Ähtärin eläinpuiston karhut heräsivät talviuniltaan – katso, kuinka Jaki ja Mörri telmivät keväthangessa

Ähtärin Eläinpuiston karhut ovat heränneet talviuniltaan. Ensiksi luukusta porhalsi ulos 4-vuotias Jaki, ja heti perään Jakin isä Mörri.

14.3.2016 13:30 | Päivitetty 14.3.2016 16:27

Jogaajanakin kunnostautunut 24-vuotias Mimmi yllätti puiston väen ja pyöräytti tammikuussa pennut. Eläintenhoitaja Tiina Sarkkisen mukaan pentuja on pesässä ainakin kaksi.

Pennut ovat Sarkkisen mukaan vielä hyvin pieniä, pienen koiran kokoisia. Hän on päässyt näkemään niistä vasta yhden.

Karhuäiti Mimmi kävi haistelemassa ilmaa pesän luukulla, mutta ei hennonut lähteä pentujen luota vielä kauemmas ulos.

– Pennut ovat niin pieniä, ettei Mimmi päästä niitä vielä ulos, Sarkkinen arveli.

Katso yllä olevalta videolta, kuinka karhut telmivät keväthangessa! Alla olevalta videolta voit katsoa, miten pikkukarhu ryömii pesässään:

Jaki-karhu innostui telmimään lumessa.

Pentujen isällä Mörrillä on ikää 24 vuotta. Eläintenhoitaja Tiina ja eläinpuiston muu väki arvelivat, ettei Mimmi enää saa pentuja. Edelliset pennut, kaksoispojat Jaki ja Nuka syntyivät neljä vuotta sitten, joulukuussa 2011. Vuonna 2009 Mimmi synnytti kolmoset, jotka saivat nimikseen Mette, Miska ja Malla.

– Ajattelimme, että Mimmi ja Mörri olisivat jo siirtyneet eläkkeelle, mutta nyt kävikin näin, Sarkkinen iloitsi.

Ähtärin karhut heräsivät talviunilta. Kuvassa Mörri.

Karhuäiti Mimmi malttoi tulla vain hetkeksi ulos pentujensa luota.

Hänen mukaansa karhupariskunta Mimmi ja Mörri ovat oikein sopuisa pari, vaikka Mörri onkin selvästi tossun alla.

– Ne nukkuivat samassa pesässä vieri vieressä, mutta kun pennut syntyivät, Mörri sai lähteä.

Alla olevalla videolla Ähtärin eläinpuiston eläintenhoitaja Tiina Sarkkinen kertoo pikkukarhujen syntymästä:

Karhu nukkuu lumisen ajan

Karhu nukkuu talviunta lumisen ajan. Talvipesäänsä ne vetäytyvät syys-marraskuussa ja heräävät luonnossa maalis-toukokuussa.

Talviuni on karhun keino selvitä talvesta mahdollisimman pienellä energiankulutuksella.

Karhun normaali lämpötila on noin 37 astetta. Talviunen aikana se laskee alimmillaan 32 asteeseen. Ero horrostaviin nisäkkäisiin on suuri, sillä esimerkiksi siilin lämpötila voi laskea talvella lähelle nollaa. Kantavalla karhuemolla lämpötila nousee synnytyksen jälkeen, sillä pennut on pidettävä lämpiminä.

Karhun uni ei ole kovin syvää, sillä nukkuessaan karhu kääntyilee, kuuntelee ja reagoi ympäristöön. Naaras myös synnyttää talviunen aikana.

Koska karhu ei syö eikä juo talviunen aikana, sen on kerättävä syksyllä rasvaa kehoonsa mahdollisimman paljon polttoaineeksi. Syksyisin karhut syövätkin paljon hiilihydraattipitoista ravintoa, kuten marjoja. Ruokahalu kasvaa talven lähestyessä, mutta vähän ennen talviunta karhu lopettaa syömisen ja tyhjentää suolensa ruokamassasta.

Karhut ovat kaikkiruokaisia. Ähtärin Eläinpuistossa ne syövät syksyllä ennen talvipesään vetäytymistään paljon marjoja, juureksia, viljapitoista ravintoa sekä hieman lihaa ja kalaa.

Karhulle ei ole haittaa, vaikka talviunet jäisivät väliin.

Ähtärin karhut heräilevät yleensä viimeistään maaliskuun alussa. Kun lämpötila nousee kevään myötä, karhut kantavat pahnat pois pesästään. Tällöin ne ovat osan päivästä hereillä, mutta eivät vielä syö. Ruokinta aloitetaan pieninä annoksina omenalla ja porkkanoilla.

Kun kevättä on eletty viikon päivät, karhut alkavat olla riittävän virkeitä pärjätäkseen ulkotarhassa.

Karhujen kevätheräämiset ovat noudattaneet suurin piirtein samaa rytmiä jo 70-luvulta lähtien. Tosin viime vuonna Karhulan väki heräsi aikaisen kevääntulon takia ennätysaikaisin, helmikuun 25. päivä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?