mitata, Haikola sanoo STT:lle.

Museoviraston kulttuuriympäristön suojelun osaston osastojohtaja kertoi IS:lle, että Ylivieskan kirkon tuho oli poikkeuksellisen totaalinen.

– Heti ei tule mieleen näin nopeaa, totaalista ja täydellistä kirkon tuhoutumista. Kirkkojen paloturvallisuuteen on kiinnitetty huomiota Porvoon kirkon palon ja salamien sytyttämien kirkkopalojen jälkeen, osastonjohtaja Mikko Härö pohti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?