Jarmo Korhonen Väyrysen uudesta puolueesta: ”Historian vakavin uhka keskustalle”

Julkaistu:

Politiikka
Ex-puoluesihteeri Korhonen (kesk) kiistää jyrkästi, että hän toimisi Paavo Väyrysen (kesk) puoluehankkeen taustalla.
Entinen keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen sanoo, että puolueen kunniapuheenjohtajan, euroedustaja Paavo Väyrysen puoluehanke on ”historian vakavin uhka keskustalle.”

– Tähän mennessä vakavin tilanne oli 1970 ja 2011. 70-luvulla puolueen pelasti presidentti Urho Kekkonen hajottaessaan eduskunnan kahdesti, minkä seurauksena SMP:n kannatus laski. 2011 keskustan kannatus putosi 15,8 prosenttiin, mutta Väyrynen pelasti puolueen vuoden 2012 presidentinvaaleissa, räväköistä näkemyksistään tunnettu Korhonen sanoo.

– Jos Väyrynen ei olisi ollut ehdolla 2012, keskusta olisi notkahtanut paljon syvemmälle.

Väyrynen ei vuoden 2012 presidentinvaaleissa päässyt toiselle kierrokselle. Hän teki kuitenkin hyvän ja perusteellisen kampanjan, joka innosti lamaannuksessa olevaa keskustaväkeä.


Puolueiden kannatukset uusjakoon

Korhonen korostaa, että suomalaisen politiikan mannerlaatat ovat olleet isossa liikkeessä jo vuosikymmenen ajan.

– Keskustan, sdp:n ja ps:n kannatuksen heilahteluväli on yli kymmenen prosenttiyksikköä, kokoomuksella 5 %-yksikköä, hän sanoo.– Äänestäjistä vain hyvin pieni osa on puolueen jäseniä. Eivät ne ole puolueen jäseniä, jotka tekevän vallan puolueessa vaan yhden päivän äänestäjiä. Väyrynen voi tehdä seuraavista eduskuntavaaleista vaikka kansanäänestyksen eurosta eroamiseksi, jos kansanäänestystä ei muuten tule, Korhonen sanoo.

Väyrysen uusi kansallispuolue tähtää puhtaasi seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– Uskon, että hän linjaa jo lähikuukausien aikana politiikkansa sellaiseksi, mikä miellyttää ja vastaa suurimman osan Salpausselän pohjoispuolisen keskustaväen käsitystä siitä, minkälaista politiikan tulee olla, Korhonen sanoo.


Korhosen mukaan Väyrysellä on käsissään kaikki valtit.

– Vahva euro, joka tuhoaa Suomen taloutta, aluepolitiikka eli keskittäminen, mikä kärjistyy nyt, kun kaikki barometrit näyttävät, että Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi tyhjenevät.

– Ja on maatalouspolitiikka. Miksi Suomen maatalouden pitää kärsiä siitä, että autamme Ukrainan kansaa, Korhonen luettelee ja viittaa maatalouden kohdalla EU:n pakotepolitiikkaan

Korhonen uskoo, että Väyrysen puolue saa ilmaa siipiensä alle myös jihadistien terrorista, koska isku Suomessa on ”vain ajan kysymys.”

– Mihin suomalainen yhteiskunta menee? Ensimmäisen iskun jälkeen Suomi ei ole entisensä. Se on valitettavaa todellisuutta, joka on koettu monissa Euroopan maissa.

”Soini on hallituksen panttivanki”

Korhonen ennustaa, että Suomen politiikan kenttä muuttuu samalla tavalla kuin 110 vuotta sitten.

– Joudutaan asennoitumaan uudelleen Venäjään ja joudutaan asennoitumaan uudelleen Euroopan unioniin.

Se miten tämä kaikki liittyy Väyryseen, on Korhosen mukaan yksinkertaista.

– Nyt tulee sitten yksi poliitikko, joka on selvästi erilainen kuin muut. Mitä se Timo Soinikin tekee, kun pitäisi linjata, erotaanko eurosta vai ei? Soini on hallituksen panttivankina. Ja Väyrynen sanoo, että ulos vaan eurosta ja 30-40 prosenttia suomalaisista on samaa mieltä, Korhonen täräyttää.

– Jo seuraavien kuukausien aikana joudutaan vertaamaan Väyrysen linjauksia Sipilän linjauksiin. Tunnen Paavon sen verran hyvin, että hän on jo viikonlopun aikana hakannut kasaan uutta ohjelmaa, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan Venäjä tulee olemaan politiikan uusjaossa samanlainen kohtalon kysymys samalla tavalla kuin 1944.

– Kun Neuvostoliitto hajosi tuli, seurasi 20 vuoden rauhallinen jakso, mutta nyt se on ohi. Tämä tekee sen, että kaikkien puolueiden on mietittävä strategioitaan, miten Venäjään asennoidutaan.

– Kannattaa muistaa, että kun YYA-sopimus todettiin lakanneeksi joulukuussa 1991, niin vain puolitoista kuukautta myöhemmin päätettiin presidentti Mauno Koiviston johdolla, että haetaan EU-jäsenyyttä. Nyt ollaan ajautumassa samanlaiseen tilanteeseen, että millä puolueet hakevat kannatuksensa ja siinä on sitten Väyrysen kansallinen suomalaispuolue.

