Siivousalan ammattilaiset tyrmäävät vanhan myytin yleisistä vessoista – näin miesten ja naisten vessat eroavat - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Siivousalan ammattilaiset tyrmäävät vanhan myytin yleisistä vessoista – näin miesten ja naisten vessat eroavat

Siivousalan ammattilaiset kertoivat, kumpi on likaisempi, miesten vai naisten vessa.

18.3.2016 16:03

Keskustelu sukupuolista ja niiden tasa-arvoisuudesta ja moninaisuudesta on käynyt tällä viikolla vessassa. Kirjailija ja ex-kansanedustaja Rosa Meriläinen kirjoitti Helsingin Sanomien kolumnissaan kannattavansa sukupuolineutraaleja vessoja, ja hän kertoi käyttävänsä tarpeen tullen sekä miesten että naisten saniteettitiloja.

Ilta-Sanomien lukijoista kolme neljäsosaa ei haluaisi eri sukupuolille yhteisiä vessoja. Verkossa keskustelua herätti erityisesti miesten ja naisten vessojen siisteyserot.

Palveluvastaava Niko Parikka siivosi kauppakeskus Forumin vessaa perjantaiaamuna.

Helsingin keskustan kauppakeskus Forumin maksuttomissa vessoissa pistäytyy päivittäin tuhansia ihmisiä. Kysyimme vessojen siivouksesta huolehtivan SOL palvelut Oy:n palveluesimieheltä Riitta Parkolta ja palveluohjaaja Kati Penttiseltä, kumpien vessat ovat epäsiistimmät, miesten vai naisten.

– Se on joku vanhentunut myytti ajatuksissa, että miehet sotkevat enemmän vessoissa. Kyllä molempien jäljiltä löytyy sotkua, kun sotkua löytyy. Siisteyttäkin löytyy. Riippuu käyttäjästä, sanoo Parkko.

Katso yllä olevalta videolta, miltä Forumin kauppakeskuksen miestenvessassa ja naistenvessassa näytti perjantaiaamuna. Kumpi vessa oli nyt siistimpi?

  Siisteyserot pieniä

Naisten perisynti käymälöissä vaikuttaa olevan vessa- ja käsipaperit, jotka eivät löydä tietään kunnolla niille varattuun roska-astiaan tai pönttöön. Miesten vessassa taas on enemmän roiskeita, jotka voivat aiheuttaa hajuhaittoja.

– Pisuaarien edessä voi olla roiskeita lattialla ja ne voi imeytyä laattojen saumoihin ja niitä on vaikea saada pois, kertoo Parkko.

Muuten sekä miesten että naisten vessoissa voi toisinaan haista. Sukupuolten välillä ei tässä ole eroa. Myös ylilyöntejä, kuten ulosteella sotkemista, tapahtuu Parkon mukaan yhtä lailla sekä miesten että naisten vessassa.

– Kauhukokemus työntekijöillemme on varmaan se, että ulosteella piirrellään seinät vessakopeista, sitä tapahtuu miesten ja naisten vessoissa. Se on varmasti kaikista inhottavin juttu, sanoo Parkko.

  Yhteisvessat siistimpiä?

Sukupuolineutraalit vessat saattaisivat pysyä miesten ja naisten vessoja siistimpinä.

– Monet sanovat, että tilat pysyvät siistimpinä kun on molempia käyttäjiä samoissa vessoissa, sanoo Penttinen.

Palveluesimies Riitta Parkko ja palveluohjaaja Kati Penttinen kertoivat, mitä eroja naisten ja miesten vessoissa on.

Puhdasta tuli, kun Niko Parikka pyyhki vessoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?