Kokoomusnuorten raju avaus: Työehtosopimusten yleissitovuus pois, autojen katsastuksista luovuttava

Kokoomusnuoret karsisivat normeja isommalla kädellä.

Daniel Sazonov

16.2.2016 16:15

Kokoomusnuoret ovat laatineet oman listansa normien purkamiseen. Kokoomusnuorten mielestä ”normien purku ei saa jäädä kauppojen aukioloon ja parkkikiekon väriin”.

Kokoomusnuorten norminpurkulistan ensimmäinen ehdotus, työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen, on tunnetusti tulenarka näkemys.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov sanoo, että ehdotukset on laadittu tosissaan.

– Ei se huumoria ole. Kaikki on aitoa tavaraa ja liiton kanta.

Sazonovin mukaan työehtosopimusten yleissitovuudesta luopuminen on liiton tavoitteena.

– Ensiaskeleet olisivat, että päästäisiin paikallisessa sopimisessa eteenpäin ja saataisiin työmarkkinoita joustaviksi. Kyllä meidän näkemys on, että työmarkkinoille pitää saada joustavuus ja markkinaehtoisuus.

– Työlailla voidaan taata minimitaso työntekijöille. Siitä ei ole kysymys, että kaikki työntekijöiden suoja poistettaisiin. Työehtosopimukset ovat aikansa elänyt ja kankea malli hoitaa asiaa, Sazonov totesi.

Ylioppilaskuntien jäsenyys vapaaehtoiseksi, hoitajamitoitukset eivät innosta

Kokoomusnuorten norminpurkutalkoissa on muutama uudempi ehdotus.

Liitto muun muassa poistaisi opiskelijoilta ylioppilaskuntien pakkojäsenyyden, luopuisi mekaanisista hoitajamitoituksista esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla ja lopettaisi autojen pakollisen katsastamisen, tai ainakin pidentäisi katsastusväliä.

– Amerikassa on sellainen malli, että poliisi valvoo tieliikenteessä ja voidaan varmistaa, että auto on ajokunnossa. Realismin nimissä voisi pidentää katsastusten sykliä, miten usein katsastusta tarvitsee.

– Olemme taantuneet puuhaamaan näiden parkkikiekkonormitusten kanssa. Ne voivat olla pieniä, arkea kiusaavia säännöksiä. Tarvitsisimme isompaa telaa, jolla arvioitaisiin, missä kannattaisi antaa vapauksia kansalaisille, kunnille tai palveluiden järjestäjille, Sazonov kertoi.

Nuorisojärjestö tapansa mukaan haluaa vapauttaa alkoholisäännöksiä

Kokoomusnuorten listalla on myös paljon tuttuja ehdotuksia normien purkamiseksi.

Liitto olisi lopettamassa postin jakamisen joka arkipäivä, vapauttaisi kilpailun niin takseille kuin raideliikenteessä, antaisi ravintoloille luvan alkoholin ulosmyyntiin, toisi viinit ruokakauppoihin ja antaisi luvan myydä alkoholia ”aina kun kauppa tai kioski on auki”.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?