Ilmari, Ilmo

Kotimaa

Suomalaistoimittajan artikkelista tuli nettihitti: Näitä asioita yhdysvaltalaiset eivät ymmärrä Pohjoismaista

Julkaistu: , Päivitetty:

Suomalainen toimittaja–kirjailija Anu Partanen pohtii artikkelissaan, että Yhdysvalloissa on ymmärretty pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä aivan väärin.
Toimittaja–kirjailija Anu Partasen artikkeli What Americans Don’t Get About Nordic Countries eli Mitä yhdysvaltalaiset eivät ymmärrä Pohjoismaista on julkaistu arvovaltaisen, vuodesta 1857 ilmestyneen The Atlantic -lehden internetsivuilla.

Juttu pureutuu siihen, kuinka pohjoismainen hyvinvointijärjestelmä ymmärretään Yhdysvalloissa.

Pohjoismaat ovat olleet esillä käynnissä olevien presidentinvaalien ehdokasretoriikassa. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders pitää Pohjoismaiden sosiaaliturvajärjestelmää ihannetavoitteena, jota kohti Yhdysvaltojenkin tulisi pyrkiä.

Sanders kutsuu näkemyksiään sosialistisiksi. ”Bernie-ilmiön” katsotaan pakottaneen myös puolueen ylivoimaisen ehdokassuosikin Hillary Clintonin hilaamaan näkemyksiään vasemmalle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ymmärretäänkö Yhdysvalloissa kuitenkaan oikeasti, mistä Suomen, Ruotsin, Tanskan, Norjan ja Islannin sosiaaliturvassa on kysymys? New Yorkissa asuvan Partasen mielestä ei.

Partanen kirjoittaa, että Yhdysvalloissa kuvitellaan Pohjoismaiden olevan sosialistisia yhteiskuntia, jotka perustuvat kaverin auttamiselle ja epäitsekkyydelle. Oikeasti Pohjoismaat ovat hänen mukaansa kapitalistisia valtioita, ja hyvinvointijärjestelmän perustana on puhdas itsekkyys.

16. maaliskuuta julkaistu kirjoitus on muutamassa päivässä noussut kansainväliseksi hitiksi. Sunnuntai-iltaan mennessä sitä oli jaettu sosiaalisessa mediassa yli 80 000 kertaa.


Verotus erottaa

Partanen sai Yhdysvaltain kansalaisuuden seitsemän vuotta sitten. Hän saa yhtenään kuulla hyvinvointijärjestelmän sopivan Pohjoismaihin vain siksi, että maat ovat pieniä, homogeenisiä ja sisäsiittoisia.

”Tämä taas (muka) saa pohjoismaalaiset uhraamaan oman etunsa auttaakseen naapureitaan. Yhdysvaltalaiset eivät koe keskuudessaan vastaavaa toveruutta”, hän kirjoittaa.

Yhdysvaltalaiset pitävätkin itsestäänselvänä, ettei heidän oloissaan oltaisi valmiita maksamaan korkeita veroja yhteiskunnan palveluiden rahoittamiseksi. Partasen mielestä tämä on suuri väärinymmärrys.

Hän kirjoittaa, ettei pohjoismainen järjestelmä perustu epäitsekkyyteen tai homogeenisyyteen, vaan päinvastoin oman edun tavoitteluun.

”Pohjoiset valtiot tarjoavat kansalaisilleen -- korkealuokkaisia palveluita, jotka säästävät monelta huomattavasti rahaa, aikaa ja vaivaa. Juuri tätä yhdysvaltalaiset eivät ymmärrä: minun veroni Suomessa käytettiin siihen, että minä saisin ensiluokkaisia palveluita.”

”Sen ymmärtää kuka tahansa”

Partanen kertoo, ettei hän maksanut Suomessa tuloveroa juuri enempää kuin nyt New Yorkissa.

Hänen perheensä sai kuitenkin veroilleen vastinetta muun muassa maksetun vanhempainloman, huokean päivähoidon, ilmaisen koulutuksen ja lähes maksuttoman terveydenhuollon muodossa.

”Minun mielestäni tämä oli varsin hyvä kauppa. -- Pohjoismaisesta näkökulmasta Sandersin ehdotukset eivät ole lainkaan hulluja – ne ovat olleet käytössä kaikissa Pohjoismaissa jo vuosia”, Partanen kirjoittaa.

Hänestä olisi hienoa, jos kaikkia hyödyttävä järjestelmä kumpuaisi ystävänrakkaudesta ja sisaruuden tunteista, mutta niin ei ole.

