Poliisi: Palautuslento maksaa noin 1000 euroa per henkilö

Lähtökohtaisesti palautettava maksaa matkansa itse. Rahattomien palautukset maksaa valtio.

1.3.2016 9:29

Turvapaikanhakijoita saapui Suomeen viime vuonna yli 32 000. Arviolta jopa kaksi kolmasosaa heistä saattaa saada kielteisen päätöksen.

Poliisin mukaan turvapaikkapäätösten käsittelyistä on kesken enää parisen tuhatta.

Kaikkia kielteisen päätöksen saaneita ei pystytä palauttamaan. Osa palautuspäätöksen saaneista palaa kotimaahansa ilmoittamatta, jolloin heidän olinpaikastaan ei jää tietoa.

Viime vuonna palautukset maksoivat kolmisen miljoonaa euroa. Tänä vuonna poliisi arvioi summan nousevan jonkin verran.

Yllä olevalla videolla nähdään, kuinka ensimmäinen palautuslento saapuu Suomesta Irakiin helmikuussa.

Turvapaikanhakijoita palautettiin takaisin kotimaahansa Lappeenrannasta lähteneellä lennolla elokuussa.

Palautuslennon lähtökohta on, että palautettava maksaa matkansa itse. Poliisi on syksyn ja kevään aikana saanut tiedon noin 1 500 henkilöstä, jotka ovat poistuneet omalla kustannuksellaan. Todellinen määrä lienee suurempi, sillä kaikki eivät ilmoita poistumisestaan viranomaisille.

Rahattomien palautukset maksaa valtio. Poliisilla on käytössään arviomääräraha, josta palautusten kustannukset katetaan.

Tilauslennoilla kustannukset ovat keskimäärin noin 1 000 euroa henkeä kohti. Yhdelle lennolle voi mahtua kymmeniä henkilöitä, ja kokonaishinta vaihtelee poliisin mukaan 20 000 ja 200 000 euron välillä.

Kustannukset riippuvat lähinnä matkan pituudesta. Junapalautus Venäjälle on huokeampaa kuin lennättäminen toiselle puolelle maailmaa.

Poliisi ei paljasta, mitä lentoyhtiötä se käyttää palautuksiin.

Irakilaispakolaiset kuvattiin odottamassa laukkujaan lentokentällä Bagdadissa. He olivat palanneet kotimaahansa Suomesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?