Ay-liitoille sataa rahaa – VVO teki taas jättituloksen - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Ay-liitoille sataa rahaa – VVO teki taas jättituloksen

Suomen suurin yksityinen vuokranantaja nosti viime vuonna vuokriaan ja teki 370,9 miljoonan euron liikevaihdolla 224,7 miljoonan euron tuloksen ennen veroja.

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto johtaa VVO-yhtymän hallitusta.

2.3.2016 16:06

Ay-liikkeen enemmistöomistuksessa oleva VVO-yhtymä on tehnyt jälleen valtavat voitot vuokrabisneksessä. Yhtiön tänään julkistaman tilinpäätöksen mukaan konsernin liikevaihto nousi edellisvuoden 356,5 miljoonasta eurosta 370,9 miljoonaan euroon.

Konsernin tulos ennen veroja oli peräti 224,7 miljoonaa euroa, mikä on 63 prosenttia liikevaihdosta. Tulos parani roimasti, sillä 2014 tulos oli 146,5 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan tulokseen sisältyy 70,3 miljoonaa euroa sijoituskiinteistöjen arvonnousua.

VVO sanoo tilinpäätöstiedotteessaan, että hyvä tulos perustuu käyvän arvon muutokseen, alhaisiin rahoituskuluihin, hyvään taloudelliseen vuokrausasteeseen ja ylläpitokulujen hallintaan.

VVO-yhtymä on oman ilmoituksnsa mukaan Suomen suurin yksityinen vuokranantaja. Tilinpäätöksen tuloserittelyssä se ei kuitenkaan tohdi mainita mitään vuokratasosta, vaikka sillä on suuri vaikutus yhtiön tulokseen. Jäljempänä tilinpäätöstiedotteessaan se toteaa, että ”vuokra-asuntojen kysyntä jatkui hyvänä kaikilla VVO-konsernin toimintapaikkakunnilla.”

VVO:n asukkailtaan perimät vuokrat nousivat tuntuvasti. Vuokratuottojen kokonaiskasvuksi se ilmoittaa 4,1 prosenttia. VVO:n koko asuntokannan vuoden keskivuokra oli 13,45 euroa neliömetriltä kuukaudessa, kun 2014 vastaava luku oli 12,91 euroa.

VVO:n hallitus esittää, että sen A-osakkeelle jaetaan osinkoa viisi euroa osakkeelta. Yhteensä osinkopotti nousee 37 miljoonaan euroon. Voitonjakokelpoiseen vapaaseen omaan pääomaan se jättää 151,7 miljoonaa euroa.

Ay-liitot juhlivat

Isoin osa osingoista menee suomalaiselle ay-liikkeelle. Ammattiliitot omistavat yhteensä 55,2 prosenttia konsernin osakkeista yhtiön kotisivuillaan ilmoittaman (tilanne 31.12.2014) omistajaluettelon mukaan. VVO:n kaksi suurinta omistajaa ovat tel-yhtiöt Ilmarinen 18 prosentin ja Varma 17 prosentin omistusosuudellaan.

VVO:sta 9,7 prosenttia omistavalle Metallityöväen liitolle esimerkiksi on luvassa vajaan 3,6 miljoonan euron osingot. Yhtiön neljänneksi suurin omistaja on Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL 8,73 prosentin siivulla, jolla se kuittaa runsaan 3,2 miljoonan euron osingon.

Lähes yhtä isot osingot menevät Rakennusliitolle (omistusosuus 8,31 %), Palvelualojen ammattiliitto PAMille (omistusosuus 7,49 %), Ammattiliitto PRO:lle (omistusosuus 7,47 %) ja Opetusalan ammattijärjestö OAJ:lle (omistusosuus (7,46 %).

VVO:n hieman pienempiä ay-omistajia ovat Team Teollisuusalojen ammattiliitto 5,99 prosentin ja Tehy 1,39 prosentin omistusosuuksilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?