”Sen ymmärtää kuka tahansa, joka on viime aikoina seurannut pohjoismaista poliittista keskustelua maahanmuutosta tai talouspolitiikasta. Pohjoismaalaiset eivät ole ainoastaan yhtä itsekkäitä kuin kaikki muutkin ihmiset maailmassa. He osaavat myös vieroksua kanssaeläjiään ja myös tekevät niin.”

Partanen kumoaa myös myytin homogeenisyydestä: ulkomaalaiset muodostavat Ruotsissa asuvista ihmisistä suuremman osuuden kuin Yhdysvalloissa asuvista.

Pohjoismaisia brändejä

”Bernie Sanders roikkuu mukana (presidenttikisassa) ja markkinoi visiotaan pohjoismaisesta sosialistisesta utopiasta Yhdysvalloille”, Partanen kirjoittaa.

Sandersin Pohjoismaita myötäilevää politiikkaa on pidetty Yhdysvaltoihin sopimattomana, hyväsydämisenä mutta naiivina utopiana. Hillary Clinton taas niittaa esivaaleissa voiton toisensa jälkeen kuulostamalla ”järkevämmältä” kuin Sanders.

Partanen viittaa lausahdukseen ”Me emme ole Tanska”, jonka entinen ulkoministeri Clinton tokaisi puolueensa ensimmäisessä ehdokasväittelyssä.

Clintonin mukaan Yhdysvaltojen vahvuus on siinä, että maa suo yrittäjille vapauden harjoittaa liiketoimiaan. Partanen kuitenkin murskaa ajatuksen siitä, että ”sosialistisiksi holhousvaltioiksi” mielletyt Pohjoismaat eivät olisi otollisia yrittäjyydelle ja innovaatioille.

Toimittajan mielestä valtion takaamat palvelut hillitsevät yrittämiseen liittyviä riskejä. Hän huomauttaa, että pohjimmiltaan Clintonkin ajaa pohjoismaista yhteiskuntamallia maksettuine vanhempainvapaineen ja tasa-arvoisempine koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmineen.

”Pohjoismaista tulee millä tahansa mittarilla vaikuttava määrä menestyviä yrittäjiä ja kansainvälisiä brändejä”, Partanen kirjoittaa ja luettelee kukoistavia pohjoismaisia brändejä: Ikea, Hennes & Mauritz, Spotify, Lego, Skype, Linux, Nokia, Rovio...


Muistuttaa sodista

Sanders puhuu hyvinvointiyhteiskunnasta sosialismina. Partasen mukaan yhdysvaltalaiset käsittävät sanan väärin yhdistämällä sen oman edun uhraamiseen.

Hänestä Pohjoismaat eivät ole sosialismeja, vaan niissä vallitsee vapaiden markkinoiden kapitalismi.

”Itse asiassa Pohjoismaat todistavat, että kapitalismi toimii paremmin, kun se saa rinnalleen järkevät ja kattavat sosiaalipoliittiset ratkaisut, jotka palvelevat jokaisen omia tarpeita.”

”Ylpeänä suomalaisena pyrin muistuttamaan yhdysvaltalaisia ystäviäni siitä, että kanssasuomalaiseni taistelivat kaksi raakaa sotaa Neuvostoliittoa vastaan, jotta Suomen vapaus ja itsenäisyys sosialismia vastaan säilyisivät. Kukaan ei halua elää yhteiskunnassa, joka ei tue yksilönvapautta, yrittäjyyttä ja avointa kauppaa.”

”Yhdysvallat on oma maansa, eikä kukaan odota, että siitä tulisi pohjoismainen utopia. Mutta eivät Pohjoismaat olekaan utopioita”, Partanen kuittaa.

Anu Partanen on asunut New Yorkissa vuodesta 2008. Suomessa hän kirjoitti muun muassa Helsingin Sanomiin ja Imageen.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Miehen epäillään yrittäneen tappaa puolisonsa Tampereella – poliisi: ilman sosiaali­työntekijän väliintuloa nainen olisi voinut kuolla

  2. 2

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  3. 3

   Väyrynen antoi täyslaidallisen Niinistölle: Työväen presidentti oli ”feikki, valeasu”

  4. 4

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  5. 5

   Reino Nordin julkaisi itsestään alastonkuvan – Maria-vaimo riensi puolustamaan hämmentävää otosta: ”Otan täyden vastuun”

