”Pysäyttävä kokemus” – helsinkiläismiehen video näyttää leipäjonon masentavan pituuden perjantaiaamuna

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Hannu Wallberg oli perjantaiaamuna kello 9 aikaan liikkeellä Helsingin Myllypurossa. Hän sattui kuvaamaan näyn, joka on todellisuutta nyky-Suomessa.

HELSINGIN ja koko Suomen pisin leipäjono herättänyt jo pitkään huomiota Myllypurossa, sillä tiejärjestelyiden takia jono kulkee kävelytiellä kadun vieressä. Samalla todellisuus lyö vasten kasvoja: nyky-Suomessa elää paljon ihmisiä, joilla ei mene taloudellisesti hyvin.

Hannu Wallberg jakoi aamulla kuvaamansa videon iltapäivällä Facebookissa, sillä näky vaikutti häneen voimakkaasti.

– Se oli pysäyttävä kokemus. Tiesin, että leipäjonoja on, mutta sen pituus yllätti, Wallberg kertoo IS:lle.

Pitkät leipäjonot olivat esillä myös viime syksynä. Tuolloin järjestäjät laskivat, että arkiaamuna jonossa saattoi olla 500–600 ihmistä hakemassa elintarvikeapua.

– Pari vuotta on menty, ettei mitään huippulisäystä ole tullut. Tulevaisuudesta emme tiedä, tämä voi olla väliaikaista. Yhteiskunnan ongelmat ja muutokset näkyvät meillä viiveellä. Toki jakopaikkojakin on tullut lisää. Neljä vuotta sitten jonossa oli aina toistatuhatta ihmistä, ruokajakelusta vastannut Herttoniemen seurakunnan työntekijä Sinikka Backman kertoi IS:lle viime syksynä.

– Eivät kaikki ihmiset koe toivottomuutta. Ruokaa jakaessa yritetään puhua iloisistakin asioista. Mutta kyllä niitä rankkojakin tarinoita kuulee. Monille ruoka-apu on ainoa keino selvitä seuraavaan päivään.


LEIPÄJONO sai Hannu Wallbergin mietteliääksi. Miksi asiat ovat Suomessa näin? Tai miksi niiden on annettu mennä tähän pisteeseen?

– On tullut mieleen, miksi rahaa syydetään kaikkeen ulkomaiseen, kun kotimaassakin on paljon apua tarvitsevia. En tarkoita mitään vihapuhetta, mutta omasta kansasta pitäisi huolehtia ensin, Wallberg sanoo.

– En syytä ketään, mutta jostain kyllä nyt kiikastaa, lentokentällä töissä oleva duunarimies tuumii.

Huom! Artikkelia päivitetty kello 18.54 korjaamalla otsikossa ollut kirjoitusvirhe.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt