Morsian halvaantui kaksi kuukautta häistä – Jermun ja Tertun rakkaus kestänyt jo yli 60 vuotta

– Hoitamisesta puhuminen on meille vierasta, entinen ministeri ja kansanedustaja Jermu Laine sanoo. Jermu ja Terttu Laine viettävät toukokuussa 62-vuotishääpäiväänsä. Terttu Laine halvaantui kaksi kuukautta häiden jälkeen sairastuttuaan polioon.

–Olemme olleet kaikki nämä vuodet toistemme tukijoita, sanoo entinen kansanedustaja ja ministeri Jermu Laine vierellään Terttu-vaimo. Pariskunnan rakkaus sinetöitiin helluntaihäillä 1954.

27.3.2016 8:00

Ihme. Sana toistuu Jermu Laineen puheissa usein. Elämä on ihme.

Terttu Laine ja Jermu Laine tutustuivat toisiinsa jo lapsina 1930-luvulla pulakauden Turussa. On ihme, että elämän taianomainen leikki heitti heidät jälleen yhteen 1950-luvulla, jolloin Jermu Laine aloitti opinnot Helsingin yliopiston lainopillisessa tiedekunnassa.

Impulsiivinen ja temperamenttinen Terttu ja asioita perusteellisesti pohtiva Jermu rakastuivat. Rakkaus sinetöitiin helluntaihäillä 1954.

–Nykyään kaikki on paljon hitaampaa. Lehenlukuunkin menee enemmän aikaa, Terttu Laine kertoo.

Kaksi kuukautta häiden jälkeen Elannon kemikalionhoitaja Terttu Laine sairastui polioon. Raskaana ollut Laine jäi pysyvästi liikuntavammaiseksi.

Synnytys meni hyvin. Syntyi tyttö ja hänen jälkeensä, vuosina 1958 ja 1964, pariskunta sai vielä kaksi tytärtä. Sekin oli ihme.

– Olemme olleet kaikki nämä vuodet toistemme tukijoita. Hoitamisesta puhuminen on meille vierasta, Jermu Laine sanoo.

Terttu kehuu Jermun asennetta.

– Jermu ei ole ikinä väittänyt, että vammani olisi ollut taakka hänelle. Mutta hän ei ole myöskään hyssytellyt, ettei vammaisuudesta ole ongelmia. Tietenkin on, mutta todellinen ongelma alkaa kuitenkin siitä, ettei näe ongelmien yli elämän kokonaisuutta. Elämä on ongelmallinen ihme. On vain yksi tie eteenpäin: pitää elää täyttä elämää.

KIRJALLISUUTTA ja teatteria harrastava pariskunta ei ole jäänyt surkuttelemaan.

Jermu Laine valmistui juristiksi muutama kuukausi sen jälkeen, kun Terttu vammautui. Hän sai työpaikan virkamiehenä kauppa- ja teollisuusministeriöstä. Parin vuoden kuluttua 1957 nuorelle juristille tarjoutui tilaisuus lähteä töihin Sveitsiin. Sekin oli ihme.

– Ajoimme Popedalla Sveitsiin asti, Jermu Laine, 84, muistelee yksilapsisen perheen elämää.

Sveitsissä hurahti vuosi. Suomeen paluun jälkeen Jermu Laineelta kysyttiin yllättäen, haluaisiko hän lähteä opiskelemaan Ford-rahaston stipendiaattina Philadelphiaan Yhdysvaltoihin. Asiaa ei kaksilapsisessa perheessä pitkään pähkäilty.

– Amerikan-kodissamme makuuhuone ja vessa olivat toisessa kerroksessa. Joka aamu, kun Jermu lähti luennoille, hän kantoi minut ensimmäiseen kerrokseen. Pärjäsimme ilman avustajaa. Jermu oli niin vahva.

AMERIKAN-VUODEN jälkeen perhe palasi Helsinkiin. Kauppa- ja teollisuusministeriö kutsui taas. Jermu Laine työskenteli virkamiehenä lähes kymmenen vuotta.

Sitten Laine halusi latautua. Tuli tarve kirjoittaa ja mietiskellä. Kolmilapsinen perhe muutti ensin muutamaksi vuodeksi Valkeakoskelle ja sieltä Mänttään. Valkeakoskella Jermu Laine työskenteli opettajana ja Mäntässä kauppaoppilaitoksen rehtorina.

Jermu Laine tunnettiin 1970- ja 80-luvuilla sosiaalidemokraattien luottoministerinä ja talouspolitiikan asiantuntijana.

– Aloin kirjoittaa mielipidekirjoituksia pariin paikalliseen lehteen. Se herätti ihmisten mielenkiinnon.

Jermu Laine valittiin reilulla äänimäärällä kaupunginvaltuustoon. Hänen kirjoittamansa artikkelikokoelma Työ ja tasa-arvo herätti huomiota. Urho Kekkonenkin perehtyi kirjaan ja sai inspiraation kutsua Laine takaisin Helsinkiin.

– Myös pääministeriksi 1972 valittu Kalevi Sorsa oli pannut merkille kirjani.

Kalevi Sorsa pyysi valtakunnallisesti tuntemattoman Jermu Laineen Mäntästä pääministerin sihteeriksi 1972.

Hän ehti olla pääministerin sihteerinä vain kahdeksan kuukautta. Oikukkaan ihmeen kautta hänestä tuli pikavauhtia ulkomaankauppaministeri 1973–1975.

Jermu Laine (vas.) ja Kalevi Sorsa (oik) kuuluivat vahvoihin sosiaalidemokraattisiin vaikuttajiin 1970- ja -80-luvuilla Suomessa.

Pohjois-Häme teki hänestä sosiaalidemokraattien kansanedustajan 1975–1987. Viisitoista vuotta hurahti politiikan pyörteissä. Puhujamatkoilla Terttu oli usein mukana tukena ja ideoimassa.

Mäntässä Terttu Laine oli kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja. Kun perhe oli palannut Helsinkiin, Tertusta tuli Helsingin kaupunginvaltuuston jäsen ja presidentinvaaleissa Mauno Koiviston valitsijamies.

Terttu hoiti lapset ja kodin. Avustajia ei tarvittu.

– Suunnittelin päiväni etukäteen. En juonut paljon aamulla. Niin ei tarvinnut käydä vessassa.

POLIITTISEN uran päätyttyä Jermusta tuli taas virkamies: tullihallituksen pääjohtaja.

– Muistelen haikeudella idänkauppaa, joka oli minun lempiaiheitani. Se tuotti paljon työtä ja hyvinvointia. Yhtäkkiä se oli ohi – tuskin kenenkään syystä. Uusi todellisuus oli niin outo.

– Suomen olisi pitänyt korostaa erityisasemaansa Venäjän naapurimaana ja vaatia idänkauppaansa poikkeusetuja. Olisi pitänyt ottaa oppia vaikka Englannista, joka ei suurmaana arkaillut vaatia erityisasemaa EU:ssa.

Olohuoneen seinällä Helsingin Merihaassa on värikäs burmalainen teatterinukke. Se on muisto poliitikkoajoilta. Jermu Laine sai nuken lahjaksi 70-luvulla työmatkalla Burmassa.

– Opin Burmassa syömään banaanista vain puolet. Teen niin edelleen. Kun palasin Burmasta, olin laihtunut. Mauno Koivisto sanoi, että älä laihduta itseäsi liikaa, Jermu Laine muistelee nauraen.

JERMU Laine tunnettiin 1970- ja 80-luvuilla sosiaalidemokraattien luottoministerinä ja talouspolitiikan asiantuntijana. Hän on nähnyt läheltä presidentti Urho Kekkosen ajan.

– Kekkosella oli karismaa ja päättäväisyyttä. Hän pystyi olemaan muiden yläpuolella. Kekkonen käytti valtaa Machiavellin oppien mukaan. Asioita ei saa aikaan kuulostelemalla väärien ihmisten neuvoja. Pitää itse päättää ja viedä asiat läpi.

Suomi tarvitsisi Jermu Laineen mielestä nytkin Kekkosen kaltaista päättäväistä johtajaa. Ihmiset ovat irtautuneet puolueista ja vaihtavat usein mielipiteitä. Se johtaa epävarmuuteen. Demokratia toimii nyt uudella tavalla.

Jermu Laineen mielestä me elämme erikoista kulttuurimurrosta. Hän pohtii Suomen nykytilaa Tieteessä tapahtuu -lehdessä tuoreessa artikkelissa.

Artikkelin innoittajana on toiminut Thomas Mannin vuonna 1918 kirjoittama teos Betrachtungen eines Unpolitischen. Kirjaa ei ole suomennettu eikä hankittu Helsingin yliopiston kirjastoon.

Mann näki Saksan harhailevan erilaisten modernien kulttuurivirtausten paineessa. Moderni valtio ei enää ansainnut ihailua. Saksa oli menettämässä historiantajunsa. Illuusiot ja utopiat ottivat vallan. Juurilla eikä yhtenäisellä kansalla ollut enää merkitystä. Rahan saalistus vei tekopyhään solidaarisuuteen: paljon retoriikkaa, vähän ihmisten syvimpiin tunteisiin kiintymistä.

–Jos olisin nyt hallituksessa, en lähtisi kovin herkästi lisäämään valtion velkaa, Jermu Laine sanoo.

–  Institutionaalinen demokratia on ollut länsimaissa ja Suomessa monille pettymys. Demokratian ei anneta enää kahlehtia avoimuutta.

– Se nähdään esimerkiksi siinä, kuinka paljon Donald Trump on saanut kannatusta Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Trump on sekä jonkinlainen vasemmistolainen että kiihkeä kansallismielinen. Elämme aikaa, jolloin kaikki mielipiteet, vaikkapa kauheuksineen kaatopaikoille kärrättyinäkin, kelpaavat. Hypätään nopeasti mukaan siihen, mikä näyttää hyvältä ja tartutaan siihen.

SUOMEN taloudellinen tilanne herättää Laineessa huolestuneisuutta. Kaikki merkit viittaavat siihen, että Suomen taloudellinen menestys ei tule olemaan lähivuosina kovin hyvä.

– Jos olisin nyt hallituksessa, en lähtisi kovin herkästi lisäämään valtion velkaa. Nyt on pari vuosikymmentä lisätty hyvinvointia siinä uskossa, että talous paranee ja otettu lisää velkaa. Nyt kun velanmaksu on näköpiirissä, niukat ajat torjutaan vääränä politiikkana. ”Miksei kukaan kertonut ajoissa, että velkarahat voidaan myös sulkea”, hämmästellään tekopyhästi.

Jermu Laine ei usko, että hän viihtyisi enää nykyisessä eduskunnassa. Kaikki tuntuu vähän epämääräiseltä. Hän on sinne pari kertaa soittanut. Ihmisiä ei saa kiinni. Tietokoneita on paljon – ja käytävillä juoksevia hosujia riittää vielä enemmän.

–  Kun olin 70-luvulla ensimmäisen kerran hallituksessa, vain pääministerillä oli sihteeri. Muilla ministereillä ei ollut avustajia ollenkaan. Kun Alexander Stubb oli ulkomaankauppaministeri, hänellä oli yhdeksän avustajaa.

– Menot ovat paisuneet. Sitten vielä ihmetellään, mihin rahat menevät. On helppoa paisuttaa menoja, kun luullaan, että varaa on. Tämä on se suuri ongelma tämän päivän Suomessa: näyttää, että on varaa.

SIVUSTA seuraaminen tuntuu oikein hyvältä. Nyt kolminkertainen ministeri ehtii lukea ja mietiskellä. Hän saa tehdä sitä, mitä on aina halunnut.

Elämä on muuttunut hitaammaksi. Kaikkeen menee enemmän aikaa. Lehdenlukuunkin.

Terttu Laine pyytää lupaa nostaa jalkansa aviomiehensä syliin. Hänen tarvitsee liikuttaa jalkojaan. Vanhemmiten jalat ovat alkaneet puutua.

– Vointini ei ole aivan hyvä. Se menee huonompaan suuntaan. Ikää alkaa jo olla, pian 84-vuotias Terttu Laine sanoo.

Terttu oli lapsena taitovoimistelun ihme. Ihmeitä riittää. Kolmesta lapsenlapsesta kaksi on jalkapalloilijoita, nuorempi puoliammattilainen.

Urheilutausta on auttanut Terttua kuntoutuksessa. Viimeisimpänä vitsauksena ovat iho-ongelmat.

Pyörätuolipotilaan takapuolen iho ei kestä enää vetämistä pitkin siirtolautaa. Tätä operaatiota ei voi välttää vessassa käydessä, mutta puolisoiden yhteistyö toimii.

– Tähän asti minulla on ollut voimia, että olen voinut hoitaa huushollia, laittaa ruokaa ja pestä nyrkkipyykkiä. Enää en pysty. Käsivoimani ovat huvenneet.

–  En haluaisi marista, mutta nykyään marisen. En tykkää marinasta. Täytyy sitten vaan jotenkin sumplia. Kun sen ymmärtää itsekin, ettei valittaminen ole kivaa.

JERMU Laineen elämää hidastavat polviongelmat. Ne ovat kulumia, jotka ovat tulleet vuosikymmenten aikana.

– En kävele pitkiä matkoja. Koetan varoa.

Terttu Laine näyttää onnelliselta. Hän ei ole koskaan tuntenut katkeruutta vammaisuudestaan. Elämä pyörätuolissa on antanut hänelle mahdollisuuden mitata todellisia henkisiä ja fyysisiä voimia.

– Kun sairastuin, olimme nuoria. Elämän syke oli, että mennään ja tullaan.

TEATTERI on yhteinen intohimo. Jermu Laine oli Turun Teatterin lapsinäyttelijä. Hän on kirjoittanut kuusi näytelmää. Viime viikolla oltiin kaksi kertaa Kansallisteatterissa.

Kirjallisuus yhdistää myös. Bibliofiilinä Jermulla on Aleksis Kiven ensipainoksia hyllyssään. Kodin kirjahyllyssä on myös Vänrikki Stoolin tarinoiden kolmas painos vuodelta 1883. Kirja on kuulunut Jermun isoäidille.

Vuonna 1990 ilmestyi Terttu ja Jermu Laineen yhdessä kirjoittama elämäkerta Elämän kokoinen kumppanuus.

– Se on todella ollut elämän kokoinen kumppanuus, Terttu Laine hymyilee. Herää kysymys, mikä on pitänyt heidät 61 vuotta yhdessä.

– Meillä on ollut syvä kiintymys ja luottamus. Ne ovat kaksi valtavan ihanaa asiaa. Jos näitä ei ole, parisuhteessa on suuria puutteita, Terttu Laine miettii.

Jermu Laine haluaa kysyä toisinpäin.

– Miksi kysytään, miksi olette yhdessä? Miksi ei oltaisi? Todellisuutta ei pidä tärvellä illuusioilla. Todellisuus on seikkailua, voimia kasvaa rehdistä kumppanuudesta.

– Kuuluu elämän ihmeisiin, että tämä on toiminut näin hyvin, Terttu Laine sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?