  6. 6

   Hotellin rantasauna palaa voimalla Helsingissä – meren raivo lietsoo liekkejä

  7. 7

   Sebastian Aholle vakavat vammat hirmutaklauksesta – seuralta tuore ilmoitus jatkosta

  8. 8

   Dramaattinen muutos säässä Etelä-Suomessa: lunta voi tulla kohta jopa 30 senttiä

  9. 9

   Keittiömestarin lempiruoka kotona on tuttu eineshyllystä: ”Putkari” on edullinen ja helppo tehdä

  10. 10

   Viisikymppinen Marja vapautui avioeron jälkeen harrastamaan seksibileitä ja parinvaihtoa: ”Tämän ikäinen nainen on tosi kuumaa kamaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  2. 2

   Viisikymppinen Marja vapautui avioeron jälkeen harrastamaan seksibileitä ja parinvaihtoa: ”Tämän ikäinen nainen on tosi kuumaa kamaa”

  3. 3

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  4. 4

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  5. 5

   14-vuotias tyttö heräsi asuntovaunusta – väitti poliisille joutuneensa yhdeksän miehen raiskaamaksi

  6. 6

   Raivomyräkkä riehuu Ruotsissa – näin myrsky etenee kohti Suomea

  7. 7

   Sebastian Aholle vakavat vammat hirmutaklauksesta – seuralta tuore ilmoitus jatkosta

  8. 8

   Kadonneen jäljillä -juontaja Ellen Jokikunnas rehellisenä: Tällainen suosikkisarja on kulissien takana – ”Ei ole ihme, että jotkut peruvat”

  9. 9

   Helsinkiläinen Hannah laittoi yhden ilmoituksen nettiin – kohta koko asunto oli sisustettu ilmaiseksi

  10. 10

   Haluatko vähentää vatsarasvaa? Yksi treeni on yli muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tallinnalaisen 19-vuotiaan fitness-kaunottaren kuvapari omasta takapuolestaan herätti vihaista keskustelua Instagramissa – ”Oletko tosissasi?”

  3. 3

   Nuorukainen palautti pulloja K-Marketiin – hetken kuluttua alkoi naismyyjän piina

  4. 4

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  5. 5

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  6. 6

   Influenssa jyllää nyt koko maassa, perusterveitä aikuisia joutunut sairaalahoitoon – näillä alueilla on eniten tartuntoja

  7. 7

   Tyttö pakeni 13-vuotiaana pahamaineisesta Jumalan lapset -seksikultista – hirvittävät yksityiskohdat paljastuivat tv:ssä

  8. 8

   Kadonneen jäljillä: Oottin, 33, vuosien etsintä päättyi – Thaimaasta löytyneelle pikkuveljelle paljastui murheellinen totuus

  9. 9

   Muistatko vielä hittiyhtye Kwanin Marikon? Vaihtoi täysin alaa: tältä hän näyttää nyt!

  10. 10

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Miehen epäillään yrittäneen tappaa puolisonsa Tampereella – poliisi: ilman sosiaali­työntekijän väliintuloa nainen olisi voinut kuolla

  2. 2

   Tom Jonesin 29-vuotias poika elää kodittomana kadulla – isä ei halua olla lapsensa kanssa missään tekemisissä: ”Lapsi ei ollut suunniteltu”

  3. 3

   Väyrynen antoi täyslaidallisen Niinistölle: Työväen presidentti oli ”feikki, valeasu”

  4. 4

   Dokumentti: Venäjällä halutaan Valamon aarteet takaisin ”hinnalla millä hyvänsä” – näin Putin vastasi

  5. 5

   Reino Nordin julkaisi itsestään alastonkuvan – Maria-vaimo riensi puolustamaan hämmentävää otosta: ”Otan täyden vastuun”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  2. 2

   Viisikymppinen Marja vapautui avioeron jälkeen harrastamaan seksibileitä ja parinvaihtoa: ”Tämän ikäinen nainen on tosi kuumaa kamaa”

  3. 3

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  4. 4

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  5. 5

   14-vuotias tyttö heräsi asuntovaunusta – väitti poliisille joutuneensa yhdeksän miehen raiskaamaksi

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Tallinnalaisen 19-vuotiaan fitness-kaunottaren kuvapari omasta takapuolestaan herätti vihaista keskustelua Instagramissa – ”Oletko tosissasi?”

  3. 3

   Nuorukainen palautti pulloja K-Marketiin – hetken kuluttua alkoi naismyyjän piina

  4. 4

   10 asiaa, jotka jokaisen pitäisi hävittää kodistaan heti

  5. 5

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  6. Näytä lisää