Asekätkijän salattu haastattelu – kuuntele ainutlaatuinen nauhoitus

Sotakorkeakoulussa 1967 valmistunut tutkimus asekätkennästä suljettiin kassakaappiin 25 vuodeksi. IS julkaisee otteita salattuun aineistoon sisältyneestä asekätkijä Sakari Haahden haastattelusta.

2.2.2016 6:47

JOUKKO päämajan upseereita päätti jatkosodan lopussa varautua pahimpaan – Neuvostoliiton miehitykseen. Salaisen asekätkentähankkeen tarkoituksena oli varustaa 35 000 miehen sissiarmeija jatkamaan vastarintaa Suomen sisäosissa.

Onneksi kätköaseita ei koskaan tarvittu. Hanke paljastui keväällä 1945 ja poiki Pohjolan laajimman rikosprosessin. Lähes 1 500 suomalaista sai tuomion.

Asekätkentä oli 1960-luvun Suomessa arka aihe. Sen sai huomata kapteeni Martti Keskitalo, joka ryhtyi tutkimaan hanketta Sotakorkeakoulun diplomityötä varten.

Keskitalo haastatteli muun muassa asekätkentähankkeen ytimessä ollutta everstiluutnantti Usko Sakari Haahtea (1909–1978). Haastattelu on äänitetty Espoossa 13. marraskuuta 1966. Nauhalla Haahti kertoo upseeritoverilleen asioista, joita hän ei ehkä toisenlaisessa haastattelussa olisi paljastanut.

Everstiluutnantti Sakari Haahti oli asekätkennän suunnittelija.

Diplomityövalmistui vuonna 1967, ja se suljettiin sinetöidyssä kuoressa neljännesvuosisadaksi Sotakorkeakoulun johtajan kassakaappiin. Tekijänkappaleensa Keskitalo sai vasta kesäkuussa 1992, Neuvostoliiton jo romahdettua.

– Se oli niin salaista, että minun piti luovuttaa työ käsinkirjoitettuna. Edes oma vaimo ei saanut kirjoittaa sitä puhtaaksi, muistelee eversti evp. Keskitalo IS:lle.

Keskitalo kutsuttiin kurssinsa päätyttyä Sotakorkeakoulun johtajan, kenraalimajuri Mikko Siston puheille yhdessä ohjaajansa, everstiluutnantti Ilmari Tiaisen kanssa. Keskitalo antoi Siston vaatimuksesta kunniasanansa, ettei hän puhu tutkimustyöstään ulkopuolisille.

Sisto on nyt jo edesmennyt, ja eversti evp. Keskitalo 80-vuotias.

–Minä katson, että minut on vapautettu siitä lupauksesta, Keskitalo sanoo IS:lle.

Eversti evp. Martti Keskitalo katsoo olevansa jo vapautunut salauslupauksestaan.

Diplomityöstä on kopio Kansallisarkistossa. Siitä ja Keskitalon kopiosta puuttuu alkuperäinen liite, johon on merkitty sotatarvikekätköjä Pirkka-Hämeessä ja sissisodankäyntiä varten tiedusteltuja komentopaikkoja, joihin oli rakennettu jo valmiit lankapuhelinyhteydet.

Asekätkentään perehtynyt everstiluutnantti evp. Lauri Väättänen uskoo, että salamyhkäisyys johtui puolustusvoimissa 1960-luvulla suunnitellusta alueellisesta puolustusjärjestelmästä. Tämän yhä vieläkin keskeisen opin mukaan koko maata pitää puolustaa – ja järjestelmän suunnittelijat olivat ottaneet mallia asekätkentähankkeesta.

–Diplomityön tietojen vuotaminen ulkomaille olisi ollut Suomelle vahingollista, Väättänen arvioi.

IS julkaisee tässä parhaita paloja haastattelusta Martti Keskitalon luvalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?