Ruotsalaiselta poliisijohtajalta neuvo suomalaisille: Älkää toistako näitä maahanmuuton virheitä

Johtaja Linda Staaf Ruotsin poliisista kertoo, että Ruotsi torjuu maahanmuuttoon liittyvää rikollisuutta laajalla operaatiolla. Taustalla ovat vanhat virheet.

Maahanmuuttajia on keskittynyt varsinkin Malmössä poikkeuksellisen paljon tietyille asuinalueille. Ruotsi aloitti Malmössä rajatarkastukset Kööpenhaminasta tulevissa junissa viime vuoden loppupuolella.

21.2.2016 8:11

Poliisiammattikorkeakoulun toteuttama maahanmuuttoa ja turvallisuutta käsittelevä tutkimus herätti keskiviikkona vilkasta keskustelua. Tutkimuksessa todetaan, että jos Suomessa halutaan välttää mahdollisten uhkakuvien toteutuminen, pitäisi ottaa huomioon miten Ruotsissa on käynyt. Jos korjausliikkeitä ei tehdä, Suomessa asiat voivat edetä samalla tavalla kuin länsinaapurissa.

Ruotsissa on kokemuksia maahanmuutosta ja siihen liittyvistä ongelmista jo pitkältä ajalta. Maahanmuuttajalähiöissä on ollut useita yhteenottoja paikallisten nuorten ja viranomaisten välillä. Maahanmuuttajia on keskittynyt varsinkin Malmössä ja Södertäljessä poikkeuksellisen paljon tietyille asuinalueille.

– Vaikka en tunne tarkasti Suomen tilannetta, Ruotsin poliisin näkökulmasta tärkeää olisi välttää maahanmuuttajien eristäytyminen omille alueilleen, Ruotsin poliisin operatiivisen osaston tutkimusosaston johtaja Linda Staaf kertoo Ilta-Sanomille.

Ruotsin poliisi julkaisi karun raportin

Ruotsin poliisi julkaisi 8. helmikuuta laajan tutkimuksen rikollisuustilanteesta. Raportin teksti on karua luettavaa. Tutkimuksen mukaan Ruotsissa on jo 53 aluetta joita vaivaa vakava rikollisuus. Rikosten taustalla on asukkaiden heikko sosioekonomien asema. Näillä joutuu selvittämään tiiviiseen tahtiin vakavaa rikollisuutta.

– Meille syntyi 1960-luvulla rakennetuille niin sanotun miljoonaohjelman asuinalueille muusta yhteisöstä eristäytyneitä alueita, joille myös maahanmuuttajat monesti sijoittuivat. Maahanmuuttajien integraatio ruotsalaiseen yhteiskuntaan epäonnistui. Se oli virhe. Tätä virhettä Suomi voisi yrittää välttää, Linda Staaf painottaa.

Miljoonaohjelman tavoitteena oli ratkaista Ruotsin 1960-luvun asuntopula rakentamalla kymmenen vuoden aikana miljoona uutta asuntoa.

– Suuria ongelmia on juuri näillä alueilla. Siellä koulutustaso on alhainen ja työttömyys kovalla tasolla. Tällaisia keskittymiä Suomen pitäisi välttää, Staaf painottaa.

Pahimmat alueet luokiteltu

Osa alueista on vajonnut jopa toisia heikommaksi. Yhteensä 53 alueesta 14 on luokiteltu erittäin haavoittuviksi. Ruotsin luokituksissa tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat erityisen alttiita rikollisuudelle.

Pahasti rikollisuuden vaivaamia alueita ovat Tukholman lähistöllä seuraavat: Ronna/Geneta/Lina (Södertälje), Tensta/Rinkeby (Tukholma), Husby (Tukholma) ja Hallunda/Norsborg (Botkyrka).

Näistä alueista esimerkiksi Ronna/Geneta/Lina on mainittu monesti Ruotsin vaarallisimpiin kuuluvaksi. Länstidningen Södertälje -lehti kertoo, että alueella asuvat eivät lähde mielellään edes ulos kodeistaan.

Eteläisessä Ruotsissa poliisi on listannut seuraavat alueet: Rosengård (Malmö), Södra Sofielund (Malmö) ja Araby (Växjö). Bergslagenin alueella Vivalla (Örebro). Läntiselle listalle joutuivat Bergsjön (Göteborg), Biskopsgården (Göteborg), Gårdsten (Göteborg), Hammarkullen (Göteborg), Hjällbo (Göteborg) ja Lövgärdet (Göteborg).

Poliisi: Tuloksiakin saatu

Ruotsi yrittää kääntää kehityksen suuntaa.

– Toimien tavoitteena on se, että ne jotka syyllistyvät rikoksiin, eivät voisi enää paeta, Linda Staaf painottaa.

Menossa on iso operaatio, jossa korostuu erilaisten viranomaisten yhteistyö.

– Olemme tehneet töitä nyt muutamia vuosia järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan yhdentoista valtion viranomaisen kanssa. Toiminta suuntautuu niille alueille, joilla rikollisjoukot toimivat. Mukana ovat valtion, kunnan ja kirkon viranomaiset sekä elinkeinoelämä ja aatteelliset yhdistykset. Poliisi tehostaa toimia ja tekee todenteolla töitä, että rikoksiin syyllistyneet saadaan kiinni. Tuloksia alkaa näkyä, Staaf kertoo.

Hän painottaa, että poliisi keskittyy erityisesti estämään huumerikollisuutta, väkivaltaa sekä aseiden käyttöä rikoksissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?