”Puolue saa täydet listat”

Korhonen uskoo, että Väyrysen puolue onnistuu keräämään täydet ehdokaslistat kaikissa vaalipiireissä.

– Keskustassa on siten kolme puoluetta: perussuomalaiset, itse keskusta ja Väyrysen puolue.

– Olen tehnyt 25 vuotta tätä työtä ammatikseni ja voin sanoa, että Väyrysen puolue on vaihtoehto. Ei keskustalla ole ollut näin kovaa vaihtoehtoa koskaan aikaisemmin, koska Väyrynen on ollut aina sisällä. Väyrynen tulee ja sanoo, että näinkin voitaisiin tehdä. Eikä kukaan epäile, etteikö hän olisi uskottava, etteikö hän osaisi sitä hommaa.

Korhosen mukaan Väyrysen heittämä haaste on perussuomalaisille vielä kovempi kuin keskustalle.

– Veikkaan, ettei Soini ole koskaan arvellutkaan, että tulee joku häntä EU-kriittisempi henkilö. Ja Väyrynen voi kysyä, että missä se Soini oli, kun Suomi liittyi Euroopan yhteisöön? Ei Soini ollut silloin missään, mutta Väyrynen vastusti jo silloin kiihkeästi Euroopan unionia.

”Pikku Väyrynen vyöryttää nyt mäen päällä isoa lumipalloa”

Korhonen kertoo miettineensä paljon sitä, miten ehdokasasettelu Väyrysen puolue vastaan keskusta tai vaikka perussuomalaiset tulee menemään seuraavissa vaaleissa.

Korhosen esimerkissä keskustan istuva kansanedustaja on päättänyt pysyä keskustassa.

– No, sieltä asetetaan kansalaispuolueen ehdokkaaksi vaikka terveyskeskuslääkäri, joka on ollut keskustan valtuustoryhmässä ja odottanut tilaisuuttaan. Nyt sille avautuu uusi tie keskustalaisella politiikalle. Ja sitten Väyrynen tulee paikalle kehumaan tätä ehdokasta ja haukkuu samalla istuvan kansanedustajan, että siellä sekin istuu city-liberaalien joukossa.

Korhosen mukaan tulevassa asetelmassa keskustan ”ainoa pelastus” on se, että he oivaltaisivat, että Väyrynen pitäisi saada takaisin puolueen toimintaan.

– Näen tämän niin, että pikku Väyrynen pyörittää nyt mäen päällä isoa lumipalloa alas rinnettä. Seppo Kääriäinen ymmärtää tämän hyvänä strategina. Hän näkee tämän tilanteen syntyvän. Puoluejohdossa ei ole yhtään konservatiivia tällä hetkellä ja hallituksessakin kaikki keskustaministerit ovat liberaaleja, Korhonen laukoo.

– Ainut neuvo mitä minulla on, on se, että kyllä nyt kannattaa ostaa kahvi ja pulla ja istua Väyrysen kanssa alas monta päivää. Tämä on kuin vanha avioliitto, joka on huonossa tilassa. Ei kannattaisi päästää hajoamaan, koska kaikki omaisuus menee, Korhonen laukoo.

Pahinta on keskustan kannalta on Korhosen mukaan se, että ”väyrysläiset” jäävät toistaiseksi puolueeseen.

– Riitahan tulee vasta 2018, kun eduskuntavaalien listoja ryhdytään panemaan kasaan. Silloin sadoissa keskustajärjestöissä on riita päällä, kun pitäisi erottaa ne Väyrysen listalle menijät.

Politiikan opportunistit

Korhosen mukaan Väyrysen laariin sataa sekin, että politiikka on tunnetusti laji, jossa opportunisteja riittää.

– Timo Soinin ongelma on siinä, että jos ps:n kannatus on kymmenen prosenttia, niin eduskuntaryhmästä puolet on tipahtajia. Ne alkaa miettiä, että olisiko tarjolla joku toinen tie? Sama tapahtuu tietysti keskustassa, kun kannatus tulee laskemaan.

Korhosen mukaan kristillisdemokraattien entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (kd) on hyvä esimerkki poliittisesta laskelmoinnista.

– Kankaanniemi on selkeä esimerkki kepun johdolle. Entisestä kd:n puheenjohtajasta tuli persujen kansanedustaja. Se löysi uuden kotinsa heti.

Julkisuudessa on esiintynyt arvioita, joiden mukaan Korhonen häärii vahvasti Väyrysen puoluehankkeen taustalla. Korhonen kiistää asian jyrkästi.

– Ei pidä paikkaansa. En ole Paavon kanssa jutellut sanaakaan sitten lokakuun 2014. Silloin puhuttiin puhelimessa. Tavannut olen viime keväänä Maaseudun säätiön kokouksessa terve, terve -pohjalta. Joitain tekstareita ja sähköposteja ollaan vaihdettu.

Ota kantaa

Onko Väyrysen puolue todellinen uhka keskustalle?

Kyllä 48% Ei 52%
Ääniä yhteensä 57049

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt