17-vuotiaalle 3,5 vuotta vankeutta Kaisaniemen puistossa tapahtuneesta tapon yrityksestä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

17-vuotiaalle 3,5 vuotta vankeutta Kaisaniemen puistossa tapahtuneesta tapon yrityksestä

17-vuotias nuorukainen tuomittiin 3,5 vuoden vankeusrangaistukseen Helsingin Kaisaniemen puistossa tapahtuneesta tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä.

Miestä puukotettiin selkään Kaisaniemen puistossa Helsingin päärautatieaseman läheisyydessä.

29.2.2016 14:06

17-vuotias nuorukainen tuomittiin 3,5 vuoden vankeusrangaistukseen nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä ja törkeästä ryöstöstä. Kolme afganistanilaista miestä hyökkäsi 21-vuotiaan miehen kimppuun viime marraskuussa Helsingin Kaisaniemen puistossa. Syyttäjän mukaan miesten motiivina oli anastaa uhrilta huumausainetta.

Myös 16-vuotiasta ja 25-vuotiasta miestä syytettiin tapon yrityksestä, mutta nämä syytteet Helsingin käräjäoikeus hylkäsi. Se tuomitsi 25-vuotiaan Jan Mohammad Nourozin törkeästä ryöstöstä ja väärän henkilötiedon antamisesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeusrangaistukseen. Mies esiintyi kahdeksan vuotta nuorempana kuin hän todellisuudessa on.

Hänet on Ruotsissa tuomittu aikaisemmin mm. väkivalta-, anastus- ja uhkausrikoksista.

Vanhin kertoi oikeudessa, että kolmikko oli päättänyt hankkia huumausainetta maksamatta, koska heillä ei ollut rahaa. Miehen mukaan tarkoitus ei ollut tehdä väkivaltaa.

17-vuotias löi uhria selkään. Lyönti oli ilmeisen voimakas ja aiheutti syvän haavan. Lyönnillä 17-vuotias halusi pysäyttää uhrin, jotta tämä ei saisi kiinni marihuanan anastanutta 16-vuotiasta. Selkään lyönnin jälkeen 17-vuotias yritti lyödä uhria vielä edestäpäin. Uhri sai torjuntavammoja käsiinsä.

Oikeuden mukaan 17-vuotiaan täytyi ymmärtää, että lyönti olisi saattanut koitua uhrin kuolemaksi. Siksi hänen katsottiin yrittäneen tahallaan tappaa uhrin.

16-vuotias tuomittiin nuorena henkilönä tehdystä varkaudesta 30 päiväsakkoon eli 180 euron sakkoihin marihuanan varastamisesta. Toisen marihuanan anastaminen on rikos, samoin kuin sen hallussapito ja myyminen. Näin oikeus asian perusteli: ”Vaikka anastus on kohdistunut omistajan hallussa lainvastaisesti olleeseen huumausaineeseen, jota koskevalle asianomistajan rikosilmoitukselle tai yksityisoikeudelliselle korvausvaatimuksille ei viranomaisten taholta annettaisi oikeussuojaa, ei se poista sitä, että kysymys on ollut toisen omaisuuden oikeudettomasta ottamisesta omistajan valintapiiristä.”

Koska 16-vuotias oli kuitenkin teon takia kiinniotettuna, pidätettynä ja tutkintavankeudessa (5.12.2015-29.2.2016) oikeus katsoi, että hän on suorittanut rangaistuksensa kokonaan. Hän pääsi vapaaksi. Muut kaksi pysyvät vangittuna.

Kaikki tuomitut sekä myös uhri ovat turvapaikanhakijoita.

Ilta-Sanomat ei julkaise alaikäisenä tuomitun afganistanilaisen nimeä. Hän oli tullut Suomeen noin neljä kuukautta ennen Kaisaniemen puistossa tapahtunutta puukotusta. Veitsen hän oli ostanut vastaanottokeskuksesta saamallaan ostosetelillä kirpputorilta muutamaa päivää tekoa aikaisemmin. Veitsi oli nuorukaisen mukaan ”halpa ja kaunis”.

Tekovälinettä ei koskaan saatu poliisin haltuun.

17-vuotias ja 25-vuotias tuomittiin maksamaan uhrille 1 500 euroa kivusta, särystä ja tilapäisestä haitasta, 800 euroa kosmeettisesta haitasta ja 250 euroa anastetusta matkapuhelimesta.

17-vuotias joutuu maksamaan uhrille 4 500 euroa korvausta kärsimyksestä, siitä 2 000 euroon asti on vastuussa yhteisvastuullisesti myös 25-vuotias.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?