Putinin jyrähdys ei näkynyt vielä itärajalla – viikonloppuna Lapissa 54 turvapaikanhakijaa - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Putinin jyrähdys ei näkynyt vielä itärajalla – viikonloppuna Lapissa 54 turvapaikanhakijaa

Viime viikonloppuna 54 turvapaikanhakijaa ylitti itärajan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on käskyttänyt turvallisuuspalvelu FSB:tä tiukentamaan kontrollia. Sallan rajanylityspaikalla Lapissa Putinin ohjeistuksen vaikutus ei ole vielä näkynyt.

29.2.2016 13:26

Turvapaikanhakijoita tulee yhä Suomeen itärajan yli, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin käski viime viikon lopulla turvallisuuspalvelu FSB:tä tiukentamaan kontrollia.

Sisäministeri Petteri Orpo totesi tuolloin Twitterissä odottavansa, että presidentin kannanoton vaikutukset näkyvät itärajalla.

Vielä ne eivät terävästi näy.

Viime viikonlopun aikana Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoilla haki Lapin rajavartioston maanantaiaamun tiedotteen mukaan turvapaikkaa 54 henkilöä ja yhteensä viime viikolla 117 henkilöä.

Pientä laskua luvuissa kuitenkin on, sillä edellisellä viikolla hakijoita oli 151 ja sitä edellisellä 154.

Sallan rajanylityspaikka.

Tänä vuonna itärajan on ylittänyt 1056 turvapaikanhakijaa ja he ovat edustaneet 31 eri kansallisuutta. Suurimmat ryhmät ovat afganistanilaiset, intialaiset, syyrialaiset ja bangladeshilaiset.

Viime vuoden luku itärajalta oli 694 ihmistä ja 28 kansallisuutta.

Venäläinen uutistoimisto FlashNord uutisoi viime viikolla FSB:n pidättäneen Suomeen pyrkineitä turvapaikanhakijoita Kantalahden kaupungissa Murmanskin alueella. Joukossa oli 26 afganistanilaista.

Perjantaina Venäjän viranomaiset kertoivat tiedotustilaisuudessa pidättäneensä miehen, jonka epäillään organisoineen turvapaikanhakijoiden matkantekoa Suomeen ja Norjaan. Pidätyksestä kertoi Venäjän sisäministeriön Murmanskin-alueen rikostutkintajohtaja Maksim Smirnov.

Smirnovin mukaan pidätetty on ollut osallisena Lähi-idästä tulleiden pakolaisten kuljetusten järjestelyyn, raportoi FlashNord.

Pidätetty on aiemmin tuomittu muista rikoksista, kuten ihmisten sieppauksista ja kiristyksestä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Tuntemattoman sotilaan haudalla Kremlissä 23.2.2016.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?