Poliitikot samoilla linjoilla Stubbin hallituksen viime hetkistä: ”Hirveä, järkyttävä, sabotaasi”

Julkaistu:

Politiikka
”Syytä kunnolliseen itsepohdiskeluun riittää monessa suunnassa.”
Alexander Stubbin (kok) edesmenneen hallituksen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) avautuu Facebookissa tuolloin kokemastaan pahasta olosta.

Vapaavuori oli lukenut Helsingin Sanomien pitkäperjantaisen haastattelun, jossa saman tynkähallituksen puolustusministeri Carl Haglund luonnehti loppuvuotta 2014 ”vaikeaksi” ja hallituksen viimeisiä viikkoja keväällä 2015 ”politiikan irvikuvaksi”.

Niin sanottuna ”sixpackinä” vuonna 2011 aloittanutta hallitusta johti Stubb sen jälkeen, kun Jyrki Katainen jätti kesällä 2014 kokoomuksen puheenjohtajuuden ja lähti pian EU-komissaariksi.


Toisen päähallituspuolueen Sdp:n puheenjohtajuus oli myös matkalla vaihtunut, kun Jutta Urpilainen hävisi toukokuussa 2014 puheenjohtajavaalin Antti Rinteelle, josta tuli uusi valtiovarainministeri.

Hallituksesta olivat lähteneet pois ensin Vasemmistoliitto ja sitten vihreät.

Haglund kuvaili Stubbin hallituksen lopun ajan työskentelyä ”hirveäksi”, ”järkyttäväksi” ja ”sabotaasiksi”, jossa ”asiat vain kaatuivat” ja ”edes hallituksen omat rivit eivät pitäneet”.

Vapaavuori kehottaa Facebookissa kaikkia lukemaan Helsingin Sanomien Haglund-artikkelin ”ajatuksella”.

”Silloin kun poliitikoista parhaimmat heittävät pyyhkeen kehään, syytä kunnolliseen itsepohdiskeluun riittää monessa suunnassa”, Vapaavuori toteaa.

Haglund ilmoitti haastattelussa jättävänsä Rkp:n puheenjohtajuuden.


”Olin paljon Callen kanssa tekemisissä edellisen hallituksen viimeisen vuoden, jota Calle kutsuu hirveäksi ja joka vei hänen uskoaan politiikkaan. Olen itse asiasta Callen kanssa – ikävä kyllä – kovin samaa meiltä”, Vapaavuori sanoo.

Nykyisin Euroopan investointipankin varapääjohtajana työskentelevältä Vapaavuorelta ilmestyi äskettäin kirja Puoliholtiton Suomi (Otava), jossa hän pohdiskeli Suomen taloudellista alakuloa ja alavirettä.

Samassa yhteydessä hän ilmoitti, ettei aio lähteä haastamaan kokoomuksen seuraavassa puoluekokouksessa puheenjohtaja Stubbia, jolle hävisi puheenjohtajavaalissa kesällä 2014.

Vapaavuori arvosteli kirjassaan Suomen henkilökeskeistä vaalitapaa, jonka ”seurauksena eduskuntaan valitaan monia sellaisia, jotka sinne eivät kuulu, ja monet niistäkin, jotka kuuluvat, kekkaloivat viihdeohjelmissa, tikkakisoissa ja yökerhojen avajaiskutsuissa tavalla, joihin ei perinteisissä sivistyskulttuureissa juuri törmää”.

Vapaavuori arveli, että politiikan ”johtaviinkin posteihin pääsee aika ajoin kipuamaan myös patologisia narsisteja, joille politiikan sisällöllä ei koskaan ole muuta kuin välinearvoa heidän omalle julkisuuskuvalleen.”

Vapaavuori ei maininnut mitään nimiä, mutta monille politiikan tarkkailijoille tuli heti mieleen Stubbin makaaminen pyöritettävän tikkataulun maalitaulussa viihdeohjelma Duudsonien teemapuistossa Seinäjoella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt